Gezond leven

Aandoeningen die je nu kan voorkomen, hoef je straks niet te genezen. We vertellen je graag wat je kan doen om zo gezond mogelijk te leven.

Tips voor een gezond leven

De wetenschap staat niet stil. Elke dag worden we beter in het behandelen en bestrijden van aandoeningen. Maar natuurlijk is het nog beter om helemaal niet ziek te worden. Ontdek wat jij kan doen om preventief zorg te dragen voor je lichaam en geest. 

Gezond blijven

Stress is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar hoe ga je er op een gezonde manier mee om? In onze trainingen ‘Mindfulness’ en ‘Ademen met aandacht’ helpen we je om er grip op te krijgen. 

Ontdek de stresskliniek

We worden in onze samenleving almaar ouder.  Maar hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit van je leven ook hoog blijft? Dat is wat we doen in het medisch expertisecentrum gezond ouder worden. We streven ernaar 65-plussers zo sterk mogelijk te houden op het lichamelijke, mentale, sociale en cognitieve vlak. 

Ontdek het expertisecentrum

Of je nu zwanger wil worden of al zwanger bent: het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. We geven je graag enkele praktische tips. 

Ontdek onze tips

Wanneer jij, je kind, partner of familielid in het ziekenhuis verblijft, kan dat zwaar zijn om te verwerken. Ons psychologisch team staat voor jou klaar tijdens je opname in het ziekenhuis. 

Lees meer over onze psychologische ondersteuning

Werken aan je gezondheid

Stoppen met roken kan een uitdaging zijn. Samen met arts-tabacoloog dr. Bea Vermeyen organiseert ZAS regelmatig rookstopcursussen in groep. De professionele begeleiding en het contact met anderen die dezelfde uitdaging aangaan, zorgen voor extra motivatie. 

Schrijf je in

Alcoholgebruik kan een belangrijke impact hebben op je gezondheid. Wij bieden groepssessies en individuele vervolgtrajecten aan om bewuster om te gaan met je eigen alcoholgebruik of dat iemand in je naaste omgeving.

Ontdek ons zorgpad alcohol

Regelmatig bewegen maakt een belangrijk deel uit van een gezonde levensstijl. Ga op zoek naar een sport die je leuk vindt of schrijf je in voor ons bewegingsprogramma.

Ontdek het programma 'bewust bewegen'

Problemen tijdig opsporen

Hoewel je borstkanker nooit volledig kan vermijden, zijn er wel dingen die het risico en de impact kunnen verkleinen. Ontdek hier hoe jij jezelf zo goed mogelijk beschermt.

Naar de checklist

Ontdek waarom het zo belangrijk is om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen. 

Over baarmoederhalskankerscreening

Dikkedarmkanker ontstaat langzaam. Dat is een voordeel, want hoe vroeger je de aandoening opspoort, hoe groter de kans op genezing.  Daarom nodigt de overheid mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar uit om elke 2 jaar een stoelgangtest te doen. 

Meer over het bevolkingsonderzoek

Vermoed je dat je een erfelijke aandoening hebt? Of wil je weten hoe groot de kans is dat jij een aandoening doorgeeft aan je kinderen? Met een erfelijkheidstest proberen we je vragen over erfelijkheid te beantwoorden.

Lees meer over erfelijkheidstest

In de preventiepoli maken we jonge kinderen vertrouwd met bepaalde voedingsstoffen. Zo verkleinen we de kans dat ze een voedselallergie ontwikkelen.

Lees meer over de preventie van voedselallergie

Last updated 23/09/2024