Digitale medische platformen

Digitale medische platformen en de veiligheid van jouw gegevens

De tijd van het papieren patiëntendossier is allang voorbij: je zorgverleners slaan je dossier vandaag elektronisch op. Dat verkleint niet alleen de papierberg, maar maakt het ook veel gemakkelijker om gegevens te delen met andere zorgverleners. Zodat je huisarts exact weet wat de radioloog zag op je MRI-scan, bijvoorbeeld.

Het is dus enorm handig om je medische gegevens elektronisch te delen. Maar daar komt ook een grote verantwoordelijkheid bij kijken. ZAS springt altijd voorzichtig om met gevoelige informatie over jou. Zodat gegevens nooit bij de verkeerde persoon terechtkomen, en jouw rechten als patiënt altijd worden gerespecteerd.

Hieronder lees je meer over de platformen en systemen die ZAS gebruikt om medische informatie te delen. Wil je niet dat bepaalde gegevens gedeeld worden? Dan zie je onderaan deze pagina hoe je dat kan aangeven. 

ZAS heeft een eigen digitaal platform gebouwd waarin jij je eigen gegevens up-to-date houdt en je informatie terugvindt over je consultaties, onderzoeken en laboresultaten. Dat platform heet Mijn ZAS. Als patiënt gebruik je Mijn ZAS om:

  • afspraken te maken
  • je dossier in te kijken
  • brieven van zorgverleners terug te vinden
  • laboresultaten te raadplegen

Ook je huisarts of andere zorgverleners kunnen verslagen in je dossier terugvinden via Mijn ZAS.

De informatie in Mijn ZAS is beknopt. Je vindt er bijvoorbeeld wel een samenvatting van wat jij en je arts hebben besproken en de diagnose van je arts, maar geen details over jullie gesprek. Die zitten wel in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van je arts, maar worden niet gedeeld met andere zorgverleners via Mijn ZAS. 

Je huisarts slaat informatie over jou op in een huisartsendossier. Wanneer je langsgaat bij een specialist in het ziekenhuis, doet die hetzelfde in een elektronisch patiëntendossier. En je laboresultaten staan in je dossier bij het labo. CoZo brengt informatie uit al die verschillende dossiers samen en toont die aan zorgverleners die jou behandelen. Ze krijgen alleen de informatie te zien die ze nodig hebben om jou met de beste zorg te omringen.

CoZo staat voor ‘Collaboratief Zorgplatform’ en is een gedeeld digitaal platform waarmee ZAS en ongeveer 20 andere ziekenhuizen werken. CoZo slaat zelf geen informatie op, maar roept die informatie op via het beveiligde Belgische eHealth-netwerk.

Alleen zorgverleners die jou behandelen, mogen je gegevens raadplegen in CoZo. Ze hebben alleen toegang tot jouw gegevens zolang de zorgverlener een ‘behandelrelatie’ met jou heeft.

Je kan zelf je medische gegevens inkijken door je in te loggen op www.cozo.be met je identiteitskaart of itsme®. Je kan ook zelf aangeven welke gegevens je wel of niet wil delen, of specifieke zorgverleners uitsluiten. Je hoeft daar geen reden voor op te geven.

Er bestaan in Vlaanderen meerdere platformen met een vergelijkbare functie als CoZo. Die platformen wisselen ook onderling informatie uit. Als je dus een onderzoek of behandeling hebt laten uitvoeren in een ziekenhuis dat niet in het CoZo-netwerk zit, vind je de resultaten en verslagen daarvan ook terug in CoZo. 

Het is duidelijk: jouw gezondheidsinformatie zit verspreid over de verschillende dossiers van zorgverleners die jou behandelen op veel verschillende plekken. De federale overheid waakt erover dat je gegevens veilig worden uitgewisseld, bijvoorbeeld via CoZo en gelijkaardige platformen. Die uitwisseling gebeurt via de beveiligde protocollen van eHealth. Om jou als patiënt toegang te geven tot al je eigen gezondheidsinformatie, ontwikkelde de FOD Volksgezondheid een eigen digitaal platform: Mijngezondheid.

Net zoals CoZo slaat Mijngezondheid zelf geen gegevens over jou op. Het platform geeft alleen informatie weer die opgeslagen zit in dossiers bij artsen, ziekenhuizen, laboratoria en andere gezondheidsinstellingen. Jij bent de enige die toegang krijgt tot die gegevens via Mijngezondheid.

Je kan je inloggen op www.mijngezondheid.belgie.be met je identiteitskaart of itsme®. Je kan er ook aangeven welke gegevens je beschikbaar wilt maken voor andere zorgverleners, of alleen voor specifieke zorgverleners. 

Elektronische voorschriften

Wanneer je arts een voorschrift voor jou maakt, hoeft dat niet meer op papier zoals vroeger. Het kan ook elektronisch. De gegevens worden dan verzonden via eHealth vanuit je elektronische patiëntendossier. Wanneer je naar de apotheker gaat, laat je je identiteitskaart inlezen. De apotheker heeft dan toegang tot al je geldige voorschriften.

Zelf kan je natuurlijk ook je elektronische voorschriften raadplegen. Daarvoor log je je in via www.mijngezondheid.belgie.be

Wat als je niet wilt dat bepaalde informatie gedeeld wordt?

Als patiënt heb jij de sleutel van je eigen gegevens in handen. Je kan toestemming geven om informatie uit te wisselen tussen zorgverleners, of net niet.

Je kan je toestemming op verschillende manieren beheren:

  • Geen enkele informatie delen met digitale platformen: Je kan aangeven dat je geen enkele informatie wil laten doorstromen naar andere platformen, inclusief CoZo en Mijngezondheid. Ga naar het onthaal van het ziekenhuis en vraag daar om je ‘eHealth consent’ in te trekken, of wijzig zelf je instellingen op www.mijngezondheid.belgie.be. Let op: als je dat doet, heeft dat grote gevolgen. Je laboresultaten en verslagen zijn bijvoorbeeld ook niet zichtbaar voor je huisarts.  
  • Bepaalde zorgverleners uitsluiten: Als je niet wilt dat een specifieke zorgverlener je gegevens kan inkijken, kan je dat aanduiden in CoZo.
  • Dossier delen uitschakelen: Je kan aan je arts vragen om specifieke verslagen uit te sluiten zodat ze niet gedeeld worden via CoZo. Let op: als je op die manier beslist om bepaalde informatie niet te delen, krijgen andere zorgverleners mogelijk belangrijke informatie niet. Dat kan gevolgen hebben voor je zorgverlening. 
Last updated 27/12/2024