Verzekering

Bij een medische ingreep komen verzekeringen kijken: je hospitalisatieverzekering, je arbeidsongevallenverzekering of je privéverzekering. Een overzicht.

Hospitalisatieverzekering

Heb je een hospitalisatieverzekering? Afhankelijk van het type verzekering factureren we de factuur van jouw ziekenhuisopname rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij of aan jou.

Als je de factuur thuis ontvangt
In dit geval dien je deze zelf te betalen aan het ziekenhuis. Nadien kan je dit indienen bij jouw verzekeringsmaatschappij (eventueel met een terugbetalingsformulier).

Als er rechtstreeks aan je verzekeringsmaatschappij wordt gefactureerd
In dit geval ontvang je achteraf een factuur om de eigen bijdrage en niet-verzekerde kosten terug te betalen. De eigen bijdrage of franchise is een vaste bijdrage die je altijd zelf moet betalen, afhankelijk van je polis. ZAS heeft een samenwerkingsakkoord met enkele verzekeringsmaatschappijen om de betalingen vlot te laten verlopen. Informeer bij je verzekeringsmaatschappijen of er een samenwerkingsakkoord bestaat. Je factuur wordt dan rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij gefactureerd.  Opgelet, wat de verzekeringsmaatschappij juist betaalt, is afhankelijk van de polis. Kijk dus goed na welke kosten er wel én niet betaald worden. 

Opgelet, de hospitalisatieverzekeraar betaalt:

  • soms alleen als je vooraf verwittigt
  • niet voor een schoonheidsbehandeling
  • soms niet voor opname in een dienst geriatrie, revalidatie, psychiatrie

Vergeet daarom niet om je verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen van je opname, uiterlijk op de dag van de opname. In ZAS ziekenhuizen staan kiosken van Assurcard. Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering kan je daar je opname aangeven.

Kom je voor een reeks behandelingen naar het ziekenhuis? 
Vraag jouw verzekeringsmaatschappij dan of je voor elk contactmoment een goedkeuring moet vragen. Je dient wel bij elk contactmoment aan het desbetreffend secretariaat jouw hospitalisatieverzekering te melden.

Neem de nodige verzekeringsgegevens mee wanneer je je inschrijft voor een geplande opname.

Opgelet, ambulante facturen (bv. spoed, raadplegingen, onderzoeken) worden nooit rechtstreeks aan een verzekering bezorgd.

Vraag na bij jouw verzekeringsmaatschappij of je in aanmerking komt voor een waarborg bij een ernstige/zware ziekte. Indien ja: vraag dan een attest aan je behandelend arts en laat een dossier openen bij jouw verzekeringsmaatschappij. Zo kan je meerdere kosten door de behandeling van een zware ziekte het hele jaar door terugbetaald krijgen. 

Arbeidsongevallenverzekering

Is je opname het gevolg van een ongeval op het werk? Meld dit dan bij je opname.

Bij een behandeling na een arbeidsongeval of een ongeval op weg naar of van het werk moet je bij de dienst Opname de volgende gegevens bezorgen:

  • naam en adres van de arbeidsongevallenverzekeringsmaatschappij
  • polis- en dossiernummer
  • naam en adres van je werkgever
  • datum ongeval

Bezorg deze gegevens aan:

Voor de campussen ZAS Augustinus, ZAS Sint-Jozef, ZAS VincentiusVoor de campussen ZAS Cadix, ZAS Elisabeth, ZAS Erasmus, ZAS Hoge Beuken, ZAS Joostens,
ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Paola (Kinderziekenhuis), ZAS Harmonie (Psychiatrisch Verzorgingstehuis), ZAS Stuivenberg (Psychiatrisch Ziekenhuis), ZAS UKJA (Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen)

Opnamedienst

GZA.opname@zas.be
opnamedienst campus ZAS Augustinus: 03 443 35 94
opnamedienst campus ZAS Vincentius: 03 283 10 25
opnamedienst campus ZAS Sint-Jozef: 03 444 12 11

greta.heyninck@zas.be   
03 280 34 94
 

Indien mogelijk neemt ZAS dan zelf contact op met je verzekering of met je werkgever.

Als je arbeidsongevallenverzekering het ongeval erkent, wordt de factuur rechtstreeks naar de verzekeringsinstelling gestuurd. Voor een ander ongeval moet je deze kosten eerst voorschieten.

Arbeidsongevallenverzekeraars betalen alleen volgens wettelijke RIZIV tarieven en dekken volgende niet:

  • Opname eenpersoonskamer (kamer-en ereloonsupplementen)
  • Prestaties buiten RIZIV
  • Supplementen medische beeldvorming niet-geconventioneerde artsen (ambulant)

Deze kosten worden automatisch aan de patiënt gefactureerd.

School- en sportongevallen

Is je opname het gevolg van een ongeval op school of tijdens het sporten? Meld dit dan bij je opname.

Kosten veroorzaakt door een school- of sportongeval worden via het ziekenfonds geregeld. Het persoonlijk aandeel op deze factuur dien je zelf te regelen met de verzekering van de school of de sportvereniging. Een derdebetalersregeling is niet mogelijk.

Privéverzekering (voor Belgische patiënten)

Belgische patiënten met een privéverzekering nemen onderstaande documenten mee voor hun opname of behandeling:

  • je identiteitsbewijs
  • een garantieverklaring van je verzekering

Vraag vóór je behandeling bij je privéverzekering een garantieverklaring op. Als je niet over dat document beschikt, moet je alle kosten op voorhand betalen.

De kosten worden rechtstreeks met je verzekering verrekend als de garantieverklaring dat uitdrukkelijk vermeldt.

Facturen die je eventueel achteraf ontvangt, moet je zelf betalen. Nadien kan je bij je verzekering mogelijk (een deel van) de kosten indienen voor terugbetaling.

Nederlandse zorgverzekeraars

Sinds 1 januari 2025 werkt ZAS rechtstreeks samen met 2 Nederlandse zorgverzekeraars, namelijk DSW en ASR. ZAS stuurt de factuur rechtstreeks naar die verzekeraars.

Als Nederlandse patiënt neem je onderstaande documenten mee voor je opname of behandeling:

  • je identiteitsbewijs
  • een garantieverklaring van je verzekering of lidkaart

Als je die documenten niet bij hebt, zal je voorschotten/waarborgen moeten betalen en sturen we de volledige factuur naar jou.

Opgelet: de verzekeraar betaalt niet alles. Je checkt best eerst je polis.