In de Borstkliniek begeleiden en behandelen we vrouwen en mannen bij een vermoeden of een diagnose van borstkanker. Een team van borstkankerspecialisten staat er klaar om je te behandelen en te ondersteunen.
Wanneer kom je naar de Borstkliniek?
- Je hebt afwijkende resultaten gekregen na een borstonderzoek.
- Er is een voorgeschiedenis van familiale of erfelijke borstkanker.
- Je hebt een verandering aan je borst(en) opgemerkt.
Tip
Je hoeft niet meteen het ergste te denken. Een verandering in je borst betekent niet noodzakelijk dat je borstkanker hebt, maar je laat het wel best altijd onderzoeken.
Hoe maak je een afspraak?
Je kan je klachten eerst met je huisarts of de gynaecoloog bespreken of, als je dat liever doet, rechtstreeks een afspraak maken bij de Borstkliniek. Bij de Borstkliniek zit iedereen die je nodig hebt op één plaats geconcentreerd. Bij een vermoeden van kanker word je altijd zo snel mogelijk onderzocht en behandeld.
Tip
Kies altijd een erkende borstkliniek. Er bestaan ziekenhuizen die zich borstkliniek noemen, maar niet voldoen aan de strenge criteria van de overheid. Bij ons kan je gerust zijn. Onze Borstkliniek is erkend door het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Dat agentschap controleert welke ziekenhuizen aan de wettelijk vastgelegde normen voldoen voor een erkenning als borstkliniek.
Wie kom je tegen in de Borstkliniek?
- De borstoperatie wordt uitgevoerd door een gynaecologisch oncoloog/borstchirurg.
- Een medisch oncoloog is verantwoordelijk voor je medicamenteuze nabehandeling (zoals chemotherapie, hormoontherapie).
- De radioloog beoordeelt je mammografie (borstfoto) en andere beeldvorming.
- De patholoog-anatoom onderzoekt het weefsel dat we afnemen tijdens het onderzoek en helpt ons om een diagnose te stellen.
- De radiotherapeut is de eindverantwoordelijke voor je bestraling.
- De plastisch chirurg voert de borstreconstructie uit.
Deze verpleegkundige staat aan je zijde bij elke consultatie en is je aanspreekpunt binnen het ziekenhuis. Je kan er terecht voor emotionele steun, extra uitleg over je behandeling en praktische hulp bij het maken van afspraken, het regelen van documenten of het aankopen van prothesen.
Dit is een oncologisch geschoolde verpleegkundige die specifiek je chemotherapiebehandeling mee opvolgt.
Na een borstoperatie is het belangrijk dat je snel je arm en schouder opnieuw gaat bewegen. Onze kinesitherapeuten helpen je daarbij. Daarnaast voeren ze ook de lymfedrainage (een soort massage) van de borstklieren uit om vochtophoping tegen te gaan.
Het is normaal om op een bepaald moment in je traject te worstelen met je emoties. Vermoeidheid, angst, frustraties of onzekerheid kunnen doorwegen, en dan is het een goed idee om erover te praten. Onze oncopsycholoog biedt je een luisterend oor en helpt je manieren te vinden om met je ziekte om te gaan.
Kanker kan een effect hebben op je relatie, je intimiteit en je seksualiteit. Blijf er niet mee rondlopen. Onze seksuologen zijn erop getraind om samen met jou te kijken wat er mogelijk is om thema’s bespreekbaar te maken en tot een oplossing te komen. Je mag alleen op gesprek komen, of samen met je partner.
Wat is borstkanker?
Kanker ontstaat wanneer cellen zich ongeremd beginnen te delen. Ze vormen een gezwel dat blijft groeien. In veel gevallen is er geen verklaring waarom kanker ontstaat. Toch zijn er een aantal factoren die de kans op borstkanker vergroten, zoals roken op jonge leeftijd, lang gebruik van de pil, een ongezonde levensstijl en kankerverwekkende stoffen in onze omgeving. Er zijn ook mensen die een erfelijke aanleg hebben. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen.
Lees meer over
Ondersteunende activiteiten en initiatieven
Het oncologisch begeleidingsteam organiseert regelmatig informatiesessies, workshops, praatcafés en andere activiteiten. Je kan gratis deelnemen. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. ZAS heeft voor mensen met kanker ook een bijzondere winkel ‘zonder kassa’: Huis Klaas.
Preventie en screening
Hoewel je borstkanker nooit volledig kan vermijden, zijn er dingen die het risico en de impact kunnen verkleinen. Ontdek hoe jij jezelf zo goed mogelijk beschermt.
Nuttige links
- Stichting tegen Kanker biedt zowel op medisch, praktisch als emotioneel vlak informatie en ondersteuning aan mensen met kanker en hun naasten.
- Tussenkomst ziekenfonds bij borstingrepen.
- Kanker en Werk helpt werkgevers om werknemers te ondersteunen bij kanker, afwezigheid en terugkeer naar de werkvloer.
- Kom op tegen Kanker informeert over leven met en na kanker. Je vindt er veel praktische informatie, info over de financiële kant van leven met kanker en heel wat lotgenotengroepen.
- Race for the Cure: een loopwedstrijd van Think Pink om fondsen te werven voor de preventie en de bestrijding van borstkanker.
- Eusoma: de Europese beroepsvereniging van borstkankerspecialisten.
- Waaier vzw: helpt kankerpatiënten om vlot met elkaar in contact te komen.
Dr. Fatima Ahankour
Dr. Diane Beirnaert
Dr. Guido Buelens
Dr. Hans Claes
Dr. Christel De Pooter
Dr. Petra Janssens
Dr. Elisa Luyckx
Dr. Melanie Machiels
Dr. Philip Poortmans
Dr. Hetty Sonnemans
Dr. Frank Van Acker
Dr. Marijke Van de Moortel
Beeldvorming bij (vermoeden van) kanker
Bloedonderzoek bij vaste tumoren
Borstbiopsie
Borstkanker: de onderzoeken
Borstpunctie
Echografie
Harpoenprocedure
Mammografie
Mammotoombiopsie
Antihormonale therapie
Borstamputatie
Borstkanker: de behandelingen
Borstreconstructie
Borstsparende operatie
Chemotherapie
Doelgerichte therapie
Immunotherapie
Klinische studies Oncologie
Borstkliniek in ZAS Augustinus
Contacteer
Contacteer Borstkliniek in ZAS Augustinus
Bel ons
Mail ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstBorstkliniek in ZAS Middelheim
Contacteer
Contacteer Borstkliniek in ZAS Middelheim
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstBorstkliniek in ZAS Palfijn
Contacteer
Contacteer Borstkliniek in ZAS Palfijn
Bel ons
Bereikbaar op dinsdag 9 - 17 u., woensdag 13 - 18 u., donderdag 9 - 17 u. en vrijdag 9 - 13 u..