banner website

Borstkanker: de onderzoeken

De onderzoeken om kanker op te sporen zijn een klinisch onderzoek, beeldvorming en een weefselonderzoek of punctie. We leggen je graag uit wat deze onderzoeken inhouden.

Zelfonderzoek

We raden je aan om regelmatig zelf je borsten te onderzoeken, zodat je de alarmsignalen in een vroeg stadium herkent. 
Ontdek hoe je dat doet

Klinisch onderzoek

Bij een klinisch onderzoek bestudeert de arts of verpleegkundige de vorm en textuur van je borsten en onderzoekt met de vingertoppen of er iets abnormaal aanvoelt.

Beeldvorming

Met een mammografie, een echografie en een MRI kunnen we afwijkingen aan de binnenkant van je borst opsporen. Je arts bekijkt welk onderzoek voor jou van toepassing is. 

Weefselonderzoek of punctie

Hebben we een afwijking gezien? Dan nemen we een stukje weefsel af om te onderzoeken of het om een goedaardige of kwaadaardige aandoening gaat. Dat heet een biopsie-afname of een invasief onderzoek.

Wat na de onderzoeken?

Je arts legt je achteraf de resultaten van de onderzoeken uit. Een gezwel of afwijking is niet altijd kanker. Het weefselonderzoek geeft hierover uitsluitsel. Als het wel om kanker blijkt te gaan, voeren we bijkomende onderzoeken uit om vast te stellen in welke fase de ziekte zit. De arts bespreekt dan met jou de beste behandeling

1 - 1 van 1
Filters
Locatie