banner website

Mammografie

röntgenfoto borsten
Een mammografie brengt met röntgenstralen het borstweefsel in beeld. Het onderzoek dient om borstletsels op te sporen en op te volgen. Het duurt ongeveer een kwartier.

Een mammografie heeft als doel vroegtijdig borstkanker op te sporen of om gericht onderzoek te doen van een klacht zoals pijn, een huidverandering of een voelbaar bolletje. Een mammografie wordt ook gebruikt voor de follow-up van patiënten die behandeld zijn voor borstkanker.

Meestal combineren we een mammografie met een echografie van je borsten, tenzij anders voorgeschreven door je verwijzende arts.

Vroegtijdige opsporing borstkanker

Hoe sneller borstkanker ontdekt wordt, hoe beter je geneeskansen zijn. Een mammografie maakt de verschillende soorten weefsels (klier- en vetweefsel) in de borst zodanig zichtbaar dat zelfs heel kleine tumoren in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Die kleine tumoren kan jij of je arts vaak zelf nog niet voelen. Mammografieën spelen daarom een belangrijke rol in de vroegtijdige opsporing van borstkanker.

Screeningsmammografie

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans om elke twee jaar gratis een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten doen. Je kan daarvoor terecht in een van de acht mammografische screeningcentra van ZAS.

Je kan op twee manieren meedoen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker: met de uitnodigingsbrief die je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing of met een voorschrift van je (huis)arts. Breng die brief of dat voorschrift zeker mee naar je afspraak.

Stralingsrisico’s

De hoeveelheid röntgenstralen die wordt gebruikt bij een mammografie, is zo beperkt dat de kans op schadelijke effecten heel klein is, ook als je al meerdere onderzoeken onderging. Uit meerdere studies blijkt dat het nut van een mammografie om vroegtijdig borstkanker op te sporen meer doorweegt dan het beperkte risico dat het gebruik van röntgenstralen met zich meebrengt. Bovendien maken de radiologen van ZAS gebruik van de meest recente apparatuur op de markt, die met een minimum aan straling kwalitatief hoogwaardige foto’s maakt. 

Lees meer over de risico’s van ioniserende straling (röntgenstraling)

Laatst bijgewerkt op 11/09/2024
1 - 3 van 3
Filters
Locatie