banner website

Borstkanker

mammacarcinoom, borstcarcinoom, borsttumor
Bij borstkanker groeit er een kwaadaardig gezwel in de borst of beide borsten. Bij vrouwen is het de meest voorkomende vorm van kanker.

Wat is borstkanker?

Kanker ontstaat wanneer cellen zich ongeremd beginnen te delen. Ze vormen een gezwel dat blijft groeien. Later kunnen de cellen ook uitzaaiingen vormen. Op dat moment kan de kanker ook andere organen aantasten. Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ongeveer 1 op 8 vrouwen wordt er ooit mee geconfronteerd. Dankzij het bevolkingsonderzoek kan borstkanker steeds vroeger opgespoord worden. 

Hoe krijg je borstkanker?

In veel gevallen is er geen verklaring waarom een kankergezwel ontstaat. Toch zijn er een aantal factoren die de kans op borstkanker vergroten, zoals roken op jonge leeftijd, lang gebruik van de pil, een ongezonde levensstijl en kankerverwekkende stoffen in onze omgeving. Er zijn ook mensen die een erfelijke aanleg hebben. Komt borstkanker in jouw familie voor op jonge leeftijd? Overweeg dan een erfelijkheidstest. Dan weet je of je drager bent van het gen. Je kan dan preventief stappen overwegen. Bespreek het met je gynaecoloog.

Waaraan herken je borstkanker?

Mogelijke vroege signalen van borstkanker zijn:

  • een knobbeltje op de borst
  • een knobbeltje in de borst
  • een knobbeltje onder je oksel
  • een deukje in de borst
  • een verandering in de vorm van je borst  
  • een ingetrokken tepel
  • vochtverlies uit de tepel
  • een oneffen huid of schilfering
  • roodheid of andere kleurverandering

Tip: pijn in je borst duidt meestal niet op borstkanker.

Voel je pijn in je borst en heb je geen andere symptomen? Dan hoef je niet automatisch aan borstkanker te denken. Laat het wel nakijken door je arts.  

Wat kan je zelf doen?

Hoewel je borstkanker nooit volledig kan vermijden, zijn er wel manieren om het risico en de impact te verkleinen. Je kan je levensstijl aanpassen zodat kanker minder kans krijgt om zich te ontwikkelen. We raden ook aan om je borsten zelf te onderzoeken en regelmatig op controle te gaan om kanker vroegtijdig op te sporen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe meer mogelijkheden je hebt op het vlak van behandeling en hoe groter de kans op genezing.  

Ontdek hoe jij jezelf zo goed mogelijk beschermt

De onderzoeken

Behalve zelfonderzoek zijn er ook onderzoeken die uitgevoerd worden door je arts of verpleegkundige. De hoekstenen bij het opsporen van kanker zijn een klinisch onderzoek, beeldvorming (zoals een mammografie, een echo of een MRI) en een weefselonderzoek of punctie. 

Lees meer over de onderzoeken

De behandeling

De behandeling van borstkanker kan bestaan uit een operatie, radiotherapie, chemotherapie en hormoontherapie. Je arts bespreekt samen met jou de resultaten van je onderzoeken en overlegt met een multidisciplinair oncologisch team. Je krijgt een behandeling op maat van jouw situatie.  

Lees meer over de behandeling van borstkanker 

Kunnen mannen borstkanker krijgen?

Ja. Borstkanker komt ook bij mannen voor, maar minder frequent dan bij vrouwen: ongeveer 1% van de mensen met borstkanker is man. 

Mogelijke risicofactoren zijn zwaarlijvigheid en een voorgeschiedenis van prostaatkanker. Net zoals bij vrouwen kan borstkanker bij mannen erfelijk zijn. 

De behandeling van borstkanker verloopt bij mannen gelijkaardig als bij vrouwen. Na een operatie is een borstreconstructie of tepelreconstructie ook bij hen mogelijk.

Voor mannelijke patiënten is het vaak extra moeilijk omdat ze geen lotgenoten kennen en omdat de media het meestal over borstkanker bij vrouwen heeft. Gelukkig bestaan er ook voor hen lotgenotengroepen.  

1 - 4 van 4
Filters
Locatie