Waarom een embolectomie?
Bij een ernstige longembolie kunnen symptomen zoals plotselinge kortademigheid, pijn op de borst, of zelfs een levensbedreigende toestand optreden. Als je een verhoogd risico hebt op complicaties, kan het nodig zijn om snel de bloedklonter weg te halen om verdere schade aan je longen en andere organen te voorkomen. Met een percutane large bore embolectomie kan dat gebeuren zonder een grote operatie.
PERT
Bij een ernstige longembolie neemt de werking van je hart af en kan je overlijden. Snel reageren met de juiste aanpak is daarom van groot belang. Als je een verhoogd risico op complicaties hebt, schakelt ZAS daarom het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) in.
Voorbereiding op een embolectomie
- Je arts beoordeelt eerst grondig je medische geschiedenis en huidige gezondheid.
- Om de plaats en de grootte van de bloedklonter vast te stellen, kunnen röntgenfoto’s, echografieën of een CT-scan van de longen nodig zijn.
- Neem je medicijnen? Zeg dat dan zeker aan je arts, zeker als je bloedverdunners neemt.
Verloop embolectomie en verblijf in het ziekenhuis
- Een percutane large bore embolectomie gebeurt onder lokale verdoving. Soms wordt die gecombineerd met sedatie als dat klinisch noodzakelijk is.
- Om toegang te krijgen tot de bloedvaten, maakt de arts een klein gaatje in de huid (percutaan), meestal in de lies of de hals. Via dat gaatje brengt de arts een katheter in die naar de bloedvaten van de longen leidt. Met behulp van die katheter haalt de arts de klonter weg. De katheter heeft een grote diameter (large bore), waardoor het mogelijk is om grotere klonters effectiever te verwijderen.
- Na de ingreep verblijf je een tijdje op de afdeling Intensieve zorg. Daar controleren de artsen en verpleegkundigen nauwlettend of er geen complicaties optreden, zoals bloedingen of infecties.
- Afhankelijk van je toestand kan het zijn dat je nog enkele dagen in het ziekenhuis moet blijven voor verdere observatie.
Aandachtspunten na een embolectomie (nazorg)
- Na de ingreep geeft je arts je advies over wat te doen tijdens je herstelproces. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en activiteiten te vermijden die te veel inspanning vragen.
- Je kan pijn of ongemak ervaren op de plaats waar de katheter werd ingebracht. Meestal verdwijnt die snel.
- Indien nodig krijg je instructies over het gebruik van bloedverdunners om te voorkomen dat je opnieuw een longembolie krijgt.
- Volg altijd de aanwijzingen van je arts om complicaties te vermijden.
Risico’s en complicaties
Hoewel een embolectomie doorgaans veilig is, zijn er enkele risico’s aan verbonden. Mogelijke complicaties zijn:
- Bloedingen op de plaats van de katheterinbrenging
- Beschadiging van bloedvaten of longweefsel
- De bloedklonter kan mogelijk niet volledig worden weggehaald
Je arts zal met jou bespreken of de voordelen van de behandeling opwegen tegen de risico’s, afhankelijk van je gezondheidstoestand.
Vragen?
Heb je vragen over de percutane large bore embolectomie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je behandelend arts. Die kan je gedetailleerde informatie geven over de ingreep en je herstel.