banner website

Longembolie

longembool, bloedklonter in longslagader, bloedstolsel in longslagader, afsluiting longslagader, trombose in de longen, Pulmonary Embolism (PE)
Bij een longembolie worden delen van je longslagader geblokkeerd, meestal door een bloedklonter. Daardoor kan er minder zuurstof opgenomen worden in je bloed.

Wat is een longembolie?

De klachten bij een longembolie variëren van kortademigheid en pijn op de borst, tot het ophoesten van bloed en in zeer ernstige gevallen hemodynamische instabiliteit (lage bloeddruk of shock) en overlijden.

Bij de meeste mensen ontstaat de bloedklonter in de benen of het bekken. Via de bloedbaan ‘reist’ de klonter naar de longen en blokkeert daar de bloedtoevoer. Dat kan o.a. leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en een verminderde zuurstofvoorziening in je lichaam.

Bij een ernstige longembolie neemt de werking van je hart uiteindelijk af en kan je overlijden. Snel reageren met de juiste aanpak is dan ook van groot belang. Als je een longembolie met een verhoogd risico op complicaties hebt, schakelt ZAS daarom het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) in. 

Welke behandelingen zijn mogelijk voor een longembolie?

Mogelijke behandelingen voor een longembolie zijn:

Bloedverdunners (anticoagulantia) maken het bloed dunner en helpen om de bloedsomloop te herstellen. 

Antistollingsmiddelen breken de bloedklonter af. Een andere naam voor deze behandeling is fibrinolytische therapie.

Tijdens deze ingreep schuift de arts via de lies een katheter tot in de getroffen longslagader om de bloedklonter weg te zuigen. Lees meer over het verloop van een embolectomie 

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de bloedklonter weg te nemen, hoewel dat minder vaak voorkomt. 

1 - 1 van 1