Wanneer komt het Pulmonary Embolism Response Team (PERT) in actie?
Bij een longembolie blokkeert een bloedklonter een bloedvat in de longen. Dat kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen of zelfs een levensbedreigende situatie.
Longembolieën kunnen variëren van mild tot ernstig. In ernstige gevallen kan het hart, als gevolg van de embolie, minder goed functioneren. Vooral als het risico op verdere complicaties groot is, is snelle en gecoördineerde medische zorg cruciaal.
De artsen en zorgprofessionals van het PERT werken samen om snel en efficiënt te reageren op ernstige gevallen van longembolie, vooral bij patiënten met een verhoogd risico op complicaties.
Wat zijn de voordelen van het PERT?
Het grootste voordeel van het PERT is een snelle en gecoördineerde aanpak van de behandeling. Het PERT biedt een gestructureerde aanpak van verschillende specialisten, zoals spoedartsen, cardiologen, longartsen, interventieradiologen, cardiothoracaal chirurgen en intensivisten. Samen bepalen zij voor elke patiënt de beste behandelingsopties en bieden ze de best mogelijke zorg.
Die multidisciplinaire aanpak vermindert de kans op complicaties en verhoogt de kans op herstel, vooral bij patiënten met een verhoogd risico op complicaties.
Hoe werkt het PERT?
Als je een ernstige longembolie hebt met een verhoogd risico op complicaties, schakelt ZAS het PERT in. Dat gebeurt vaak via een oproep in het ziekenhuis. De verschillende medische specialisten komen dan onmiddellijk samen om het behandelplan te bespreken.
Het team beoordeelt de ernst van de longembolie en je algemene gezondheid om de meest geschikte behandelmethoden te bepalen. Het PERT zal regelmatig met jou en je familie communiceren om het behandelplan toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden.
Welke behandelingen zijn mogelijk voor een longembolie?
Mogelijke behandelingen voor een longembolie zijn:
Bloedverdunners (anticoagulantia) maken het bloed dunner en helpen om de bloedsomloop te herstellen.
Antistollingsmiddelen breken de bloedklonter af. Een andere naam voor deze behandeling is fibrinolytische therapie.
Tijdens deze ingreep schuift de arts via de lies een katheter tot in de getroffen longslagader om de bloedklonter weg te zuigen. Lees meer over het verloop van een embolectomie
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de klonter weg te nemen, hoewel dat minder vaak voorkomt.
Risico’s en complicaties
Het PERT geeft advies aan de hand van de meest recente literatuur en richtlijnen. De gekozen behandeling is altijd afgewogen ten opzichte van de risico’s van de aandoening. Hoewel de interventies van het PERT zeer effectief zijn, kunnen er bij elke behandeling risico’s en complicaties optreden. Mogelijke risico’s zijn onder andere:
- Bloedingen door het gebruik van bloedverdunners of antistollingsmiddelen
- Infecties, vooral bij ingrepen zoals een embolectomie
- Weefselbeschadiging door de behandeling van de longembolie
Je arts zal die risico’s met jou bespreken en uitleggen welke stappen worden ondernomen om ze te minimaliseren.
Opvolging na de behandeling
Na de behandeling door het PERT volgt je behandelend arts je nauwlettend op om te zorgen voor een goed herstel en om complicaties tijdig op te sporen. Je krijgt ook instructies over medicatie, leefstijlaanpassingen en vervolgafspraken voor controle. Het doel is om herhaling van een longembolie te voorkomen en je herstel te bevorderen.
Vragen?
Heb je vragen over de rol van het Pulmonary Embolism Response Team of over jouw behandeling? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je arts of het behandelend team. Zij staan klaar om je verder te informeren en te ondersteunen tijdens je behandeling en herstelproces.