Een CT-scanner, soms ook wel CAT-scanner, CT of gewoon ‘scanner’ genoemd, bestaat uit twee delen: een horizontale tafel en een grote ring. Tijdens het onderzoek lig je op de tafel. Die schuift door de ring. In die ring zitten de zenders van de röntgenstralen en aan de andere kant zitten de ontvangers. Dat geheel draait rond jou terwijl je door de CT schuift.
De computer zet al die gemeten informatie daarna om in verschillende doorsnedes van het gescande lichaamsdeel. Om het contrast tussen de verschillende weefsels te vergroten, krijg je vaak een contrastmiddel toegediend.
Risico’s ioniserende straling
Voor een CT-scan gebruiken we ioniserende straling (röntgenstraling). Die kan mogelijk doordringen tot in het DNA van een lichaamscel. De kans op nadelige effecten voor de gezondheid is klein. Toch moeten we omzichtig omspringen met de toediening van röntgenstraling.
Lees meer over de risico’s van ioniserende straling (röntgenstraling)
Ereloonsupplementen
Voor de uitvoering van onderzoeken medische beeldvorming kunnen in ZAS ereloonsupplementen worden aangerekend. Voor een CT-scan gebeurt dat alleen als het onderzoek op jouw verzoek plaatsvindt op een weekdag buiten de klassieke werkuren (op een weekdag tussen 18u ’s avonds en 8u ’s morgens, tijdens het weekend of op een feestdag) zonder dat het medisch dringend is.