Dienst

Interventionele radiologie

Onze interventieradiologen voeren behandelingen uit via een klein aanprikgaatje in je huid. Ze zien en controleren de behandeling met beelden, zoals een röntgenfoto, scan of echo.

Zo weinig mogelijk schade

Door gebruik te maken van beelden, zien de interventieradiologen precies waar ze moeten zijn en kunnen ze de behandeling uitvoeren met zo min mogelijk schade aan de rest van je lichaam.

Toepassingen

Interventionele radiologie is mogelijk bij verschillende aandoeningen. We onderscheiden vijf groepen aandoeningen:

  • Kanker: bijvoorbeeld botkanker, leverkanker, longkanker en nierkanker of uitzaaiingen van andere soorten kanker naar die organen
  • Gevolgen van kanker: bijvoorbeeld vocht in de buik (ascites), slikproblemen, een verstopte galweg (galwegstuwing) of een verstopte urineleider (nierstuwing)
  • Neurologische aandoeningen
  • Problemen met de afvoer van lichaamsvloeistoffen (zoals urine, gal of buikvocht) of van etter bij ontstekingen
  • Vaatziekten

Behandeling op maat

Voor elke persoon en elke situatie bekijkt de interventieradioloog, in overleg met alle betrokken disciplines, wat de optimale aanpak is en welke techniek aangewezen is.

Als bepaalde technieken, die we niet binnen ZAS aanbieden, voor jou van toepassing kunnen zijn, verwijzen we je door naar een ander centrum. Wij werken nauw samen met meerdere centra, zodat we altijd een behandeling op maat kunnen voorstellen.

Heb je vragen over een specifieke indicatie? Neem dan contact op met je arts of de dienst Interventionele radiologie om een consultatie af te spreken. 

Laatst bijgewerkt op 03/12/2024
Filters
1 - 2 van 2
Interventionele radiologie Medische beeldvorming

Dr. Olivier d'Archambeau

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Interventionele radiologie Medische beeldvorming

Dr. Maarten Niekel

ZAS Middelheim
1 - 9 van 10

Buikvochtdrain

drainage buikvocht, plaatsing ascitesdrain, ascitesdrainage
Als er te veel vocht in je buikholte zit, plaatsen we een drain (slangetje) om vocht af te voeren. Tijdens de plaatsing gebruiken we een echoapparaat en heel soms röntgenstralen.

Embolectomie bij longembolie

percutane large bore embolectomie
Tijdens deze ingreep schuift de arts via de lies een katheter tot in de getroffen longslagader om de bloedklonter weg te zuigen.

Embolisatie goedaardige prostaatvergroting

embolisatie goedaardige vergroting prostaat, embolisatie benigne prostaathypertrofie (BPH), embolisatie benigne prostaathyperplasie, embolisatie goedaardig prostaatadenoom
Via een klein gaatje in een bloedvat in de lies wordt de bloedtoevoer naar de prostaat gestopt. Daardoor wordt de prostaat week, kleiner en verminderen of verdwijnen de symptomen.

Embolisatie knieartrose

knie-embolisatsie, embolisatie gonarthrose
Via een klein gaatje in een bloedvat in de lies vermindert de radioloog de bloedtoevoer naar het kniegewricht. Dat verlicht de ontsteking en pijn bij artrose.

Galwegdrain

percutane galwegdrainage (PTC), PTC-drain
Met deze techniek plaatsen we via de huid (percutaan) een drain (slangetje) in je galweg om gal af te voeren. We gebruiken daarbij echografie, contrastmiddel en röntgenstralen.

Myoomembolisatie

embolisatie myoom, embolisatie myomen, embolisatie fibroom, fibroomembolisatie, embolisatie vleesboom, embolisatie vleesbomen, uterus fibroomembolisatie (UFE)
Via een klein gaatje in een bloedvat in de lies blokkeert de radioloog de bloedtoevoer naar de myomen. Daardoor verkleinen ze en verminderen de symptomen.

Nierdrain

nefrostomiekatheter (NSK), percutane nefrostomie (PCN), nefrodrain
Als je urineleider verstopt is, plaatsen we via een klein aanprikgaatje in je flank een drain (slangetje) in je nier. Die drain zorgt ervoor dat de urine uit je nier kan afvloeien.

PRG-sonde

percutane radiologische gastrostomie (PRG), PRG-katheter
Als je slikproblemen hebt, kunnen we met deze techniek met behulp van röntgenbeelden onder plaatselijke verdoving via de huid (percutaan) een voedingssonde in je maag plaatsen.

Transarteriële chemo-embolisatie

TACE, intra-arteriële chemotherapie
Via een slagader (transarterieel) brengen we een katheter (flexibel slangetje) tot vlak bij de tumor in je lever. Daar spuiten we bolletjes met chemotherapie in.
1 - 2 van 2
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Interventionele radiologie in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Interventionele radiologie in ZAS Augustinus

Bel ons

Afspraak maken

Voor een consultatie kan je zelf een afspraak maken. Voor een behandeling heb je een verwijsbrief van je huisarts of specialist nodig.

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Interventionele radiologie in ZAS Middelheim

Lindendreef 1 , 2020 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Interventionele radiologie in ZAS Middelheim

Bel ons

Afspraak

Voor een consultatie kan je zelf een afspraak maken. Voor een behandeling heb je een verwijsbrief van je huisarts of specialist nodig.

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst