Aandachtspunten voor de plaatsing van een galwegdrain
- Reageerde je bij een eerder onderzoek overgevoelig of allergisch op een contrastvloeistof ? Verwittig dan je behandelend arts.
- Neem je bloedverdunners? Bespreek dat met je behandelend arts. Het kan zijn dat die je vraagt om de inname van die medicijnen een periode voor de plaatsing van de ascitesdrain te stoppen.
- Andere medicijnen mag je gewoon innemen met een glaasje water.
- De plaatsing van een galwegdrain vindt plaats onder volledige verdoving of met sedatie. Je krijgt van de afdeling Anesthesie aanvullende richtlijnen voor de voorbereiding.
Zwanger?
Het ongeboren kind is zeer gevoelig voor de gevolgen van straling. Gelieve ons daarom vóór een galwegdrainage met gebruik van röntgenstralen te melden of je al dan niet zwanger bent of kan zijn.
Verloop plaatsing galwegdrain
- Een medewerker haalt je op in je kamer en begeleidt je naar de onderzoeksruimte.
- In de onderzoeksruimte stellen we je een aantal controlevragen (naam, geboortedatum, medicijngebruik) om de procedure veilig te laten verlopen.
- We schuiven je op de onderzoekstafel.
- Je wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur, zo kunnen we tijdens de plaatsing van de drain je bloeddruk en zuurstofgehalte meten.
- Je krijgt een infuus voor toediening van medicijnen. Je krijgt antibiotica om infecties te voorkomen.
- Een anesthesist brengt je in slaap.
- We prikken de galwegen aan met behulp van een echoapparaat.
- Met contrastmiddel en röntgenstraling controleert de radioloog de positie in de galwegen en darmen. Als de drain op de juiste plek ligt, wordt die aangesloten op een zak die we ophangen aan je bed. Terwijl je in bed ligt, stroomt de gal uit je buik in de opvangzak.
- In de meeste gevallen duurt de gelwegdrainage ongeveer 2 uur.
Aandachtspunten na een galwegdrainage
- Je wordt naar de uitslaapkamer gebracht. Nadat je hersteld bent van de verdoving, brengen we je naar je kamer.
- Vocht in de zak kan na de procedure roze van kleur zijn. Dat komt doordat het vocht zich mengt met een beetje bloed. De roze kleur is acceptabel, is het een rode kleur dan moet je de verpleging waarschuwen.
- 2 uur na de galwegdrainage mag je weer eten en drinken.
- Om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden, heb je 2 uur bedrust op de verpleegafdeling.
Laatst bijgewerkt op 12/12/2024
1 - 1 van 1