De dienst Psychiatrie voor volwassenen biedt in de grootstedelijke context toegankelijke en kwalitatieve geestelijke gezondheidszorg aan (jong)volwassenen met ernstige psychische en psychiatrische klachten.
We zijn gespecialiseerd in stadspsychiatrie en voorzien acute en intensieve psychiatrische behandelingen aan volwassenen. Onze expertise legt de focus op urgentie- en crisiszorg, verslavingszorg en psychosezorg. Daarbij garanderen we zorgcontinuïteit via ons traject langdurige zorg en transmurale werkingen. Verder werken we volgens de herstelvisie die inzet op vermaatschappelijking van zorg. We zorgen voor een afgestemd aanbod en individueel zorgplan. Onze unieke stadslocatie is hierbij een troef.
De zorgrelatie met patiënten en hun omgeving staat centraal. Met behulp van reflectief denken en handelen streven we naar kwaliteitsvolle zorg. We betrekken actief het netwerk van de patiënten en hebben oog voor de context waarin we hen zorg verlenen.
We geloven in netwerkpsychiatrie volgens een ‘stepped care model’. Dat houdt in dat we starten met een minimale interventie die past bij de zorgbehoefte van onze patiënt. Ook nemen we steeds leiding in het zoeken naar nieuwe en innoverende zorgvormen om dit mogelijk te maken.
Verder werken we samen met leden van ons GGZ-netwerk om geïntegreerde zorg te bieden aan patiënten en hun omgeving. Zie netwerksara en Pangg0-18.
We engageren ons ook naar de meest kwetsbare groepen in de samenleving en verbinden ons met verschillende intersectorale initiatieven.
Ervaringskennis maakt een onmisbaar deel uit van onze zorgtrajecten.
We gaan voor ethisch leiderschap in alle lagen van onze sterk multidisciplinaire organisatie. De juiste keuzes maken en zo goed mogelijk tegemoetkomen aan (zorg)vragen met respect voor de waardigheid van onze patiënten. Daarbij zetten we in op eigenaarschap waardoor we als collega’s trots zijn op wie we zijn en waar we voor staan.
We zetten maximaal in op een ‘helende infrastructuur’.
We werken als volwassenenpsychiatrie binnen ZAS ook intensief samen met het algemeen ziekenhuis door onze expertise in te zetten op een proactieve, holistische en verbindende manier.
Zorgvormen
Een psychiatrische behandeling kan op verschillende manieren georganiseerd worden:
- Een ambulante of poliklinische behandeling verbonden aan PAAZ (Psychiatrisch Afdeling Algemeen Ziekenhuis). Dat betekent dat je regelmatig afspraken hebt met je psychiater of psycholoog in het ziekenhuis, zonder dat je in dat ziekenhuis of in een zorginstelling verblijft. Je gaat dus zelf op afspraak naar de hulpverlener.
- In sommige situaties kiezen we er samen met jou voor om je in je vertrouwde omgeving te behandelen met een van de mobiel psychiatrische teams. We bieden dan zorg bij jou thuis.
- Bij een dagopname of semi-residentiële zorg ontvang je overdag verschillende vormen van therapie en begeleiding maar kan je ’s avonds naar huis gaan.
- Residentiële zorg houdt in dat je voor een bepaalde tijd in een ziekenhuis of zorginstelling verblijft om intensievere zorg te krijgen.
- Voor dringende hulpverlening kan je altijd terecht op de psychiatrische spoeddienst.
Dr. Robin Baeten
Dr. Kirsten Catthoor
Dr. Oskar De Wachter
Dr. Valerie Dionys
Dr. Sandra Geys
Dr. Gerardina Leonie Komen
Dr. Isabelle Libbrecht
Dr. Vicky Matthysen
Dr. Peter Niemegeers
Dr. Marie-josee Peeters
Dr. Annemie Permanne
Dr. Laura Santos Pina
Dringende psychiatrische zorg voor volwassenen
Kortdurende psychiatrische zorg voor volwassenen
Langdurige psychiatrische zorg voor volwassenen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA)
Psychiatrische ondersteuning voor gehospitaliseerde volwassenen
Psychosezorg voor volwassenen
Verslavingszorg voor volwassenen
Psychiatrie voor volwassenen in ZAS Cadix
Contacteer
Contacteer Psychiatrie voor volwassenen in ZAS Cadix
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstPsychiatrie voor volwassenen in ZAS PZ Stuivenberg
Contacteer
Contacteer Psychiatrie voor volwassenen in ZAS PZ Stuivenberg
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstPsychiatrie voor volwassenen in ZAS Vincentius
Contacteer
Contacteer Psychiatrie voor volwassenen in ZAS Vincentius
Bel ons
Via dit telefoonnummer kunnen verwijzers (je huisarts, psycholoog of andere hulpverlener) een afspraak voor je maken. Het secretariaat is open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.
De opnameverantwoordelijke is op alle werkdagen bereikbaar tussen 9 en 16.30 uur.