Psychiatrie

Traject Verslavingszorg

Het Traject Verslavingszorg wordt georganiseerd in ZAS PZ Stuivenberg.

Verslaving is een complex probleem waarvoor geen eenduidige oplossing bestaat. Wat voor de ene persoon werkt, is niet altijd geschikt voor een ander. Op onze afdeling  verslavingszorg bieden we ambulante en residentiële zorg op maat aan volwassenen met een aanhoudend afhankelijkheidsprobleem.

Het soort middel (alcohol, cannabis, …) en de specifieke gedragskenmerken van een persoon zijn vaak bepalend voor het meest geschikte therapeutische milieu. Bij aanmelding maken we daarom samen de inschatting of onze open setting, met beperkte afdelingsregels, het juiste therapeutische antwoord biedt. We kijken daarbij verder dan het middel of de middelen waaraan iemand verslaafd is.  

Onze afdelingen zijn vooral geschikt voor mensen met:  

  • alcoholafhankelijkheid
  • medicatieafhankelijkheid
  • cannabisafhankelijkheid
  • enkel secundaire of een bijkomende drugsproblematiek

We vinden het belangrijk om een herstelondersteunende omgeving te creëren van waaruit je stap per stap opnieuw de controle kan verwerven over je eigen leven.  

Vanuit een multidisciplinaire aanpak trachten we jou te ondersteunen bij het realiseren van jouw behandeldoelen.  

We hechten daarbij ook belang aan het betrekken van jouw context (familie, partner, nabije steunfiguren of externe professionele hulpverlening).  

Onze afdeling verslavingszorg is een open setting waar iedereen wordt aangemoedigd om samen te werken aan een veilige en middelvrije therapeutische leefomgeving.

Residentiële verslavingszorg (intensievere zorg en behandeling)

Deze kortdurende opnames richten zich op het beheersen van crisisgerelateerde vragen, zoals ontwenning en/of het voorkomen van verdere escalatie van gebruik. Ze kunnen ook dienen als een motiverende en laagdrempelige stap voor mensen wanneer een langdurig behandeltraject te overweldigend lijkt.

Deze programma's zijn ontworpen voor mensen die gemotiveerd zijn om intensief te werken aan hun verslavingsproblematiek.

Elk behandeltraject start met een kennismakings- en observatieperiode van ongeveer 2 à 3 weken, waarin we de hulpvraag en de problematiek nader onderzoeken. Na deze periode stellen we een behandelplan op maat op. Indien nodig kunnen er ook doorverwijzingen naar externe hulpinstanties volgen.  

Afhankelijk van de persoonlijke doelstellingen volg je een groepsgerichte ('peer to peer') of meer individuele behandeling. De duur van de behandeling varieert naargelang de aard van de problematiek en de hulpvraag.  

Ambulante nazorg verslavingszorg (ondersteuning na behandeling)

Gekende patiënten binnen ons traject kunnen dagelijks naar onze afdeling komen om ondersteuning te krijgen bij hun streven naar abstinentie of onthouding. Ze kunnen er blaastests ondergaan en/of antabuse innemen.

Patiënten die een residentieel behandeltraject hebben afgerond en nog extra ondersteuning nodig hebben voor hun herstel, kunnen deelnemen aan een ambulant nazorgtraject bij Groep 11. De focus ligt hier op verdere resocialisatie. 

Aanmelding

Elke hulpvraag wordt eerst besproken binnen ons intaketeam. Dit team is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 17 uur.  

Intakegesprekken worden gepland per lopende kalenderweek. Op die manier trachten we zo snel mogelijk perspectief te geven op een gesprek.  

Contact

  • Het traject Verslavingszorg bevindt zich in ZAS PZ Stuivenberg.  
  • Met een opname- of behandelvraag kan je terecht bij ons intaketeam verslavingszorg op het nummer 03 217 77 09 (elke werkdag tussen 9 en 17 uur).  
  • Met niet-dringende vragen kan je terecht op ons e-mailadres: intake.verslavingszorg@zas.be.

Als je vragen hebt rond verslaving of je bent bezorgd om iemand uit jouw omgeving, kun je hiervoor ook altijd terecht bij het Adviespunt Verslavingszorg. Zij bieden via vrije consultaties persoonlijk advies over alle mogelijke verslavingsvormen en geschikte behandelmogelijkheden. Meer informatie vind je op hun website.

Als je nog niet eerder bij ons in behandeling was en een acute psychiatrische crisis doormaakt, gecombineerd met een verslavingsprobleem, dan kan je ook terecht bij onze crisisdienst EPSI voor acute ondersteuning