Psychiatrie

Langdurige psychiatrische zorg aan huis 15- tot 24- jarigen

Het Mobiel Psychiatrisch Team 15 24 is een psychiatrisch team dat psychisch kwetsbare jongeren van 15 tot 24 jaar ondersteunt in hun thuissituatie.

Psychiatrische zorg aan huis voor jongeren

Het Mobiel Psychiatrisch Team 15 24  is een psychiatrisch team van ZAS dat psychisch kwetsbare jongeren van 15 tot 24 jaar ondersteunt in hun thuissituatie. Deze jongeren, van 15 tot 24 jaar, ervaren ernstige moeilijkheden in verschillende levensdomeinen. Ze hebben vaak ook moeite met de ontwikkelingstaken eigen aan de transitie van adolescent naar volwassene. 

De missie van MPT 15 24 is om samen op weg te gaan met psychisch kwetsbare jongeren, op zoek naar hun identiteit en dit in hun eigen leefomgeving.

Wie komt in aanmerking voor MPT 15 24?

  • Jongeren tussen 15 en 24 jaar 
  • Ze hebben een zekere psychiatrische kwetsbaarheid en dreigen door de kloof tussen jeugd- en volwassenenpsychiatrie, uit de zorg te verdwijnen.
  • Deze jongeren verblijven in de regio van het SARA-netwerk.

Hoe verloopt een behandeltraject?

In een eerste fase leren we de jongeren en hun context kennen. We zoeken samen uit hoe we in vertrouwen met elkaar kunnen samenwerken aan dezelfde doelen.

We gaan samen op zoek naar mogelijke valkuilen, maar zetten ook de aanwezige kwaliteiten goed in de verf. We onderzoeken hoe het best om te gaan met de eigen kwetsbaarheid en proberen de ervaren barrières zo goed mogelijk te tackelen. Kortom: zicht krijgen op – omgaan met – wegwerken waar mogelijk.

We zoeken samen uit wie deel kan uitmaken van het netwerk van de jongeren.

We bekijken ruim op voorhand met de jongeren en hun netwerk wat er na afronding nog nodig en/of gewenst is. We houden de vinger aan de pols na de zorgtransfer.

Praktische info

Hoe aanmelden?

  • Aanmelden kan van maandag tot vrijdag van 10 tot 12 uur. op het nummer 03 217 77 50.
  • Wekelijkse bespreking op dinsdagochtend waarna een terugkoppeling volgt.

Wat na opstart?

  • Wekelijks huisbezoek door een collega opgeleid in de gezondheidswetenschappen;
  • Mogelijkheid tot opschaling in acute situaties;
  • Regelmatige ontmoetingen met het netwerk van de jongeren;
  • 6-maandelijkse trajectbesprekingen samen met de jongeren en hun netwerk.
Laatst bijgewerkt op 02/10/2024