Psychiatrie

Langdurige psychiatrische zorg aan huis voor volwassenen

Het Mobiel Psychiatrisch Team 't Stad (MPT 't Stad) komt bij je thuis.

Het Mobiel Psychiatrisch Team ’t Stad (MPT ’t Stad) biedt volwaardige behandelingen in de thuissituatie aan. 

We bieden ondersteuning aan volwassenen met ernstige psychiatrische aandoeningen die kampen met een instabiele klinische toestand. Dat leidt meestal tot problemen op verschillende levensdomeinen. Vaak hebben ze ook te maken met een verslavingsproblematiek en mogelijk meerdere diagnoses. Als behandeling thuis niet haalbaar is, is opname vaak de enige optie. Deze groep heeft doorgaans moeite om zich aan te sluiten bij reguliere zorgdiensten.

Volwassenen moeten over een vaste verblijfsplaats beschikken en er moet een noodzaak zijn om aan huis te komen. Er vinden wekelijkse huisbezoeken plaats, waarbij de mogelijkheid bestaat om op te schalen tot meerdere keren per week. Het team hanteert een multidisciplinaire aanpak: een psychiater en een ervaringsdeskundige leggen samen met het team huisbezoeken af. Daarbij besteden ze aandacht aan zowel de psychiatrische als de somatische gezondheid van de volwassene. Het team streeft ernaar om sociale en administratieve ondersteuning te bieden, een professioneel netwerk op te bouwen, de kwaliteit van leven te verbeteren en de integratie in de maatschappij (d.m.v. kwartier maken)  te bevorderen.  

Naast de huisbezoeken is het tweejaarlijkse multidisciplinaire overleg een belangrijk moment in de behandeling. Dit gaat bij voorkeur door in aanwezigheid van de volwassenen en hun context erbij. Het doel hiervan is om een behandelplan op maat te maken waarbij ze zelf de regie krijgen.

Als een opname toch noodzakelijk is, blijft het team betrokken door middel van inreachende zorg. Op  deze manier wordt de continuïteit van zorg gewaarborgd.

De behandeling door het MPT ’t Stad is zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Samen met de volwassenen, hun context en netwerk, streven we ernaar een vooropgesteld herstel te realiseren.

Contact

Aanmelding gebeurt bij voorkeur door de behandelend (huis)arts. 

Dat kan via het nummer 03 217 77 50, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 en tussen 13 en 16 uur (uitgezonderd maandagvoormiddag en vrijdagnamiddag). 

MPT ’t Stad participeert en detacheert medewerkers aan de volgende projecten:

Het zorghostel is een woonproject voor 34 volwassenen met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid die ook met een verslaving kampen en langdurig dakloos zijn geweest. Het is ontstaan vanuit een initiatief van de Stad Antwerpen en wordt uitgevoerd door het intersectoraal samenwerkingsverband tussen de dienst Psychiatrie voor volwassenen van ZAS, Free Clinic en CAW Antwerpen. KADANS zorgt voor de toeleiding van de bewoners.

  • KADANS, de Ketenaanpak Dak- en Thuislozen Antwerpen Stad, is een samenwerkingsverband dat structureel en multidisciplinair is opgezet. Het omvat verschillende sectoren, zoals hulpverlening, politie/justitie en stad/OCMW. Het  voornaamste doel is het verbeteren van de leefsituatie en het bevorderen van de zelfredzaamheid op diverse levensdomeinen van dak- en thuislozen met een complexe problematiek die overlast veroorzaken.

Het zorghostel hanteert het principe van housing-first, waarbij 24/7 woonbegeleiding beschikbaar is. Het MPT 't Stad faciliteert de verbinding met dit initiatief door een GGZ-expert te leveren en de opvolging van verschillende bewoners te verzorgen. 

Het MPT Thuis- en Daklozen (MPT T&D) is ontstaan vanuit een initiatief van de Stad Antwerpen en wordt uitgevoerd door het intersectoraal samenwerkingsverband tussen de dienst Psychiatrie voor volwassenen van ZAS, Multiversum en CAW Antwerpen.

Het multidisciplinaire team richt zich naar dak- en thuisloze volwassenen met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid. Vaak hebben ze ook te maken met verslaving en hebben ze moeite met aanpassingsvermogen. Het team werkt vanuit de presentiebenadering en bemoeizorgmethodieken.

Het team gaat actief naar plaatsen waar dak- en thuislozen zich bevinden binnen de stad Antwerpen en districten, met als doel individueel contact te leggen. Door dit contact te maken en een band op te bouwen, streven ze ernaar deze mensen weer te betrekken bij reguliere hulpverlening en/of hen opnieuw te integreren in de maatschappij. Daarnaast tracht het team hen passende huisvesting te bieden, op een manier die aansluit bij de behoeften en het tempo van de cliënten. Ook na terugval of langdurige afwezigheid wordt er telkens opnieuw geprobeerd om contact te leggen en ondersteuning te bieden.

Aan het team is een psychiater verbonden die consultatie doet, mee de straat op gaat en aanwezig is op het multidisciplinaire overleg.

Het MPT T&D is ook gericht op inreachend werken: ook tijdens een opname blijven zij begaan met de cliënt die door hen werd toegeleid. Dit stelt hen in staat om de ondersteuning voort te zetten, bijvoorbeeld bij afhaken of na het afronden van een opname.