Op deze pagina
Wat is fysische geneeskunde en revalidatie?
De dienst Fysische geneeskunde en revalidatie zorgt ervoor dat jij je lichaam zo goed mogelijk kan bewegen. Zijn je spieren verzwakt? Doet een beweging pijn? Of moet je opnieuw leren om een lichaamsdeel te gebruiken? Wij onderzoeken wat er aan de hand is en werken een gepaste behandeling voor je uit.
Hoe maak je een afspraak?
Je kan een afspraak bij ons maken op aanraden van je arts, maar je kan ook op eigen initiatief een consultatie aanvragen. Boek telefonisch een afspraak via het secretariaat of online via de website.
Maak een afspraak
Welke aandoeningen behandelen we?
Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben: een verrekking, een scheur, een kramp of een tekort van een bepaalde stof in de spier. Je spieren kunnen ook verzwakken of zelfs helemaal verlamd geraken.
Wanneer je hersenen beschadigd zijn, bijvoorbeeld na een ongeval, een hersentumor, een infectie of een beroerte, kan dat ervoor zorgen dat je bepaalde delen van je lichaam niet meer goed kan gebruiken.
Je pezen verbinden je spieren met je botten. Als een pees overbelast wordt, kan ze scheuren, verrekken of ontsteken. Peesproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een ziekte.
Je zenuwen zorgen voor de communicatie tussen je spieren en je hersenen. Die signalen raken verstoord als een zenuw gekneld raakt of onder druk komt te staan. Dan ervaar je tintelingen, gevoelloosheid of pijn. Door zenuwproblemen kan je ook kracht verliezen.
Een gewricht is een plek waar twee botten samenkomen. Denk maar aan je knie, je elleboog, je heup of je schouder. Problemen met je gewrichten kunnen aangeboren zijn, maar ook het gevolg van een breuk, verstuiking, slijtage, overbelasting of letsel.
Rugpijn en nekpijn zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding, overbelasting, tillen en heffen of een slechte conditie. Uit angst voor de pijn ga je nog meer foute houdingen aannemen, waarmee je het probleem in stand houdt.
Soms moet je na een ongeval, medische ingreep of een ziekte actief werken aan je herstel. Bepaalde onderdelen van je lichaam moet je opnieuw aansterken of goed leren te gebruiken. Daarvoor werken wij speciale revalidatietrajecten uit.
Welke behandelingen zijn er?
Elke patiënt is anders, en dus zal ook elke behandeling er anders uitzien. Toch zal je behandelplan meestal bestaan uit een van deze onderdelen:
- Kinesitherapie: gerichte lichaamsoefeningen.
- Ergotherapie: je omgeving en gedrag leren aanpassen.
- Logopedie: hulp om te leren praten of slikken.
- Motorische hulpmiddelen: zoals een prothese of steunzolen.
- Infiltratie: medicijnen inspuiten om pijn of ontstekingen te verminderen.
Wie doet wat op onze dienst?
De arts fysische geneeskunde of revalidatiearts stelt de diagnose en is het aanspreekpunt tijdens je revalidatieproces of behandeling. De arts werkt voor jou een persoonlijk behandelplan uit.
De kinesist leert je oefeningen om de werking van je lichaam te herstellen of te verbeteren. Je kan trainen op kracht, maar ook op uithouding, mobiliteit, beweeglijkheid, flexibiliteit of evenwicht.
De ergotherapeut helpt je om zelfstandig je dagelijkse handelingen uit te kunnen voeren, bijvoorbeeld door je omgeving zo goed mogelijk in te richten. Je leert om hulpmiddelen te gebruiken en taken op een aangepaste manier te doen.
De bandagist is gespecialiseerd in hulpmiddelen die je ondersteunen bij het bewegen, zoals steunzolen, gordels, verbanden en protheses. Deze expert luistert naar je, meet je lichaam op en voorziet goed passend ondersteunend materiaal.
Een osteopaat zoekt naar blokkades in je lichaam en probeert die met zachte handbewegingen los te maken. Zo kunnen bepaalde klachten verlicht worden.
Een probleem met je lichaam heeft een impact op je gemoed. Een psycholoog helpt je om met de emoties van je revalidatie om te gaan.
De sociaal assistent geeft je uitleg over de praktische kant van je herstel, zoals het aanvragen van premies, het regelen van vervoer of het aanpassen van je huis.
Soorten revalidatie
Je leert opnieuw correct te bewegen, bijvoorbeeld na een operatie aan de schouder, de knie of na de plaatsing van een prothese.
Bij een hersenaandoening of na een hersenletsel kan het zijn dat je bepaalde vaardigheden opnieuw moet aanleren of oefenen.
Bij cardiologische revalidatie leer je oefeningen om de conditie van je hart weer op te bouwen na bijvoorbeeld een hartaanval of een hartoperatie.
Na een aandoening aan de luchtwegen of na een longoperatie kan je met bepaalde oefeningen je ademhaling verbeteren.
Onze gespecialiseerde revalidatieprogramma’s
Wanneer je hersenen, je zenuwstelsel of je ruggenmerg beschadigd zijn, bijvoorbeeld na een ongeval, een hersentumor, een aandoening of een beroerte, kan het zijn dat je bepaalde delen van je lichaam niet meer goed kan gebruiken. Neurologische revalidatie helpt om je functies zo goed mogelijk te herstellen.
Door de ziekte van Parkinson sterven er zenuwcellen af. Hierdoor kan je minder goed bewegen. Met Parkinsonrevalidatie leer je andere, gezonde zenuwcellen om bepaalde functies van de afgestorven zenuwcellen over te nemen.
Het oncologisch revalidatieprogramma is een bewegingsprogramma voor mensen die herstellen van kanker. Niet alleen de ziekte, maar ook de kankerbehandeling zijn zwaar voor je lichaam. Wij helpen je om je energie, conditie en welzijn weer op peil te brengen.
Je bekkenbodemspieren kunnen door een bevalling verzwakt raken. Hierdoor kan het moeilijker zijn om urine, ontlasting of windjes op te houden. Met kinesitherapie maak je die spieren van je bekkenbodem weer sterker.
Rugpijn krijg je door stress, een verkeerde houding of overdreven belasting. Tijdens je revalidatie zoeken we eerst naar de oorzaak van je rugklachten. Daarna leren we je om je rug opnieuw te gebruiken, deze keer op een gezonde manier.
Onze handen gebruiken we elke dag. Een letsel of aandoening aan je hand of vingers heeft een enorme impact op je leven. Een handkinesist helpt je om de flexibiliteit en kracht in je hand te herstellen.
Na een operatie of een schouderblessure is het belangrijk om je schouder optimaal te laten herstellen. Tijdens een schouderrevalidatietraject leren we je om je schouder te ontlasten en nadien weer correct te gebruiken.
We hebben een speciaal revalidatiecentrum in het ziekenhuis waar je een langere tijd kan verblijven om een intensief revalidatietraject te doorlopen.
Interne samenwerkingen
We zijn een multidisciplinair team. Dat betekent dat de verschillende diensten en specialisten met elkaar overleggen en samenwerken om jou de beste zorg te bieden.
- Oncologie en de Borstkliniek voor revalidatie na kanker
- Materniteit voor revalidatie na de bevalling
- Geriatrie voor revalidatie van ouderen
- Pediatrie voor revalidatie van kinderen
- Neurologie voor neurologische aandoeningen zoals Parkinson en MS
- Cardiologie voor revalidatie na hartaandoeningen
- Orthopedie voor heup- en knieprotheses en hand- en knierevalidatie
- Neurochirurgie en de Pijnkliniek voor rugrevalidatie
- Endocrinologie voor obesitasrevalidatie
- Fysische geneeskunde en revalidatie voor kinderen
Boek een consultatie
Benieuwd of er in jouw buurt een dienst Fysische geneeskunde en revalidatie aanwezig is?
Vind jouw campus en boek meteen een afspraak via het secretariaat.
Dr. Rudiger Chappel
Dr. Dagmar Gorissen
Dr. Roxane Luyten
Dr. Frederik Van Ongeval
Dr. Levi Wauman
Dr. Jan Willems
Electromyografie (EMG)
Muscoskeletale echografie
Rugpijn onderzoeken
SSEP
Bekkenbodemkinesitherapie
Bewegingsprogramma bij de ziekte van Bechterew
Bewegingsprogramma bij kanker
Botoxbehandeling bij neurologische aandoeningen
Echogeleide infiltratie
Ergotherapie
Gewrichtsprothese
Handrevalidatie
Hartrevalidatie
Fysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Augustinus
Contacteer
Contacteer Fysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Augustinus
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstFysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Cadix
Contacteer
Contacteer Fysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Cadix
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstFysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Elisabeth
Contacteer
Contacteer Fysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Elisabeth
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstFysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Hoge Beuken
Contacteer
Contacteer Fysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Hoge Beuken
Bel ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstFysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Medisch Centrum Kaai 142
Contacteer
Contacteer Fysische geneeskunde en revalidatie in ZAS Medisch Centrum Kaai 142
Bel ons
Alle dagen open van 07:30 u. tot 21:00 u.
Ook tijdens het weekend en op feestdagen.