Wat is neurologische revalidatie?
Wanneer je hersenen, je zenuwstelsel of je ruggenmerg beschadigd zijn, bijvoorbeeld na een ongeval, een hersentumor, een infectie of een beroerte, is het mogelijk dat je bepaalde delen van je lichaam niet meer goed kan gebruiken. Een neurologische aandoening kan ook aangeboren zijn. Neurologische revalidatie helpt je om die functies te herstellen en leert je om zo goed mogelijk met de beperkingen om te gaan.
Hoe verloopt neurologische revalidatie?
Ben je in het ziekenhuis opgenomen? Dan begint je revalidatie tijdens je verblijf. Na je ontslag uit het ziekenhuis kan je de revalidatie thuis verderzetten, al dan niet onder onze begeleiding.
Volg je de revalidatie ambulant (zonder ziekenhuisopname)? Dan kom je op raadpleging bij de revalidatiearts, die je onderzoekt en een geschikt behandelplan voor jou uitwerkt. Daarna start je met je revalidatiesessies onder leiding van een multidisciplinair team: een kinesitherapeut, een ergotherapeut en zo nodig een logopedist en een psycholoog. Bij vragen kan je altijd terecht bij je revalidatiearts.
Hoe ontstaan neurologische problemen?
Je kan neurologische schade oplopen door een trauma zoals een verkeersongeluk, maar ook door een ziekte. We maken ook een onderscheid tussen aangeboren aandoeningen zoals een hersenverlamming en een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte of een hersenletsel na een ernstige val.
Je functies kunnen langzaam achteruitgaan, zoals bij de ziekte van Parkinson, of plots verloren gaan, bijvoorbeeld na een beroerte. Neurologische revalidatie vraagt dus altijd een aanpak op maat.
Het doel van je revalidatie
De opbouw van je neurologische revalidatie hangt niet alleen af van de oorzaak van je klachten, maar ook van het doel dat je wil bereiken. Wil je de voortgang van een ziekte afremmen, beter leren omgaan met een bepaalde beperking of wil je een lichaamsdeel opnieuw leren gebruiken? Je revalidatiearts en het multidisciplinaire team stellen samen met jou en je omgeving realistische doelstellingen. In functie daarvan kiezen we het juiste revalidatietraject voor jou.
Soorten neurologische revalidatie
Bij motorische problemen kan je je niet meer helemaal bewegen zoals jij het wil, omdat je lichaam niet meer uitvoert wat je hersenen vragen. Je kan bijvoorbeeld minder goed stappen of hebt een verminderde handmotoriek. Of je lichaam maakt plots onverwachte bewegingen, zoals beven. Met motorische revalidatie werken we aan je bewegingsvaardigheden, spierkracht, coördinatie en evenwicht.
Bij mobiliteitsproblemen is het moeilijk om je vlot te verplaatsen. Misschien voel je je stijf en onzeker als je loopt, heb je minder kracht om te stappen, wandel je plots anders of lukt het niet om je evenwicht te bewaren. Mobiliteitsproblemen kunnen ook betekenen dat je niet meer zo ver kan lopen als je zou willen, of dat het moeilijk is om jezelf om te draaien in bed. Ook daar kan je tijdens je revalidatie op oefenen.
Cognitieve problemen hebben te maken met je vermogen om informatie op te nemen, te verwerken en te onthouden. Misschien vind je het plots moeilijk om nieuwe dingen te leren of kan je je niet meer concentreren. Ook problemen met spreken, begrijpen, lezen, schrijven, plannen en organiseren hebben te maken met je cognitie. Cognitieve revalidatie helpt je om die vaardigheden weer onder de knie te krijgen.
Een neurologische aandoening, hersentrauma of -letsel kan er ook voor zorgen dat je moeite hebt met dagdagelijkse activiteiten. Denk maar aan jezelf verzorgen, het huishouden doen, met vrienden afspreken, sporten of taken op het werk tot een goed einde brengen. Tijdens je revalidatie kunnen we je helpen om de draad van je leven weer op te nemen.
Met wie kom ik in contact?
Wij hanteren binnen ZAS een multidisciplinaire aanpak. Dat betekent dat we jouw neurologische revalidatie als team benaderen, over de grenzen van afdelingen heen. Revalidatieartsen, neurologen, neurochirurgen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, en logopedisten: ze blijven niet in hun eigen cocon maar werken proactief samen om jou de best mogelijke zorg te bieden.
Onze specialismen
Een niet-aangeboren hersenletsel is schade aan je hersenen die je nog niet had bij de geboorte. Een NAH wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een beroerte (CVA), hersentumor of –trauma en kan leiden tot cognitieve problemen, die niet altijd onmiddellijk merkbaar zijn. Cognitieve revalidatie wordt ingezet bij concentratiestoornissen, geheugen- en aandachtsproblemen, problemen met taal en informatieverwerking.
Dwarslaesie is een andere naam voor beschadiging van je ruggenmerg. Hierdoor worden de signalen tussen je hersenen en de rest van je lichaam niet meer goed doorgegeven. Dat kan leiden tot verlamming en soms pijn of onwillekeurige bewegingen.
Bij aandoeningen zoals multiple sclerose gaan je motorische functies langzaam achteruit. De behandeling is erop gericht om de ziekte af te remmen en de bewegingsmogelijkheden te onderhouden, zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.
De ziekte van Parkinson is een langzaam vorderende aandoening, waarbij hersencellen die dopamine produceren, geleidelijk afsterven. Met oefeningen en gerichte beweging proberen we de symptomen onder controle te houden en de voortgang van de ziekte te beperken.
Lees meer over Parkinsonrevalidatie
Een zenuwletsel kan een impact hebben op je gevoel, je kracht en het functioneren van je spiermassa. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een dropvoet, bij polyneuropathie (beschadiging van meerdere zenuwen) of bij zenuwschade na trauma. Tijdens de revalidatie spreken we op alle fronten herstelmechanismen aan om je levenskwaliteit en je functioneren te verbeteren.
Waar kan je terecht?
Alle ZAS-campussen hebben een basisdienst Neurologische revalidatie, waar je als ambulante patiënt terechtkan. Daarnaast zijn er campussen die specifiek gespecialiseerd zijn in de behandeling van neurologische aandoeningen: ZAS Hoge Beuken, ZAS Cadix, ZAS Middelheim en ZAS Augustinus. Die behandeling kan ambulant zijn (zonder ziekenhuisopname) of klinisch (met ziekenhuisopname). Je revalidatiearts bespreekt samen met jou welke campus het meest geschikt is voor jouw specifieke aandoening en situatie.
Contacteer ons
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie.