banner website

Parkinsonrevalidatie

Door de ziekte van Parkinson sterven er zenuwcellen af. Hierdoor kan je minder goed bewegen. Met Parkinsonrevalidatie leren andere, gezonde zenuwcellen om functies over te nemen.

Ontdek onze revalidatieprogramma’s

Deze revalidatie gebeurt op aangeven van je revalidatiearts of neuroloog. Wil je meer weten over het revalidatietraject bij de ziekte van Parkinson? Bekijk ons aanbod of neem contact op met een van onze revalidatieartsen. 

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een langzaam vorderende aandoening, waarbij hersencellen die dopamine produceren, geleidelijk afsterven. Dopamine is een boodschapper die zorgt dat verschillende delen van je hersenen met elkaar kunnen praten. Produceer je minder dopamine? Dan kan je lichaam beginnen te haperen. Bewegingen die vroeger vanzelf gingen, worden opeens lastiger. Dopamine heeft ook een invloed op je emoties.  

Wat zijn mogelijke symptomen?

De ziekte van Parkinson kan leiden tot allerlei klachten. Je lichaam kan stijf aanvoelen en je kan moeite krijgen met bewegen. Misschien beginnen je handen, armen of benen te trillen of wordt het moeilijker om te praten. Ook stemmingswisselingen, geheugenproblemen, obstipatie  en een lage bloeddruk kunnen deel uitmaken van de ziekte.  

Opgelet: alleen een arts kan de diagnose stellen

Er zijn ook andere aandoeningen die qua symptomen lijken op de ziekte van Parkinson. Daarom voert de arts een neurologisch onderzoek uit om de diagnose te stellen. Heb je een vermoeden dat jij of een naaste aan de ziekte van Parkinson lijdt? Spreek je arts er dan over aan.   

De behandeling van de ziekte van Parkinson

De behandeling van de ziekte van Parkinson bestaat uit 2 belangrijke pijlers: 

  • medicatie om het gebrek aan dopamine op te vangen
  • revalidatie om de klachten in het dagelijkse leven te verminderen en te proberen de voortgang van de ziekte af te remmen. 

Voor de eerste pijler kan je terecht bij je arts. De tweede pijler, de revalidatie, gebeurt bij ons op de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie, in samenwerking met de dienst Neurologie.

Wat is Parkinson-revalidatie?

Met oefeningen en gerichte beweging proberen we de symptomen onder controle te houden en trachten we de voortgang van de ziekte te beperken. Cellen die zijn afgestorven, krijg je niet meer terug. Maar andere cellen kunnen wel leren om de taken over te nemen. Dat is wat we proberen te doen bij een revalidatietraject. We helpen je ook om te werken aan je algemene conditie en gezondheid.  

Waarom is revalidatie belangrijk bij de ziekte van Parkinson?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat parkinsonpatiënten die veel bewegen, op lange termijn veel minder snel achteruitgaan en langer zelfstandig kunnen blijven. Als daarbij nog eens gespecialiseerde therapie komt, verlaagt ook het risico op complicaties, zoals ernstige valincidenten en longontsteking. 

Soorten revalidatie: ontdek ons aanbod

  • Op maat 
    Iedere patiënt is anders, dus de invulling van je revalidatie is op maat. We selecteren de componenten die jij nodig hebt: kinesitherapie, logopedie, ergotherapie, psychologische begeleiding en meer.  
  • Individueel of in groep 
    Er bestaan individuele revalidatietrajecten voor wie dat wenst, maar er zijn ook activiteiten in groep. We weten namelijk dat contact met lotgenoten belangrijk is.  Bespreek met jouw revalidatiearts waar jij je goed bij voelt.  
     

Wie doet wat in het revalidatieteam?

Met wie je in contact komt, hangt af van het stadium van de ziekte en de klachten die je ervaart. We stellen ons graag even voor. 

Het kan zwaar zijn om te horen te krijgen dat je de ziekte van Parkinson hebt. Misschien heb je last van angst, stemmingswisselingen, concentratieverlies of geheugenproblemen: dat zijn mogelijke symptomen van de ziekte. De psycholoog helpt jou en je naasten om hiermee om te gaan. 

We raden je aan om al in een vroeg stadium van de ziekte te beginnen met kinesitherapie, omdat je dan makkelijker nieuwe oefeningen aanleert. De kinesitherapeut traint je op kracht, uithouding, mobiliteit, beweeglijkheid, flexibiliteit en evenwicht. Je leert om te gaan met bewegingsproblemen die zich kunnen voordoen en leert het risico op vallen te voorkomen.

Een ergotherapeut helpt je met het plannen van je alledaagse activiteiten in huis en geeft je advies bij het instellen van je werk- en woonomgeving. Verder kan je bij de ergotherapeut terecht voor hersentraining (cognitieve training), het oefenen van je fijne motoriek, evenwichtstraining en advies over hulpmiddelen.

Door de ziekte van Parkinson kan je problemen krijgen met je spraak, taal, stem, gehoor, kauwen en slikken. Het volume en de kwaliteit van je stem kunnen afnemen, of het kan moeilijker worden om te articuleren. Sommige patiënten gaan sneller praten of hebben een verminderde gelaatsexpressie. De logopedist kan samen met jou hieraan werken.

De sociaal assistenten helpen je met allerlei praktische zaken zoals de aanpassing van de woning, het regelen van vervoer, thuiszorg, een persoonsgebonden budget, buddyzorg, dagopvang ... Ze zijn ook een aanspreekpunt voor de mantelzorger. Daarnaast kunnen ze ondersteuning bieden bij emotionele of sociale gevolgen van de ziekte, zoals communicatieproblemen, eenzaamheid of veranderingen op het werk. Kunnen ze jou niet zelf helpen? Dan brengen ze je in contact met de juiste instantie.

Door de ziekte van Parkinson kan je slikproblemen ontwikkelen. Onze voedingsdeskundigen helpen je om je voeding daaraan aan te passen. Ze houden ook rekening met de effecten die de medicatie kan hebben op je lichaam. Ook voor hulp bij ongewenst gewichtsverlies of ongewenste gewichtstoename, constipatie of vitaminetekorten kan je bij hen terecht.  

Onze campussen

Onze revalidatieteams staan voor je klaar op volgende campussen: ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Elisabeth, ZAS Hoge Beuken, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Sint-Jozef, ZAS Vincentius, ZAS Paola, ZAS Medisch Centrum Kaai 142.

Wat kan je zelf doen?

Als patiënt kan je zelf ook invloed uitoefenen op de ziekte van Parkinson:

  • Drink voldoende water. Dan heb je minder kans op obstipatie (verstopping).  
  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Blijf actief: wandel, dans, of kies een andere sport die je graag doet.

Nuttige links

www.parkinsonliga.be: een vereniging waar je terecht kan met allerlei vragen over de ziekte van Parkinson. 

1 - 12 van 24
Filters
Functie
Locatie
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Nathalie Adam

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Alain Anné

ZAS Elisabeth
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Elise Bellon

ZAS Cadix ZAS Hoge Beuken
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Philippe Catry

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Carine Ceyssens

ZAS Hoge Beuken
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Rudiger Chappel

ZAS Middelheim
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Kristiaan Deckers

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Liesbeth Delsupehe

ZAS Hoge Beuken
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Michel Francx

ZAS Augustinus ZAS Sint-Jozef
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Dagmar Gorissen

ZAS Cadix ZAS Middelheim
Fysische geneeskunde en revalidatie

Dr. Niels-Jan Hendrickx

ZAS Cadix
1 - 1 van 1
Filters
Locatie