In het Centrum voor genderzorg Antwerpen (CGA) begeleiden we jongeren en volwassenen met vragen over hun genderidentiteit. We streven ernaar samen met hen de weg te vinden naar de zorg die het beste aansluit bij hun zorgvraag.
Multidisciplinair genderteam
Om de kwaliteit van elk zorgtraject te garanderen, werken experts van verschillende disciplines intensief samen in het CGA. Dankzij deze multidisciplinaire samenwerking kunnen we de beste medische zorg en begeleiding bieden aan mensen met vragen over hun genderidentiteit.
Ons multidisciplinair genderzorgteam bestaat uit endocrinologen, verpleegkundig specialisten, psychologen, kinder- en jeugdpsychiaters, (plastisch) chirurgen, gynaecologen, urologen, NKO-artsen (neus, keel, oor) en logopedisten.
Telefonisch tijdelijk niet bereikbaar
Het Centrum voor genderzorg Antwerpen is telefonisch niet bereikbaar op 29 november en 6, 11, 13, 20, 25 en 27 december 2024.
Genderzorg bij ZAS
Psychologische ondersteuning vormt het fundament van onze genderzorg. Tegelijk bieden we ook medische en sociale ondersteuning aan transgender en genderdiverse personen en aan mensen in hun omgeving.
In onze begeleiding houden we rekening met de individuele behoeften van elke persoon. We werken een wetenschappelijk onderbouwd zorgtraject uit op maat van elke patiënt. Door deze persoonlijke, genderbevestigende zorg willen we het welzijn van transgender en genderdiverse personen verbeteren en hun levenskwaliteit verhogen.
In het CGA kiezen we dus voor een holistische aanpak waarbij we zowel fysieke, mentale als sociale aspecten van genderzorg aanpakken.
Voor wie?
Zowel jongeren als volwassenen met vragen over hun genderidentiteit kunnen in ons Centrum voor genderzorg Antwerpen terecht.
Als je je aanmeldt bij het CGA is het niet noodzakelijk om een formeel bewijs van genderdysforie of genderincongruentie te hebben. Het CGA begrijpt dat genderidentiteit een complexe en persoonlijke ervaring is en dat niet iedereen die zorg zoekt direct een formele diagnose heeft gekregen.
Nadat je het aanmeldingsformulier (zie lager) hebt ingevuld, neemt de verpleegkundig specialist contact op om je aanmelding te bevestigen. Daarna volgt een verwijzing naar een psycholoog binnen het CGA.
Kernteams CGA
Jongeren tot en met 17 jaar kunnen zich aanmelden bij dit team.
Het Kinderen- en jongerenteam bestaat uit kinderpsychologen, kinderpsychiaters en kinderendocrinologen.
Naast psychologische ondersteuning zijn ook medische interventies zoals hormonale behandeling mogelijk.
Het volwassenenteam begeleidt personen vanaf 22 jaar met vragen over hun genderidentiteit.
Om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van adolescenten en jongvolwassenen richtten we binnen het volwassenenteam een AYA-team op. AYA staat voor ‘adolescent/young adult’. Het AYA-team bestaat uit zorgverleners met expertise in pediatrische en volwassenenzorg en biedt begeleiding aan jongeren tussen de 17 en 22 jaar.
Aanmelden bij CGA
In het Centrum voor genderzorg Antwerpen van ZAS is aanmelding vereist om op de zorglijst te komen.
Aanmelding kan via onderstaand aanmeldingsformulier:
Personen jonger dan 18 jaar moeten de aanmelding samen met hun ouders/voogd invullen.
Om de aanmelding soepel te laten verlopen, is het belangrijk de formulieren volledig in te vullen. Tijdens de aanmelding kan een verwijsbrief van een (huis)arts en/of erkend psycholoog worden opgeladen. Dit is geen verplichting maar kan wel een meerwaarde zijn. Het is belangrijk de gevraagde gegevens nauwkeurig in te vullen. Zo kunnen we het aanmeldingsproces correct afhandelen.
Contact
Telefonisch
03 217 15 08 - Enkel op vrijdag van 10 - 13 uur en op woensdag van 13 - 16 uur
- Vragen rond aanmelding en intake: zna.intakeCGA@zas.be
- Vragen rond zorg of andere onderwerpen: zna.centrum-genderzorg-antwerpen@zas.be
Wachtlijsten
Het kan zijn dat het zorgtraject niet onmiddellijk na aanmelding kan worden gestart. Door de groeiende erkenning van genderdiversiteit en de groeiende behoefte aan inclusieve en genderbevestigende zorg zijn er wachtlijsten ontstaan.
Binnen de 2 weken na de aanmelding zullen we je contacteren om je aanmelding te bevestigen. Zodra je een bevestigingsmail gekregen hebt (kijk zeker ook even in de spam folder van je mailbox), sta je op de zorglijst van het CGA.
Zoek sociale steun
Een sterk netwerk biedt emotionele steun tijdens het wachten en tijdens je transitie. Neem een vriend(in), familielid of huisarts in vertrouwen.
Leer meer over transgenderzorg en genderidentiteit
Vergroot je kennis over medische procedures, je juridische rechten en de psychosociale aspecten van genderontwikkeling.
Houd je mentale welzijn in de gaten
Schakel hulp in van zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in genderdiversiteit als je het mentaal moeilijk krijgt. Via je huisarts, het Transgender Infopunt of via vind-een-psycholoog.be kun je een psycholoog vinden die je handvatten biedt om je veerkracht terug te vinden.
Welke sociale stappen neem je al?
Denk na of je je genderidentiteit wilt delen of aan je sociale transitie wilt beginnen.
Conventie Genderzorg
ZAS beschikt nog niet over een conventie Genderzorg: die is in aanvraag. Maar met de uitbouw van het Centrum voor genderzorg Antwerpen willen we nu al onze bijdrage leveren in de zorgverlening aan transgender en genderdiverse personen.
Nuttige links
De website van Transgender Infopunt (TIP) geeft gratis en actuele informatie en advies rond het transgenderthema en zorg.
Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ mensen en koepel van LGBTI+ organisaties
Gendervonk is specifiek gericht op het ondersteunen van transgender personen en ouders van transgender jongeren.
Lumi is gericht op het ondersteunen van holebi- en transgender personen.
Voor ouders die andere ouders van gendervariante kinderen (jong en volwassen) willen ontmoeten. TransParent organiseert bijeenkomsten in Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt. De ouderwerking heeft ook een gesloten en geheime Facebookgroep waar je ervaringen kan uitwisselen. Wil je lid worden? Mail naar ouderenwerking.transparent@gmail.com.
Geen resultaten gevonden.
Borstvergroting (chirurgische genderzorg)
Borstverwijdering (chirurgische genderzorg)
Eicellen invriezen bij gendertransitie
Genderbevestigende hormoontherapie
Hormoonremming bij kinderen en jongeren
Hormoonremming bij volwassenen
Wegname baarmoeder (chirurgische genderzorg)
Wegname teelballen (chirurgische genderzorg)
Zaadcellen invriezen bij gendertransitie
Centrum voor genderzorg Antwerpen in ZAS Cadix
Contacteer
Contacteer Centrum voor genderzorg Antwerpen in ZAS Cadix
Bel ons
Op vrijdag van 10 tot 13 u. en op woensdag van 13 tot 16 u.
Of mail ons:
- Vragen over intake en aanmelding: zna.intakeCGA@zas.be
- Vragen over zorg of andere onderwerpen: zna.centrum-genderzorg-antwerpen@zas.be
Aanmelden: -18-jarigen of +18-jarigen