Wat is eicelpreservatie?
Bij dit proces worden eicellen verzameld, bevroren en opgeslagen voor toekomstig gebruik.
Waarom eicelpreservatie?
De genderbevestigende hormoontherapie kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Als je in de toekomst genetisch verwante kinderen wilt, is het belangrijk om je kinderwens en fertiliteit te bespreken. Als je al gestart bent met een genderbevestigende behandeling, bekijkt de arts met jou welke opties beschikbaar zijn.
De keuze om voor fertiliteitspreservatie te kiezen is geheel vrijblijvend en vrijwillig.
In de tabel hieronder beschrijven we een algemeen verloop, maar dat kan in jouw situatie totaal anders zijn.
Verloop eicelpreservatie
Tijdens het intakegesprek bij het Centrum voor genderzorg Antwerpen (CGA) kan je al meer informatie vragen over het verdere verloop van het traject. Ook een gesprek over de wens tot fertiliteitspreservatie kan eventueel dan al plaatsvinden.
Een vast onderdeel van de psychologische begeleiding is het nadenken over de vraag of je eigen genetisch verwante kinderen wilt. Samen met de psycholoog wordt die vraag onderzocht.
Als je besluit om over te gaan tot fertiliteitspreservatie, zal de verpleegkundig specialist genderzorg een afspraak inplannen bij het Fertiliteitscentrum van ZAS.
Je hebt een eerste gesprek met dr. Elke D’haeseleer. Tijdens die consultatie krijg je meer medische informatie en advies.
Er worden geen lichamelijke onderzoeken gedaan, maar een bloedafname kan wel worden ingepland. Daarbij worden de volgende parameters en stoffen bepaald: hepatitis B, hepatitis C, syfilis, hiv, eicelreserve en eierstokhormonen. Deze voorafgaande bloedscreening wordt standaard uitgevoerd als je kiest voor een fertiliteitstraject. Het resultaat blijft drie maanden geldig.
- Hormonale stimulatie: Je krijgt hormonale medicijnen voorgeschreven om je eierstokken te stimuleren en meerdere eicellen te laten rijpen. Dat proces duurt meestal ongeveer twee weken. (lees hieronder ook onze adviezen)
- Eicelpunctie: Wanneer de eicellen rijp zijn, worden ze onder sedatie via een kleine naald uit de eierstokken gehaald. Dat gebeurt in het ziekenhuis en is een relatief eenvoudige ingreep.
- Invriezing (vitrificatie): De verzamelde eicellen worden snel gekoeld tot zeer lage temperaturen (ongeveer -196 graden Celsius). Dat proces wordt vitrificatie genoemd. Het voorkomt dat er ijskristallen ontstaan die de eicellen kunnen beschadigen.
- Opslag: De bevroren eicellen worden opgeslagen in speciale tanks met vloeibare stikstof in een cryobank. Ze kunnen hier jarenlang veilig bewaard blijven. Je kan de maximale bewaartermijn van 10 jaar op eigen initiatief verlengen door voor het verstrijken van die termijn contact te nemen met het Fertiliteitscentrum.
Adviezen bij hormoonstimulatie
Door de hormoonstimulatie zullen er meerdere eicellen tegelijkertijd tot rijping worden gebracht. Die eicellen rijpen en groeien uit tot steeds groter wordende vochtblaasjes (follikels). Om dat proces te volgen, kan de arts vragen om een vaginale echografie uit te voeren. Daarmee kunnen we eenvoudig het aantal en de grootte van de follikels meten.
Daarnaast voeren we bloedafnames uit om enkele hormonen (oestradiol, LH en progesteron) te meten. Die hormoonwaarden, samen met de echografie van de eierstokken, geven voldoende informatie over het vermoedelijke aantal en de rijpheid van de eicellen.
Gemiddeld moet je gedurende de stimulatiefase (meestal 10 tot 14 dagen lang) 4 tot 6 keer naar het Fertiliteitscentrum komen. Als de follikels groot genoeg zijn (15-25 mm), krijg je een inspuiting met behulp van een trigger. Die toediening zorgt voor een verdere uitrijping van de eicellen. De eicelpick-up wordt 36 tot 38 uur later gepland. Die ingreep duurt gemiddeld 15 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid follikels) en wordt uitgevoerd onder lichte verdoving in de operatiezaal van het Fertiliteitscentrum. Na de ingreep mag je naar huis nadat je even gerust hebt.
Kostprijs eicelpreservatie
Het invriezen van eicellen binnen dit traject valt niet onder de terugbetaling van de mutualiteit. De kosten dien je zelf te dragen.
De arts en de medewerkers van het Fertiliteitscentrum geven je alle benodigde informatie. Heb je nadien nog vragen, dan kan je altijd contact opnemen met de verpleegkundig specialist genderzorg.
Zorgteam
Verpleegkundig specialist genderzorg: Lode Ruts
Verantwoordelijke arts: dr. Elke D’haeseleer