banner website

Wegname baarmoeder (chirurgische genderzorg)

verwijdering baarmoeder, hysterectomie
In het zorgproces kan je kiezen voor een hysterectomie. De arts neemt dan je baarmoeder en eventueel ook je eierstokken en eileiders weg.

Wat is een hysterectomie?

Bij een hysterectomie neemt de gynaecoloog je baarmoeder weg. De ingreep verloopt meestal via een kijkoperatie (laparoscopie). Als de arts naast je baarmoeder ook je 2 eierstokken (ovaria) en eileiders (tubae) wegneemt, spreken we van een hysterectomie met bilaterale adnexectomie.  

De opnameduur in het ziekenhuis varieert van 1 tot 2 dagen.

Wanneer kan je een hysterectomie laten uitvoeren?

De operatie kan worden ingepland als je minstens 18 jaar oud bent. Daarnaast moet je gedurende 1 jaar meerdere keren op gesprek zijn geweest bij de psycholoog van het Centrum voor genderzorg Antwerpen (CGA). Als je al eerder bent gestart met genderbevestigende hormoontherapie, moet je die al minstens 1 jaar gebruiken voordat de operatie kan worden ingepland.

Wat met vruchtbaarheid en kinderwens?

Wens je in de toekomst biologische eigen kinderen? Bespreek dat dan zeker tijdens de verschillende gesprekken met het CGA. Voor meer informatie kan je altijd terecht bij de verpleegkundig specialist.

Als transgender kan je voor de start van de genderbevestigende hormoontherapie of ingreep via het Fertiliteitscentrum van ZAS eicellen laten invriezen. Zo behoud je de optie om na je transitie nog kinderen krijgen. Het CGA kan je helpen een afspraak te maken bij het Fertiliteitscentrum. 

Hoe verloopt een hysterectomie?

Het Centrum voor genderzorg Antwerpen verwijst je door naar een gynaecoloog van ZAS. Tijdens de eerste consultatie beantwoordt de arts al je vragen en bespreekt met jou het verloop van de ingreep.

Als voorbereiding op de operatie krijg je een uitnodiging om de vragenlijst voor de preoperatieve voorbereiding in te vullen en word je indien nodig uitgenodigd voor een gesprek met een van onze anesthesisten. Die bespreekt met jou onder andere de verdovingsmethode. 

Om de ingreep vlot te laten verlopen, moet je nuchter zijn vanaf middernacht. Dat betekent niet roken, drinken of eten.

Breng zeker de nodige formulieren mee die de arts moet invullen voordat je na de ingreep naar huis gaat.

Vlak voor de operatie komen de gynaecoloog en de anesthesist nog even bij je langs. Als je naar het operatiekwartier vertrekt, vragen we je om antitrombosekousen aan te doen. Je krijgt ook een infuus. 

De gynaecoloog maakt 3 kleine sneetjes: 1 ter hoogte van je navel en 2 aan beide kanten van je buik.

De gynaecoloog gebruikt de insnede ter hoogte van je navel om de camera in je buik te brengen. De 2 andere insneden dienen om de operatie uit te voeren.

De operatie zelf duurt ongeveer een uur. 

Na de ingreep brengen we je naar de ontwaakzaal, waar de verpleegkundigen bloedverlies, pijn en misselijkheid opvolgen. Nadien brengen we je terug naar de verpleegafdeling.

Afhankelijk van wat er voor de operatie was afgesproken en hoe je je voelt, kan het ontslag uit het ziekenhuis al de dag van de ingreep of (meestal) de dag na de ingreep. Dat gebeurt altijd na de zaalronde van de arts. Je mag wel niet zelf naar huis rijden. 

Reken op een totale herstelperiode van 4 tot 6 weken.

Ervaar je thuis onhoudbare pijn, misselijkheid of bloedverlies? Neem dan contact op met je huisarts of eventueel de spoeddienst van de ZAS-campus waar je bent geopereerd. 

Aandachtspunten na een hysterectomie

Hou na de ingreep rekening met de volgende zaken:  

  • Na de ingreep krijg je gedurende 20 dagen antitrombose-injecties, die je zelf kunt toedienen of via thuisverpleging kunt laten toedienen.
  • Draag de eerste 10 dagen na de ingreep overdag steunkousen/antitrombosekousen. Die mogen uit als je opnieuw goed kunt bewegen.
  • 10 dagen na de ingreep verwijdert je huisarts de hechtingen ter hoogte van je buik.
  • 2-3 weken na de ingreep kunnen de vaginale hechtingen wat loskomen en vaginaal bloedverlies veroorzaken. Als dat niet te veel is, hoef je je geen zorgen te maken en geen actie te ondernemen.
  • Een lichtbruine tot roze vaginale afscheiding is normaal tot een maand na de ingreep.
  • Gedurende 6 weken na de ingreep mag je niet baden (douchen mag wel), zwaar heffen, sporten of zware huishoudelijke taken uitvoeren.
  • Vaginale seks is te vermijden tot na de nacontrole (6 weken na de ingreep).
  • Na de ingreep kan je niet meer zwanger worden. Anticonceptiemiddelen zijn dus niet meer nodig om zwangerschap te voorkomen. Veilig vrijen (om geen soa’s te krijgen of door te geven) wordt uiteraard wel sterk aanbevolen.

Opvolging na een hysterectomie

3 weken na de operatie plannen we een afspraak bij de verpleegkundig specialist van het Centrum voor genderzorg Antwerpen. Die gaat na hoe de genezing verloopt.

6 weken na de operatie ga je op controle bij de chirurg die je opereerde.

Zorgteam

  • Verpleegkundig specialist genderzorg: Lode Ruts
  • Verantwoordelijke gynaecoloog: dr. Bart De Vree

Contacteer het Centrum voor genderzorg Antwerpen 

Laatst bijgewerkt op 21/10/2024
1 - 1 van 1
Filters
Locatie
Expertisecentrum

Centrum voor genderzorg Antwerpen

CGA
transgenderzorg
gendercentrum
genderzorg
gendertransitiezorg
Aanwezig in de volgende locaties: