Op deze pagina
- Waarvoor dient bekkenbodemkinesitherapie?
- Hoe maak ik een afspraak?
- Wat is je bekkenbodem?
- Wat doet een bekkenbodemkinesitherapeut?
- Hoe ziet de behandeling eruit?
- Voor wie is bekkenbodemkinesitherapie?
- Bekkenbodemkinesitherapie bij orgaanverzakking
- Bekkenbodemkinesitherapie bij urineverlies
- Bekkenbodemkinesitherapie bij stoelgangproblemen
- Bekkenbodemkinesitherapie bij seksuele problemen
- Verwante diensten
- Nuttige links
Waarvoor dient bekkenbodemkinesitherapie?
Bekkenbodemkinesitherapie kan nuttig zijn bij blaas- of plasklachten, bij maag- en darmproblemen, maar ook bij gynaecologische of seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen, of – als man – een erectiestoornis of vroegtijdige ejaculatie. Uit schaamte blijven te veel mensen hiermee zitten. Dat is onnodig, want vaak bestaat er een behandeling.
Hoe maak ik een afspraak?
We werken altijd op voorschrift. Dat betekent dat je een doorverwijzing van je huisarts of specialist nodig hebt. Dat is niet zomaar: de klachten waarmee patiënten bij ons komen, zijn meestal erg algemeen. Je arts kan inschatten of kinesitherapie wel echt de behandeling is die jij nodig hebt. Op dat moment kan je telefonisch of per mail bij ons een consultatie boeken.
Bekkenbodemkinesitherapie kan helpen bij:
- Constipatie
- Een moeizame stoelgang
- De sluitspier niet kunnen ontspannen
- Stoelgang verliezen
- Windjes niet kunnen ophouden
- De darmen niet leeg genoeg krijgen
- Pijn bij het vrijen
- Een zwaar of drukkend gevoel in de vagina
- Verzakking van de blaas, darm of baarmoeder
- Pijn aan de geslachtsdelen
- Erectieproblemen
- Ejaculatiestoornissen
- Urineverlies
- Een urineweginfectie
- Een zwakke plasstraal
- Pijn bij het plassen
- Moeten persen bij het plassen
- Een overactieve blaas
- Het gevoel dat de blaas niet leeg raakt
Wat is je bekkenbodem?
Je bekkenbodem bestaat uit de spieren, gewrichten en pezen tussen je benen. Die ondersteunen en bedienen je blaas, je plasbuis, je geslachtsdelen, je endeldarm en – als je een vrouw bent - je baarmoeder. De bekkenbodem moet urine, stoelgang en windjes op kunnen houden en ze op de juiste tijd lossen. Je gebruikt je bekkenbodemspieren ook tijdens het vrijen en bij een bevalling. Het is dus belangrijk om die spieren op het juiste moment te kunnen aanspannen en loslaten.
Wat doet een bekkenbodemkinesitherapeut?
De bekkenbodemkinesitherapeut leert je om je spieren van je bekkenbodem beter te gebruiken. Afhankelijk van jouw situatie, train je de spieren rond je blaas, je endeldarm, je geslachtsdelen of je baarmoeder om beter op te spannen of om te ontspannen. Naast oefeningen kan een bekkenbodemkinesitherapeut je ook voedingsadvies geven en tips voor een juiste toilethouding.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Tijdens een eerste gesprek proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw situatie. We leggen je ook uit hoe je bekkenbodem precies werkt.
We testen of onderzoeken hoe het met de spieren van jouw bekkenbodem gesteld is, soms met biofeedback . Daarna stellen we een behandelplan voor.
Tijdens de behandeling volgen we je nauwgezet op. We zien je elke 2-3 weken (vaker indien nodig). We leren je oefeningen aan en geven je adviezen mee.
Voor wie is bekkenbodemkinesitherapie?
- Na een prostaatoperatie
- Bij stoelgangproblemen
- Bij seksuele problemen
- Bij erectieproblemen
- Bij ejaculatiestoornis
- Bij urineverlies
- Bij pijnklachten
- Bij urineverlies overdag (vanaf 4 jaar)
- Bij bedplassen (vanaf 6 jaar)
- Bij stoelgangproblemen
- Bij blaasontsteking
- Klachten na de bevalling
- Urineverlies
- Klachten na een operatie
- Bij stoelgangproblemen
- Bij seksuele problemen
- Bij blaasproblemen
- Een vaginaal bolgevoel
- Een anaal zwaartegevoel
Bekkenbodemkinesitherapie bij orgaanverzakking
Oorzaken van orgaanverzakking
De spieren van je bekkenbodem ondersteunen de organen die in je klein bekken liggen. Dat zijn de blaas, de endeldarm en - bij de vrouw - de baarmoeder. Zijn de bekkenbodemspieren of het bindweefsel niet stevig genoeg? Dan kan de baarmoeder, de blaas of de darm gedeeltelijk doorheen de vaginawand zakken. Dat noemen we een orgaanverzakking.
Symptomen en behandeling
Bij sommige vrouwen gebeurt een orgaanverzakking zonder dat ze klachten ontwikkelen. Anderen merken een zwaar of bolvormig gevoel op in de vagina. In ernstige gevallen komt het orgaan zelfs een stukje uit de vagina. Een orgaanverzakking kan je behandelen met een Pessarium, kinesitherapie of, als het niet anders kan, een operatie.
Bekkenbodemkinesitherapie bij urineverlies
Urineverlies is geen ziekte maar een ongemak. Het kan verschillende oorzaken hebben.
Bij mannen komt urineverlies vaker voor na het wegnemen van de prostaat. Vrouwen krijgen er frequenter last van voor of na een bevalling of tijdens de overgang. Maar ook als je nooit bevallen bent, kan urineverlies voorkomen. Bij kinderen hangt het af van de leeftijd. Is je kind ouder dan 4 jaar en blijft het overdag niet droog? Of is het ouder dan 6 jaar en heeft het nog last van bedplassen? Spreek dan je kinderarts erover aan.
Uit schaamte blijven te veel mensen met deze klachten rondlopen. Ook bij kinderen kan het sociale aspect zwaar doorwegen, bijvoorbeeld omdat ze worden geplaagd of uitgelachen. Hierdoor gaan ze zich terugtrekken uit sociale situaties. Ze willen bijvoorbeeld niet mee op kamp of nemen niet deel aan logeerpartijtjes. Dat is onnodig, want vaak kan kinesitherapie helpen.
Verlies je urine bij het hoesten, niezen, lachen of tijdens een inspanning? Dan spreken we van inspanningsincontinentie of stressincontinentie. Wanneer je een plotse aandrang voelt om te plassen en soms niet tijdig het toilet bereikt, is dat urge-incontinentie of aandrangsincontinentie. Deze vorm komt vaak voor bij kinderen. Bij giechelincontinentie of giggle-incontinentie verlies je regelmatig urine wanneer je hard moet lachen.
Er is vrijwel altijd iets aan je urineverlies te doen. Een van de opties is kinesitherapie. Is er toch medicatie of een chirurgische ingreep nodig? Dan verwijzen we je door naar de dienst Urologie. Omgekeerd verwijzen zij ook patiënten naar ons door wanneer ze denken dat we een ingreep kunnen vermijden of uitstellen. Alles over Urologie.
Bekkenbodemkinesitherapie bij stoelgangproblemen
Soorten stoelgangproblemen
Veelgehoorde stoelgangklachten zijn constipatie, pijn of stoelgangverlies. Anderen hebben diarree, soms met buikpijn. Of ze kunnen windjes niet goed ophouden. Bij kinderen zien we vaak ‘overloopdiarree’: ouders vinden dan veegjes of grotere hopen stoelgang in de broek. Men noemt het diarree, maar eigenlijk is het constipatie: het kind heeft te lang de stoelgang opgehouden.
De behandeling van stoelgangproblemen
Stoelgangproblemen kunnen te maken hebben met een verkeerde perstechniek, waarbij je je spieren aanspant wanneer ze moeten ontspannen of omgekeerd. Helpt bekkenbodemkinesitherapie niet? Dan verwijzen we je door naar de dienst Gastro-enterologie, gespecialiseerd in maag-darm en leverklachten.
Alles over Gastro-enterologie
Bekkenbodemkinesitherapie bij seksuele problemen
Heel wat vrouwen ervaren pijn bij penetratie. Het kan zijn dat een tampon of vinger inbrengen niet lukt of pijnlijk is. Deze vrouwen voelen zich vaak geïsoleerd. Ze durven het probleem niet te melden aan hun arts. Dat is jammer, want er bestaan behandelingen. Mannen kunnen ook pijn hebben aan de geslachtsdelen, meestal los van het seksueel contact. Ook bij erectiestoornissen of ejaculatieproblemen kan bekkenbodemkinesitherapie helpen.
Verwante diensten
Wij werken altijd op basis van een voorschrift of doorverwijzing van een huisarts of specialist. Een bekkenbodemkinesitherapeut overlegt ook met andere specialisten zoals urologen, maag- en darmspecialisten, gynaecologen, kinderartsen en abdominale chirurgen.
Geen resultaten gevonden.
Blaasfunctieonderzoek
Electromyografie (EMG)
Achterwandplastiek
Bekkenbodemkinesitherapie
Pessarium bij verzakking
Rectopexie
TVT-operatie
Voorwandplastiek
Bekkenbodemkinesitherapie in ZAS Augustinus
Contacteer
Contacteer Bekkenbodemkinesitherapie in ZAS Augustinus
Bel ons
Aanmelden is niet nodig
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstBekkenbodemkinesitherapie in ZAS Middelheim
Contacteer
Contacteer Bekkenbodemkinesitherapie in ZAS Middelheim
Bel ons
aanmelden is niet nodig