Obesitastraject

Het Obesitascentrum Antwerpen legt de nadruk op een multidisciplinaire aanpak en een veelheid aan behandelingen.

Onder deze behandelingen verstaan we: een uitgebalanceerd dieet, lifestyleaanpassingen en een bewegingstherapie, al dan niet gesteund door een chirurgische ingreep.

Een chirurgische ingreep beschouwen we als een hulpmiddel om een blijvend gezonde levensstijl te bekomen. Het vervangt geen gezonde levensstijl. We helpen je op de best mogelijke manier in je zoektocht naar een gezond gewicht en een blijvend gezonde levensstijl.

Het traject van onze multidisciplinair  aanpak bestaat uit een screening, een behandelfase en een nazorgplan. 

De screening

Het multidisciplinair team gaat na welke aanpak voor jou het best zal werken. Deze fase bestaat uit 5 stappen.

Je maakt kennis met de arts. Hij noteert je lichaamsgegevens en bepaalt je BMI, je dieetgeschiedenis en eventuele bijkomende gezondheidsrisico’s.

De arts bekijkt voor welke behandeling je in aanmerking komt. Want niet elke behandeling of ingreep is voor jou geschikt. Afhankelijk van o.a. je gewicht, medische klachten, eetgewoonten en inname van suikers en vetten bepaalt de arts welke behandeling het meest efficiënt is.  

Om na te gaan of bepaalde ziektes aan de basis van je overgewicht liggen, ga je eerst bij een endocrinoloog langs, voor je eerste gesprek bij de diëtist en psycholoog.

Tijdens de eerste gesprekken met de diëtist en psycholoog krijgen zij een duidelijk beeld van je dagelijkse calorie-inname, je eet- en leefgewoonten en je omgeving.  

Na deze contacten beslissen de chirurg, endocrinoloog, diëtist en psycholoog definitief welke behandeling het best bij je past en of je in aanmerking komt voor een operatie. In geval van een operatie vinden er ook preoperatieve onderzoeken plaats.

Voor er een operatie wordt gepland, voert de arts onderzoeken uit.  

Standaard preoperatieve onderzoeken bij een endoscopische sleeve gastroplastiek (ESG):

Standaard preoperatieve onderzoeken bij een sleeve gastrectomie en een gastric bypass:

Afhankelijk van je leeftijd en medische voorgeschiedenis breidt de arts de standaard preoperatieve onderzoeken uit met een volledig cardiologisch onderzoek, pneumologisch onderzoek en/of slaaponderzoek

Het multidisciplinair  overleg vindt elke 1e en 3e maandag van de maand plaats. De resultaten van de onderzoeken worden daar multidisciplinair besproken. Het team beslist op basis van de resultaten of een chirurgische ingreep momenteel haalbaar is.

Je moet als patiënt niet aanwezig zijn op dit overleg. 

Na de onderzoeken kom je terug bij de chirurg en/of diëtist. Zij bespreken met jou welk traject je zal volgen. 

De behandelfase

Tijdens het multidisciplinair overleg beslist het team voor welk behandelplan je in aanmerking komt. Er zijn 3 fasen.

Krijg je positief advies, dan kom je in aanmerking voor een ingreep. De 3 meest uitgevoerde ingrepen in het Obesitascentrum zijn:

In geval van een uitgesteld advies, raadt de arts je aan om eerst een zijtraject te volgen. De diëtist, psycholoog,kinesist en endocrinoloog maken een persoonlijk programma voor jou op: dat kan bijvoorbeeld een dieet zijn, leren wat gezonde voeding is, bewegingstherapie of begeleiding door een psycholoog. De bewegingstherapie volg je via ons programma ‘Bewust bewegen’. 

Kom je niet in aanmerking voor een operatie, dan begeleiden we je uiteraard ook verder bij je streven naar een gezond gewicht en gezonde levensstijl. Je arts bekijkt samen met jou welke aanpak het best bij je past.

  • Persoonlijke aanpak:  
    We verwijzen je door naar een diëtist, kinesist en/of endocrinoloog bij ZAS Ziekenhuizen. Je kan ook zelf een diëtist, kinesist of endocrinoloog buiten het ziekenhuis kiezen.  
  • Bewegingstherapie in groep: 
    Je kan instappen in het programma 'Gewicht in evenwicht'. Dit programma gaat door in ZAS Middelheim. 

Het nazorgplan

Wanneer je een vermageringsoperatie kreeg, dan plannen we na de operatie en opname opvolggesprekken in. Die vinden gedurende 1,5 jaar op geregelde tijdstippen plaats. Een multidisciplinair team dat bestaat uit een chirurg, diëtist, psycholoog, endocrinoloog en kinesist volgt je op. Naargelang je specifieke behoeften worden meer of minder afspraken ingepland.

 

Raadpleging postoperatiefChirurgDiëtistPsycholoog Bloedafname
1 weekX   
3 weken X  
6 weken   X 
3 maandenXX X
6 maandenXXX(X)
9 maandenXX X
1 jaarXX X
1.5 jaarXX X
2 jaarX  X
Raadpleging postoperatiefChirurgDiëtistPsycholoogBloedafname
1 weekX   
3 weken X  
6 weken    
3 maandenXX  
6 maandenXX X
9 maanden X  
1 jaarXX X

Je komt voor een eerste onderzoek bij de chirurg. Hij controleert de wondjes van je operatie, evalueert je algemene herstel en start je vitaminekuur op. Indien nodig loopt het behandeltraject met de endocrinoloog ook verder. 

De diëtist bespreekt je voedingsmogelijkheden op dat moment, corrigeert een eventueel tekort aan proteïne-inname en informeert je verder over de normale evolutie van postoperatieve voeding. Je wordt nu ook ingeschakeld in het obesitasprogramma dat een aanbod voorziet van opvolging door de diëtist en kinesist

De chirurg en diëtist volgen je verder op. Vanaf nu gaan ze steeds na of je voldoende vitaminen en bouwstoffen inneemt. Er staat ook een gesprek met de psycholoog ingepland. Die peilt naar je gevoelens over gewichtsverlies, je verwachtingen, mogelijke valkuilen, aangepaste leefgewoonten en activiteiten.  

Als je aan bepaalde metabole ziekten lijdt, zoals diabetes, hoge bloeddruk of cholesterol problemen, volgt de endocrinoloog je mee op. 

Je ziet je chirurg en/of diëtist terug op 1 jaar, anderhalf jaar en 2 jaar na de ingreep. Jullie bespreken samen de resultaten van het afgelegde parcours en je krijgt tips om op koers te blijven.

Vanaf 24 maanden dragen we de zorg over aan de eerste lijn: je huisarts. Je moet ook jaarlijks minimaal één keer bloed laten afnemen.  

Uiteraard blijven wij ook beschikbaar voor opvolging en behandeling bij nieuwe problemen en veranderingen.

Belangrijk!  

Een vermageringsoperatie helpt je om een houdbaar gewichtsverlies te bekomen. Het is heel belangrijk dat je na de ingreep je voeding en je gedrag aanpast om een succesvol gewichtsverlies te bekomen en te behouden.

Ook na een maagverkleining blijft een gezonde levensstijl gebaseerd op 2 pijlers:

  • Beweging
  • Gezonde voeding

Kies je voor bewegingstherapie in groep, dan kan je aansluiten bij het programma ‘Bewust bewegen’. Er is ook een nieuw programma, nameijk ‘Herintegratie op de arbeidsmarkt’.

Laatst bijgewerkt op 08/07/2024