Wat is een gastric bypass?
Een operatie waarbij de arts je maag verkleint en je twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm omleidt. Je kan daardoor veel minder eten en hebt langer een verzadigd gevoel. Je bloed neemt niet meer alle voedingsstoffen op. Ook calorierijke voeding geeft je een onaangenaam gevoel, waardoor je je eetgewoonten aanpast.
Wie komt in aanmerking?
- Je bent minstens 18 jaar.
- Je BMI is hoger dan 40.
- Je BMI is hoger dan 35 en je hebt:
- obstructieve slaapapneu
- te hoge bloeddruk die niet onder controle te brengen is met medicijnen
- diabetes type II
- Je hebt zelf al serieuze pogingen ondernomen om te vermageren, maar zonder resultaat.
- Je kreeg een positief advies van chirurg, endocrinoloog, psycholoog en diëtist .
Hoe bereid je je voor op de operatie?
- Als je regelmatig medicatie neemt, vermeld je dat aan de chirurg. Zeker als het bloedverdunnende medicatie is (anticoagulantia, aspirine, anti-inflammatoire geneesmiddelen). Mogelijk mag je deze medicatie een periode voor de ingreep niet nemen.
- De dag van de ingreep blijf je vanaf middernacht nuchter. Dat betekent dat je vanaf dan niets mag eten of drinken. Sommige medicatie mag je 's ochtends nog innemen met een klein beetje water. De chirurg of anesthesist zal je daarover informeren.
Hoe verloopt de operatie?
De chirurg creëert met nietjes een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang. Je maag verkleint tot de grootte van een klein ei, wat een volume van 15 tot 25 mI heeft.
Daarna haalt de chirurg de dunne darm op en verbindt die met je nieuwe maag. De diameter van de nieuwe uitgang is ongeveer 12 mm. De nieuwe kleine uitgang van de maag betekent dat de maag trager ledigt. Het voedsel komt via de kleine maaguitgang meteen in de dunne darm terecht en passeert de rest van je maag niet.
Je 'oude' maag en de twaalfvingerige darm worden dus overbrugd of 'gebypasst'. De chirurg verbindt het einde van de twaalfvingerige darm opnieuw met de dunne darm. Deze nieuwe verbinding zorgt ervoor dat het maagsap, gal- en pancreassap met het voedsel vermengen. Dat is noodzakelijk voor een normale vertering.
Door deze 2 aanpassingen geeft een kleine hoeveelheid voedsel voor een langere periode een verzadigd gevoel. Je gaat daardoor minder eten en dus vermageren.
Wat zijn de voordelen?
Deze ingreep wordt beschouwd als ‘gouden standaard’. De arts voert de ingreep laparoscopisch uit. Dat betekent dat het via een kijk- of sleutelgatoperatie gebeurt. Deze techniek zorgt voor minder complicaties en een kortere herstelperiode. In principe is een gastric bypass ook volledig omkeerbaar.
Wat zijn de risico’s of complicaties?
Een gastric bypass is een relatief veilige ingreep en heeft weinig complicaties.
De mogelijke complicaties die tijdens de operatie of in de periode onmiddellijk na de operatie kunnen optreden, zijn:
- Bloeding
- Verwonding aan een buikorgaan
- Verwikkeling aan de longen (longontsteking)
- hartaanval
- Verstopping ter hoogte van het maagdarmstelsel
- Ontsteking aan de urinewegen
- Wondinfectie
- Trombose in de aders van de benen met mogelijk een longembolie als gevolg
Op lange termijn kunnen volgende complicaties optreden:
- Verstopping
- Galstenen
- Te kort aan ijzer, foliumzuur, vitamines en mineralen
- Haarverlies
- Vernauwing aan de uitgang van je maag
- Maagzweer
- Gewichtstoename
- Interne hernia of darmhernia
Deze lijst is niet volledig. De chirurg informeert je verder over de eventuele risico’s en complicaties. De arts neemt ook steeds speciale maatregelen om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.