Wat is MIC?
Maternal intensive care (MIC) is de dienst intensieve zorgen voor zwangere en pas bevallen vrouwen. Verloopt je zwangerschap niet zoals verwacht? Dan kan je arts je doorverwijzen naar onze afdeling, waar we jou en je baby dag en nacht opvolgen. Een gespecialiseerd team van gynaecologen, assistenten en vroedvrouwen waakt er over je gezondheid en die van je baby.
Waarom kom je op MIC terecht?
Meestal is het je gynaecoloog die je naar ons doorverwijst, omdat er extra opvolging nodig is.
Je kan om verschillende redenen opgenomen worden op de dienst MIC:
Er is een gezondheidsprobleem opgedoken tijdens je zwangerschap, zoals een blindedarmontsteking of een longontsteking.
Je bestaande aandoening verergert tijdens je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of nierproblemen.
Misschien zijn je vliezen te vroeg gebroken, komen je weeën te snel of blijft je baby in stuit liggen.
Misschien groeit het onvoldoende of vermoeden we een aangeboren aandoening.
Tijdens de bevalling is er iets gebeurd waardoor je extra opgevolgd moet worden. Denk maar aan overdadig bloedverlies of een infectie.
Wie verblijft er op deze dienst?
Zowel zwangere vrouwen als pas bevallen moeders die extra zorg en opvolging nodig hebben, komen op onze afdeling terecht. Je kan ook overgebracht worden van een ander ziekenhuis, want niet elke campus beschikt over een MIC-afdeling. Het verblijf is tijdelijk. Zijn er geen intensieve zorgen meer nodig? Dan mag je terug naar de afdeling Materniteit of naar huis.
Wat gebeurt er tijdens je verblijf?
Onze apparatuur volgt jouw toestand en die van je baby dag en nacht op. We houden je bloed, urine, hartslag en gewicht goed in de gaten.
Er is op elk moment een vroedvrouw aanwezig. Dagelijks komt de MIC-arts samen met de assistent langs om te kijken hoe het met jou en je baby gaat.
Elke week overloopt het hele MIC-team alle patiënten van de afdeling. Zo kiezen we samen de beste behandeling en opvolging.
Het team
De MIC-zorgverleners
De MIC-arts en de MIC-vroedvrouwen staan in voor je behandeling. Ze leggen je uit waarom een opname nodig is en waaruit de zorgen zullen bestaan.
De gynaecologen
Je eigen gynaecoloog wordt betrokken bij de behandeling en het overleg met de rest van het team. Daarnaast volgt ook de gynaecoloog van onze afdeling je op, samen met de arts-assistent.
Een team van experts
We omringen je met een heel team van experts, zoals onze vroedvrouwen, kinderartsen, neonatologen, anesthesisten, psychologen, erfelijkheidsspecialisten en meer.
Wat bij een aangeboren aandoening?
Sommige medische afwijkingen ontstaan nog voor je kindje geboren is. Bij een vermoeden kunnen we daarop testen. Dat heet prenatale diagnostiek. Komt in jouw familie een erfelijke aandoening voor? Dan onderzoekt de dienst Genetica hoe groot de kans is dat je het gen doorgeeft aan je baby. Sommige ouders besluiten om de zwangerschap af te breken, wat geen eenvoudige keuze is. Onze psychologen helpen je om alle informatie te verwerken en om te gaan met moeilijke beslissingen.
Wat gebeurt er na de bevalling?
Heb je geen intensieve zorgen meer nodig na de bevalling? Dan brengen we jou en je baby naar de afdeling Materniteit. Daar genieten jullie van de rest van de kraamtijd.
Komt je baby te vroeg ter wereld of heeft het gezondheidsproblemen? Dan brengen we je kindje naar de dienst Neonatologie voor extra opvolging. Bij een verhoogde kans op een vroegtijdige geboorte mag je de dienst Neonatologie op voorhand al eens gaan bezoeken.
Samenwerkingen met andere diensten
Afhankelijk van de zorg die je baby nodig heeft, werken we samen met orgaanspecialisten zoals kindercardiologen, kinderneurologen en het schizisteam.
Ons team van psychologen begeleidt zwangere vrouwen en moeders bij het verwerken van emoties, bijvoorbeeld bij een aangeboren afwijking of een zwangerschapsverlies.
De dienst Genetica staat ons bij in het opsporen van aangeboren afwijkingen.
We werken samen met de dienst Materniteit en verloskunde voor het verdere verloop van de bevalling en de kraamtijd.
Op de dienst Neonatologie worden zieke of vroeggeboren baby’s verder verzorgd en opgevolgd tot ze zijn aangesterkt.
- We werken ook samen met de dienst Gynaecologie. De gynaecologen verwijzen vrouwen naar ons door als ze vaststellen dat er nood is aan intensieve zorg.