Op deze pagina
Wanneer een kijkoperatie van de hogere urinewegen?
De urineleider of ureter is de buis tussen de nier en de blaas, waarlangs de urine afloopt van de nier naar de blaas. Je hebt er 2 (1 voor elke nier). Stenen in een urineleider kunnen de urineafvoer hinderen en pijnklachten veroorzaken.
Een klein steentje plas je over het algemeen vanzelf uit. Een grotere steen plas je meestal niet spontaan uit. Dan kan een ureterorenoscopie nodig zijn. De uroloog schuift dan via je plasbuis en je blaas een dun hol buisje met een lange smalle camera (de ureterorenoscoop) in de urineleider en haalt de steen weg.
Via dezelfde ‘weg’ kan de uroloog ook kleine poliepen in de urineleider of nier wegnemen met een tangetje. Soms worden die weggebrand met een laser.
Een andere reden om deze ingreep te doen is als beeldvorming van de nieren of urineleiders geen duidelijke diagnose oplevert. Via een ureterorenoscopie kan de uroloog rechtstreeks in de urineleiders en nieren kijken om zo een beter beeld te krijgen.
Waar gebeurt een ureterorenoscopie?
- Een kijkoperatie van de hogere urinewegen gebeurt in het dagziekenhuis. Je hoeft normaal gezien dus niet in het ziekenhuis te overnachten.
- De ingreep gebeurt in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn of ZAS Vincentius.
- De controles achteraf vinden plaats in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Polikliniek Hof ter Schelde, ZAS Sint-Jozef, ZAS Vincentius of in de privépraktijk van je uroloog.
Voorbereiding op een ureterorenoscopie
- Tijdens een consultatie vooraf bespreekt je uroloog het verloop van de ingreep en de verdoving.
- Een kijkoperatie van de hogere urinewegen gebeurt altijd onder volledige verdoving. Daarom vragen we je om vooraf de vragenlijst voor de preoperatieve voorbereiding in te vullen of krijg je een uitnodiging voor een gesprek met een van onze anesthesisten.
- Ben je 65 jaar of ouder? Dan zijn er voor je kijkoperatie standaard twee onderzoeken nodig: een bloedonderzoek en een ECG .
- Ben je allergisch voor latex of bepaalde medicijnen of producten? Meld dat dan zeker aan je arts.
- Neem je bloedverdunners? Je arts zal zeggen of het nodig is om tijdelijk te stoppen met die in te nemen en zo ja vanaf wanneer.
Aandachtspunten dag van de ureterorenoscopie
- Je bent nuchter. Dat betekent dat je vanaf 6 uur voor de ingreep niet meer mag eten, drinken of roken.
- Neem je dagelijkse medicatie zoals gewoonlijk met een klein beetje water.
- Volg ook de richtlijnen die de anesthesist je mogelijk heeft gestuurd als antwoord op de vragenlijst die je hebt ingevuld.
- Vlak voor het vertrek naar de operatiekamer doe je eventuele juwelen, piercings, lenzen of tandprothesen uit en trek je een operatieschortje aan.
Verloop ureterorenoscopie
- De anesthesist brengt je in slaap.
- Tijdens de kijkoperatie volgen we permanent je hart, bloeddruk en zuurstof op.
- De uroloog neemt de niersteen(deeltjes) of poliepen weg.
- Soms plaatst de uroloog na de ingreep een dun slangetje in de urineleider (JJ-stent) om de urine vlot te laten wegstromen en kolieken te voorkomen.
- Mogelijk plaatst de uroloog tijdens de ingreep een blaassonde om je urine helder te houden. Zo verkleint de kans dat er bloedklonters in je blaas ontstaan.
- De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
- Na de ingreep brengen we je naar de ontwaakzaal, waar de verpleegkundigen eventuele pijn en misselijkheid opvolgen.
- Daarna brengen we je terug naar je kamer.
- Zodra we gecontroleerd hebben of je je blaas weer goed kan leegplassen en als er geen problemen optreden, mag je naar huis.
Controle en aandachtspunten na een ureterorenoscopie
- Je krijgt een afspraak om op controle te komen. Soms vraagt je uroloog om vooraf een röntgenfoto of CT-scan van je buik te laten nemen om het resultaat van de operatie te beoordelen.
- Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de ingreep veel drinkt, minstens 2 liter water per dag.
Mogelijke ongemakken na een ureterorenoscopie
- De urine kan geruime tijd na de ingreep wat bloederig zijn.
- Het is ook mogelijk dat je nog wat reststeentjes uitplast, wat soms een schrijnende pijn veroorzaakt.
- Na de ingreep kunnen koliekpijnen optreden. Die verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Je kan de pijn verlichten met pijnstillers (paracetamol of ibuprofen).
- Als er een JJ-stent geplaatst is, ervaren sommige mensen aandrangklachten alsof ze een blaasontsteking hebben. Dan krijg je veel vaker dan normaal het gevoel dat je moet plassen. Je kan die klachten verlichten met medicijnen.
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met je huisarts of de dienst Urologie als
- je ondraaglijke pijn hebt die niet vermindert als je de voorgeschreven pijnmedicijnen neemt
- je kort na de ingreep koorts krijgt hoger dan 38,5°C
Bijzondere omstandigheden
We geven hier algemene informatie en ook extra informatie naast het gesprek met je uroloog. Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat we onze aanpak wat moeten veranderen. Als dat het geval is, zal de uroloog je dat zeker laten weten.
Vragen?
Stel ze gerust aan je arts of aan de verpleging.