Wanneer een JJ-stent?
Je nieren produceren urine. Die loopt via je 2 urineleiders naar je blaas. Soms kunnen de nieren de urine niet goed afvoeren. De urineleiders kunnen bijvoorbeeld door een ontsteking of beschadiging te nauw worden. Ook kunnen nierstenen een urineleider blokkeren. Je merkt dat meestal door pijnklachten en/of temperatuurverhoging.
Om de urine toch af te voeren naar de blaas plaatst de uroloog een dubbel-J-stent in je urineleider. Dat is een dun slangetje met aan beide uiteinden een krul. In die 2 krullen zitten gaatjes om de urine af te voeren. Eén krul komt in je nier te liggen, de andere krul in je blaas.
De uroloog kan een JJ-stent in één urineleider inbrengen of in beide urineleiders.
Waar kan je terecht om een JJ-stent te laten plaatsen of wegnemen?
- De JJ-stent plaatsen gebeurt in het dagziekenhuis in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn of ZAS Vincentius. Je hoeft niet in het ziekenhuis te overnachten.
- De JJ-stent wegnemen gebeurt meestal op de raadpleging in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Sint-Jozef, ZAS Vincentius of in de privépraktijk van je uroloog.
Voorbereiding op de plaatsing van een JJ-stent
- Tijdens een consultatie vooraf bespreekt je uroloog het verloop van de ingreep en de soort verdoving (volledige verdoving of lokale verdoving).
- Bij een volledige verdoving vragen we je om vooraf de vragenlijst voor de preoperatieve voorbereiding in te vullen of je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met een van onze anesthesisten.
- Ben je allergisch voor latex of bepaalde medicijnen of producten? Meld dat dan zeker aan je arts.
- Neem je bloedverdunners? Je arts zal zeggen of het nodig is om tijdelijk te stoppen met die in te nemen en zo ja vanaf wanneer.
Aandachtspunten dag van de plaatsing
- Als je geen volledige verdoving krijgt, moet je niet nuchter zijn.
- Als de ingreep onder volledige verdoving gebeurt, moet je de dag van de ingreep wel nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf 6 uur voor de ingreep niet meer mag eten, drinken of roken.
- Neem je dagelijkse medicatie zoals gewoonlijk met een klein beetje water.
- Vlak voor het vertrek naar de operatiekamer doe je eventuele juwelen, piercings, lenzen of tandprothesen uit en trek je een operatieschortje aan.
Verloop plaatsing JJ-stent
- De verpleegkundige ontsmet je penis of vagina.
- Daarna spuit de verpleegkundige of uroloog gel in je plasbuis. De gel heeft een verdovende werking en dient ook als glijmiddel.
- De uroloog brengt via je plasbuis een kijkbuis (cystoscoop) in je blaas en vult de blaas met water.
- Via de kijkbuis plaatst de uroloog de JJ-stent in je urineleider.
- Als de JJ-stent op de juiste plaats zit, laat de uroloog je blaas weer leeglopen.
- De behandeling duurt 10 tot 15 minuten.
- Als je niet volledig verdoofd werd, mag je meteen na de ingreep naar huis.
- Als je volledig verdoofd werd, mag je zodra je hersteld bent van de verdoving naar huis. Meestal is dat ongeveer 3 uur na de ingreep.
Aandachtspunten na de plaatsing van een JJ-stent
We raden je aan dagelijks voldoende te drinken (minimaal 1 tot 2 liter). Je spoelt daarmee je nieren en blaas op een natuurlijke manier.
Mogelijke ongemakken na de plaatsing van een JJ-stent
- Kort na de behandeling kan je een paar dagen ongewild urine verliezen.
- Er kan de eerste 2 weken bloed bij je urine zitten. Dat neemt geleidelijk af.
- De krul in de blaas kan ervoor zorgen dat je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Je uroloog of huisarts kan daarvoor speciale medicatie voorschrijven.
- Tijdens het plassen kan er wat urine door de stent naar de nier teruglopen. Dat kan een wat onaangenaam gevoel veroorzaken in de nierstreek. Dat is normaal, maar als je hiervan te veel last hebt, kan je paracetamol innemen.
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met je huisarts of de dienst Urologie als je
- veel bloed of bloedstolsels in je urine opmerkt en het bloedverlies na 2 weken niet vermindert
- koorts krijgt hoger dan 38,5°C
- hevige brandende pijn hebt bij het plassen
- niet meer kan plassen
- hevige pijnlijke krampen in je nierstreek hebt
Wanneer en hoe wordt de JJ-stent weggenomen?
Afhankelijk van de reden waarom je een JJ-stent krijgt, kan die langere tijd in je lichaam blijven.
De stent wegnemen verloopt op dezelfde manier als het inbrengen. Meestal gebeurt dat op de raadpleging Urologie, maar het kan ook in het dagziekenhuis.
De wegname gebeurt onder plaatselijke verdoving: een gel verdooft alleen je plasbuis.
De uroloog brengt dan via de kijkbuis een klein tangetje in en neemt daarmee de stent weg.
Bijzondere omstandigheden
We geven hier algemene informatie en ook extra informatie naast het gesprek met je uroloog. Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat we onze aanpak wat moeten veranderen. Als dat het geval is, zal de uroloog je dat zeker laten weten.
Vragen?
Stel ze gerust aan je arts of aan de verpleging.