Welke ruimtes zijn in het Brandwondencentrum?

Voor elke soort zorg heeft het Brandwondencentrum verschillende ruimtes.

Opnameruimte

De eerste opvang gebeurt in de opnameruimte. Daar voert de arts ook klinisch onderzoek uit. De arts onderzoekt de wonden en bepaalt de ernst en uitgebreidheid. Daarna krijg je de eerste zorg: je brandwonden koelen, wassen, spoelen of ontsmetten en de verbanden aanbrengen. Na de verzorging brengt de arts je naar een kamer.

High care afdeling

Deze afdeling telt 7 eenpersoonskamers. Allemaal ingericht om intensieve geneeskunde en uitgebreide brandwondenzorg toe te passen.

Voor de verzorging van ernstige brandwonden werkt het Brandwondencentrum nauw samen met artsen van intensieve zorgen, oogartsen, longartsen, chirurgen, verpleegkundigen en andere zorgverleners . Samen zorgen ze voor een optimale en hoogtechnologische behandeling van brandwonden.

Low care afdeling

Op deze afdeling zijn er 4 eenpersoonskamers met private sanitaire faciliteiten. Het multidisciplinair team stimuleert en traint hier je zelfstandigheid. Zo maakt het team de overgang naar de thuissituatie zo vlot mogelijk. De low care is een voorbereidende stap naar definitief ontslag uit het ziekenhuis.

Fysiotherapieruimte

Onze fysiotherapieruimte heeft alle nodige apparatuur om je mobiliteit te verbeteren samen met de kinesist.

Speel- en therapiekamer voor kinderen

Kinderen met brandwonden vangen we op in een wachtkamer die speciaal voor kinderen is ingericht. In afwachting van hun behandeling kunnen ze hier spelen met allerlei speelgoed. Er is ook een computer ter beschikking.

Ook in de therapiekamer is er speelgoed en een Wii Fit. Dit speelgoed zorgt niet alleen voor de nodige ontspanning, het wordt ook ingezet bij de dagelijkse therapie van jonge patiënten. Zo wordt ergo- en kinesitherapie wat leuker voor hen. Als ouder ben je ook welkom in deze ruimte, zodat je samen met je kind even weg bent van de ziekenhuissfeer.

Omdat de meeste brandongevallen met kinderen thuis gebeuren, zoals in de keuken of in de badkamer, is er ook daar speelgoed van. Kinderen kunnen op die manier, onder begeleiding van een psycholoog, hun verhaal uitbeelden. Dat helpt hen bij de verwerking van hun trauma. 

Laatst bijgewerkt op 01/07/2024