Ondersteunende initiatieven en activiteiten bij kanker

Het oncologisch begeleidingsteam organiseert regelmatig infosessies, workshops, praatcafés en andere activiteiten. Die zijn gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven.

We organiseren regelmatig infosessies in groep voor mensen met kanker en hun naasten. Enkele voorbeelden:

  • Angst voor herval
  • Intimiteit en seksualiteit bij kanker
  • Kanker en voeding
  • Kanker en werk
  • Omgaan met kanker
  • Pijn? Praat erover
  • Vermoeidheid bij en na kanker
  • Vervroegde menopauze
  • Wat kanker met je brein doet

De informatiesessies zijn gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven.

De behandeling van kanker heeft soms onaangename nevenwerkingen zoals een droge, geïrriteerde huid of het verlies van hoofdhaar, wenkbrauwen en wimpers. Samen met het Institute for Professional Care (IFPC), een opleidingsinstituut voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten die zich willen richten op specifieke zorgprofielen, bieden we gelaatsverzorgingen aan. Die hebben een positief effect op het zelfbeeld van mensen met kanker.  

Een vrijwilliger geeft gelaatsverzorgingen op maandag- en vrijdagvoormiddag in ZAS Middelheim. Met de steun van Stichting tegen Kanker kan ZAS die gratis aanbieden aan kankerpatiënten die bij ons in behandeling zijn. 

In de workshop ‘Look good, feel better’ leer je in een kleine groep de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up. Daarnaast geven we advies over haarprothesen, haarbanden en sjaals. De sessies worden verzorgd door Kom op tegen Kanker.

In de workshop ‘Lifestyle’ proef je van ondersteunende activiteiten zoals yoga en Tai Chi of leer je bijvoorbeeld mocktails maken.

De workshops vinden plaats in ZAS Augustinus en zijn gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. 

Aan de hand van de principes van Acceptance & Commitment Therapie (ACT) helpen we je met de groepssessies ‘Samen terug in ACT-ie’ de hindernissen aanpakken die op je pad komen. Samen met lotgenoten zoek je tijdens acht groepssessies van telkens 2 uur (overdag) uit hoe je je levenskwaliteit kan verbeteren.

De groepssessies vinden plaats in ZAS Middelheim en zijn gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven.

Een praatcafé is een informele gelegenheid waar mensen met kanker en hun partners samenkomen om te praten en ideeën uit te wisselen over een bepaald onderwerp. Ons doel is dus mensen met elkaar in contact te brengen en een platform te bieden voor open discussie. Het onderwerp kan variëren afhankelijk van de interesses en behoeften van de deelnemers en wordt op voorhand kenbaar gemaakt.

Enkele voorbeelden:

  • Als de diagnose kanker valt bij iemand die je liefhebt ...
  • Incontinentie bij mannen met of na prostaatkanker

De praatcafés zijn gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven.

Contact met lotgenoten blijkt voor veel kankerpatiënten een goede aanvulling op de professionele zorg. ZAS maakt op verschillende manieren lotgenotencontact mogelijk.

  • Waaier vzw, een vereniging voor en door kankerpatiënten, biedt je de kans om in contact te komen met lotgenoten en organiseert regelmatig activiteiten voor (ex-)kankerpatiënten en familie. Vraag meer informatie aan je behandelend arts of onze medewerkers of surf naar waaiervzw.be.
  • Casa Callenta in Brasschaat is een warm (t)huis voor en door lotgenoten met kanker en hun omgeving. Wekelijks zijn er ontmoetingsmomenten met een vormend, informatief en ontspannend aanbod. Voor jongeren met kanker organiseert Casa Callenta viermaal per jaar een (gezins)weekend.

Er bestaan ook nog heel wat andere lotgenotenverenigingen. Je vindt een volledig overzicht per soort kanker op allesoverkanker.be/lotgenotengroepen. 

Huis Klaas is een bijzondere winkel speciaal voor kankerpatiënten. In deze laagdrempelige winkel zonder kassa kan je kleren, interieuraccessoires, speelgoed en hebbedingetjes ‘kopen’. Je ontmoet er ook lotgenoten en je kan er altijd terecht voor een ongedwongen babbel. Vraag meer informatie aan je behandelend arts of onze medewerkers of surf naar huisklaas.be. 

Oncorevalidatie

Tijdens of na je kankerbehandeling kan je bij ZAS onder begeleiding van een kinesitherapeut een individueel aangepast bewegingsprogramma in groep volgen.

Laatst bijgewerkt op 01/07/2024