brandwondencentrum, brandwonden

Je opname in het Brandwondencentrum

We willen jou en je familie zo goed mogelijk fysisch en psychosociaal begeleiden tijdens de opnameperiode en het nazorgtraject. Wat doen we zoal?

Een opname in het brandwondencentrum is voor jou en je familie meestal chaotisch. Een waaier van emoties (angst, onzekerheden, twijfels, frustraties...), fysieke gewaarwordingen, informatiestromen, administratie ... spelen daarin een grote rol.

Begeleiding

De eerste opvang (multidisciplinair, signalen opvangen van familieleden ...) bieden en organiseren is een belangrijk onderdeel. Ook tijdens de intense opnameperiode staan we je bij. Wij bieden onder andere een ‘trajectboekje’ aan dat je emotioneel kan ondersteunen. Daarin vind je informatie rond emoties die je kan ervaren en een aantal tips om daarmee om te gaan. Er is eveneens ruimte voor dagelijkse reflectie.  

Dagschema tijdens je verblijf

Tijdens je verblijf behandelen en begeleiden geneesheer-specialisten je in samenwerking met een multidisciplinair team. Een aantal aspecten komen elke dag terug: behandeling en evaluatie van je brandwonden, kinesitherapie, ergotherapie ...

Een dag ziet er doorgaans zo uit:

UurActiviteit
8-10 uwakker worden. Een verpleegkundige helpt je met je verzorging en medicatie (tijd is afhankelijk van de duur van de behandeling)
10-10.30 uontbijt (kan ook voor de verzorging)
11-12 ukinesitherapie
12-13.30 urustmoment + lunch
13.30-14.30 ubezoekuur voor beademde patiënten
13.30-15.30 ubezoekuur voor niet-beademde patiënten
14.30-15.30 urustmoment
15.30 -16 uergotherapie
16-19 urustmoment + avondmaal
18.30-19.30 ubezoekuur voor beademde patiënten
17.30-19.30 ubezoekuur voor niet-beademde patiënten
na 19.30 ubijkomende oefeningen en/of ontspanning + nachtrust

 Afhankelijk van patiënt tot patiënt zijn er afwijkingen mogelijk. Een arts, psycholoog, diëtist en een sociaal assistent komen tussendoor langs in de kamer.

Wondverzorging

Elke ochtend reinigt, desinfecteert en verbindt een verpleegkundige de wonden. Dat kan pijnlijk zijn. We dienen daarom voor de verbandwissel pijnstillers, zo nodig kalmerende middelen, toe en gebruiken afleidingstechnieken.

De verzorging van een brandwonde hangt onder andere af van de diepte en uitgebreidheid van de wonden, de plaats van verbranding, je leeftijd en je algemene gezondheidstoestand …

Het behandelteam maakt een behandelplan op. In de meeste gevallen bedekt de verpleegkundige of arts de brandwonden volledig met een zalf om infectie tegen te gaan. Nadien brengt hij een bedekkend verband aan.

Door de dagelijkse wondverzorging met het daarop bedekkend verband, weet je nog niet hoe de wonde er later zal uitzien. Dat vraagt van iedereen veel tijd, begrip en ondersteuning.

Operatieve ingrepen

Als brandwonden niet helen binnen de 3 weken, is een huidtransplantatie noodzakelijk. Dat brengt de arts door een klinisch onderzoek aan het licht.  

Tegenwoordig kan ook een Laser Doppler scan de te verwachten genezingstijd al sneller detecteren. Het toestel analyseert op een pijnloze, ongevaarlijke en niet invasieve manier de diepte van de brandwonden. Op basis daarvan bepaalt de arts de genezingstijd.  

De arts kan daardoor al tussen de tweede en vijfde dag na het oplopen van het trauma analyseren of een operatie noodzakelijk is. Ook het risico op littekenvorming kan hij nu veel sneller inschatten.         

Als een ingreep noodzakelijk lijkt, informeert de arts je.  

Veelgestelde vragen

Neen, dat hoeft niet. Al mag je altijd iets meebrengen om in je vrije tijd door te brengen: een leesboek, laptop (internetcode kan je opvragen), DVD, CD, ... 

Je kan de attesten of andere papieren bezorgen aan de verpleegkundige of secretaresse. 

Laatst bijgewerkt op 01/07/2024