Expertisecentrum

Obesitascentrum voor kinderen en jeugd

Obesitascentrum Kind & Jeugd, OCK&J, centrum voor overgewicht bij kinderen en jeugd, PMOC, obesitaskliniek kind en jeugd
Kinderen en jongeren tussen 2 jaar en 18 jaar die kampen met overgewicht kunnen bij ZAS terecht in het Obesitascentrum Kind & Jeugd (OCK&J).

Overgewicht komt steeds vaker voor bij kinderen en jongeren en dat kan negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid.  

Het team van het ZAS Obesitascentrum Kind & Jeugd slaat de handen in elkaar met als doel deze jonge mensen te begeleiden in hun weg naar een gezond en gelukkig leven.

Twee zorgtrajecten bij OCK&J

De behandeling en het traject dat de kinderen of jongeren samen met hun ouders doorlopen, is afhankelijk van de gevolgen die het overgewicht heeft op hun gezondheid.

Kinderen of jongeren met een milde vorm van obesitas zonder ernstige negatieve gevolgen voor hun gezondheid worden opgevolgd door lokale gespecialiseerde teams van ZAS.

Je hebt geen verwijsbrief nodig om je kind aan te melden bij een lokaal team.

Lokale gespecialiseerde teams:

  • ZAS Augustinus: dr. Marijke Ysebaert en dr. Florence Slap
  • ZAS Palfijn en ZAS CADIX: dr. Liesbeth De Pourcq
  • ZAS Paola (Kinderziekenhuis): de algemene kinderartsen
  • ZAS Vincentius: dr. Katleen Poschet

Bij een ernstiger vorm van obesitas met duidelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid komen de kinderen of jongeren in aanmerking voor een behandeling in het Pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum (PMOC).  

Je hebt een verwijsbrief nodig om je kind aan te melden bij het PMOC. Verwijzing kan door de huisarts, je eigen kinderarts, een CLB-arts of een lokaal gespecialiseerde team van ZAS.

Team Pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum (PMOC):

  • Kinderendocrinologen: dr. Daniel Klink en dr. Sofie Ryckx
  • Diëtisten: Britt Daems, Inneke Verbergt, Heidi Cuypers
  • Psychologe: Lore Dewilde
  • Kinesitherapeute: Brenda Fierens
  • Sociaal verpleegkundige: Ine Van Looveren
  • Coördinator: Katrien Ost

Programma PMOC

Als je kind behandeld wordt in het Pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum dan starten we een zorgtraject op. Er wordt een aanvraag gedaan voor een traject van 5 jaar. Hierbij plannen we elk jaar 10 consultaties in bij de diëtiste of psychologe. Deze consultaties worden volledig terugbetaald (door de mutualiteit).

Tijdens de intakedag vindt er een screeningsgesprek plaats met de diëtiste en psychologe. Hoe de 10 consultaties verdeeld worden over het jaar en over de diëtiste of psychologe bespreken we nadien met ons multidisciplinair team.

Je kind ondergaat ook een screening door een kinesitherapeut en krijgt bewegingsadvies. Ook deze screening en het bewegingsadvies zijn volledig terugbetaald.

Op de intakedag nemen we meestal ook een echografie van de lever en voeren we een orale glucosetolerantietest (OGTT ) uit.  

Om de 3 tot 6 maanden moet je kind op controle komen bij de endocrinoloog. Deze consultaties zijn betalend, maar je moet enkel het remgeld  betalen.

In de loop van het jaar bespreken we het dossier van je kind met het volledige team tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). De resultaten van de besprekingen koppelen we ook terug aan de huisarts of andere verwijzende arts.

Behandeling binnen PMOC

De aanpak is gebaseerd op de volgende S.L.I.M.-elementen:

  • Beweging is belangrijk voor je gezondheid.
  • Onze kinesist kijk samen met jou wat je al kan en waar je graag mee aan de slag gaat.
  • Zo gaan we samen leuk bewegen!
  • Gezonde voeding staat aan de basis hiervan.
  • Een gezonde leefstijl bestaat ook af en toe uit wat ongezonds.
  • Het belangrijkste is: balans.
  • Jij bent uniek! 
  • Je hebt je eigen sterke kanten en kanten waar je graag nog wat hulp bij hebt.
  • Samen kijken we naar welke nieuwe levensstijl bij jou past.
  • Veranderde leefgewoontes zijn soms lastig vol te houden
  • Samen kijken we hoe jij gemotiveerd kan blijven
  • Samen kijken we hoe wij jou en jouw omgeving hierbij kunnen helpen.

We zullen werken aan afwisselend eten, leuk bewegen, lief zijn voor je lichaam, emotieregulatie en een goede nachtrust.

Daarnaast krijg je als ouder enkele tips om het gesprek met je kind aan te gaan over de weegschaal en hoe je in het algemeen goed kunt communiceren met je kind. Tot slot zal het team samen met jou bekijken hoe jij je kind optimaal kunt ondersteunen bij diens motivatie.

Aanmelden bij PMOC

Voor patiënten

Vul het aanmeldformulier in om je kind aan te melden.  Vergeet zeker niet de verwijsbrief mee te sturen!

Naar het aanmeldformulier

Voor zorgverleners

Je kan telefonisch contact opnemen met onze coördinator, Katrien Ost, op het nummer 03 280 21 22. Zij is elke werkdag bereikbaar tussen 10 – 16 uur. 

Komt jouw kind niet in aanmerking voor het PMOC?

Ook als jouw kind niet in aanmerking komt voor het Pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum, dan heeft het recht op 10 gratis consultaties bij de diëtiste als het wordt doorverwezen door een arts.

In dat geval verspreiden we de consultaties over 2 jaar: 6 consultaties in het eerste jaar en 4 consultaties in het tweede jaar.

Dit recht is 1x toepasbaar, binnen de leeftijdscategorie van 2 – 18 jaar.

Officieel erkend Pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum

Het Obesitascentrum Kind & Jeugd van ZAS kreeg in 2024 een officiële erkenning als Pediatrisch multidisciplinair obesitascentrum (PMOC). 

Het team bestaat uit artsen, diëtisten, een psychologe, kinesist, sociaal werker en een obesitascoördinator. De coördinator zorgt als centraal aanspreekpunt voor een vloeiend verloop van de behandeling.

Nauwe samenwerking

Het Obeistascentrum voor kinderen en jeugd werkt samen met:

Last updated 03/12/2024
3 brochures
Cover page of the brochure Obesitas bij je kind? Je staat er niet aalleen voor Obesitas bij je kind? Je staat er niet aalleen voor
Cover page of the brochure Obesitascentrum Kind & Jeugd: Oudergids deel 1: over obesitas Obesitascentrum Kind & Jeugd: Oudergids deel 1: over obesitas
Cover page of the brochure Obesitascentrum Kind & Jeugd: Oudergids deel 3: motivatie Obesitascentrum Kind & Jeugd: Oudergids deel 3: motivatie