Op de dienst Neonatologie volgen we je baby op tot die sterk genoeg is om naar de dienst Materniteit of naar huis te gaan. Voor jou als ouder is dit een ingrijpende periode. Gelukkig sta je er niet alleen voor. We vertellen je graag hoe wij je ondersteunen.
Zo bouw jij een band op met je baby
Als ouder mag jij dag en nacht bij je kindje komen kijken. Je krijgt hiervoor een speciale toegangsbadge.
Je baby verzorgen
Ouders krijgen bij ons de kans om hun baby doorlopend bij te staan en worden actief betrokken bij de zorg voor hun kind. We hanteren een familiegerichte zorg op maat van de baby, het gezin en de culturele achtergrond.
Huidcontact (kangoeroeën)
Een te vroeg geboren baby groeit beter als die regelmatig gekoesterd wordt. Daarom geven we jullie zo veel mogelijk kans om te knuffelen. We leggen je kindje bloot, op een luier na, op de blote borst van de ouder. Dat huidcontact is goed voor de ademhaling, hartslag, de gewichtstoename en de emotionele ontwikkeling. Er ontstaat een hechtere band en jullie raken meer vertrouwd aan elkaar.
Je baby voeden
Borstvoeding is goed voor je kindje, en zeker voor kleine prematuren. We helpen je bij het voeden en bij het afkolven van de moedermelk. Je kan naast de couveuse van je kindje afkolven, maar je kan dit ook in alle rust in een aparte ruimte doen. Is borstvoeding niet mogelijk? Dan zorgen we voor kunstvoeding, aangepast aan de leeftijd en de noden van je kindje.
Heb je een vraag over je baby?
Heb je vragen over de verzorging van je baby? Spreek dan gerust je vaste verpleegkundige aan. We voorzien ook regelmatig een oudergesprek met de arts om de toestand van je baby te bespreken. Noteer alvast je vragen zodat je ze tijdens die consultatie kan stellen.
Er is ondersteuning, ook voor jou
In deze moeilijke periode kan je misschien wat extra hulp gebruiken. Aarzel niet om je te laten ondersteunen. Deze diensten zijn er voor jou!
Een opname op de dienst Neonatologie is een aangrijpende gebeurtenis. Je kan bij de psycholoog terecht om te spreken over wat het bij jou als ouder teweeg brengt.
De sociale dienst helpt je bij het regelen van praktische zaken zoals thuiszorg, kinderbijslag, verzekeringen en zwangerschapsrust.
Heb je nood aan een diepgaand gesprek met een externe persoon? Wil je troost vinden in je geloof of spiritualiteit? Vraag dan een gesprek aan bij onze levensbeschouwelijke dienst.
Sterkouders is een adviesraad van ouders van wie de kindjes ook ooit op de dienst Neonatologie werden opgenomen. Zij vormen de brug tussen het ziekenhuis en jou als ouder.
Ook voor broers en zussen (afgekort: ‘brussen’) kan dit een moeilijke periode zijn. Kinderen voelen jouw bezorgdheid aan, maar begrijpen niet altijd wat er aan de hand is. Met de brussenwerking reiken we je informatie en hulpmiddelen aan om het hele gezin bij deze gebeurtenis te begeleiden. Vraag ernaar bij je verpleegkundige.
Het overlijden van je kindje is bijzonder ingrijpend. Je blijft achter met een immens verdriet. Misschien word je nu het liefst met rust gelaten of wil je je verdriet enkel delen met je dierbaren. Daar hebben we begrip voor. Wil je toch een luisterend oor of wat hulp bij het regelen van praktische zaken? Weet dan dat onze psychologen, sociale dienst en levensbeschouwelijke dienst voor je klaar staan. Spreek je verpleegkundige er gerust over aan.