Expertisecentrum

Kliniek voor spijsverteringstumoren

digestieve oncologie, spijsverteringskankers
De artsen van digestieve oncologie behandelen alle tumoren van het spijsverteringsstelsel: slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, lever, pancreas en gal. 

Wat doet de Kliniek voor spijsverteringstumoren? 

In de Kliniek voor spijsverteringstumoren kan je terecht voor de diagnose, behandeling en preventie van kanker in het spijsverteringsstelsel. Daarmee bedoelen we maagkanker, slokdarmkanker, leverkanker, galblaaskanker, pancreaskanker, darmkanker of rectumkanker. Onze medische specialisatie wordt ook wel eens digestieve oncologie genoemd.

 

Hoe kom je bij ons terecht? 

Iedereen mag een afspraak maken bij onze kliniek, maar meestal gebeurt het bij een vermoeden van kanker of een verhoogde kans op kanker in het spijsverteringsstelsel. Vaak is dat dus op aanraden van je arts, via een opname in het ziekenhuis, of omdat er tijdens een onderzoek afwijkende resultaten zijn gevonden. 

Maak een afspraak 

 

Waar vind je ons? 

Onze zorgverleners werken op de dienst Gastro-enterologie (maag-darm-leverziekten) van het ziekenhuis. Daarnaast zijn ze ook nauw verbonden met het oncologisch dagziekenhuis. In dit dagziekenhuis vinden de meeste behandelingen plaats.  

 

Wie doet wat? 

Binnen de Kliniek voor spijsverteringstumoren vind je een team van specialisten, die binnen hun vakgebied allemaal gespecialiseerd zijn in digestieve oncologie. Het zijn bijvoorbeeld artsen, speciaal opgeleide verpleegkundigen, diëtisten of psychologen. De artsen die digestieve oncologie uitoefenen zijn maag-darm-leverspecialisten met een bijzonder diploma in de oncologie. Ze zijn dus niet alleen expert in maag-darm-leverziekten, maar ook in het behandelen van kanker en het geven van chemotherapie en immuuntherapie.  

 

Samenwerking met andere diensten 

Digestieve oncologie vereist vaak een multidisciplinaire aanpak, waarbij specialisten uit verschillende vakgebieden zoals chirurgen, medische oncologen, stralingsoncologen, gastro-enterologen, radiologen, pathologen en verpleegkundigen samenwerken om je de beste zorg te bieden.

 

Welke soorten kanker behandelen we? 

Hoe verloopt een traject?

We onderzoeken eerst of het om kanker gaat, welk type kanker het is en in welk stadium van de ziekte je je bevindt. Hiervoor gebruiken we geavanceerde technieken, zoals een endoscopie, beeldvorming (CT-scan, een MRI of een PET-scan), of een weefselonderzoek. Deze fase wordt ook wel eens staging of oppuntstelling genoemd.  

Je arts bespreekt met jou de resultaten en stelt een behandeling voor. Is die behandeling gericht op genezing? Dan spreken we over een curatieve behandeling. In sommige gevallen is genezing niet meer mogelijk. Dan proberen we de kanker onder controle te houden en de klachten zo veel mogelijk te verminderen. Dat noemen we een palliatieve behandeling. 

Er zijn verschillende mogelijkheden qua behandeling. Denk aan maagchirurgie, alvleesklierchirurgie, galblaaschirurgie, oncologische slokdarmheelkunde of een operatie bij endeldarm- of rectumkanker. Daarnaast zijn ook chemotherapie, bestraling, doelgerichte therapie en immunotherapie mogelijk. We stemmen de behandeling altijd af op jouw specifieke situatie en doel. 

Tijdens het traject sta je er niet alleen voor. Je kan terecht bij je arts, maar ook bij een uitgebreid team van kankerspecialisten zoals je trajectbegeleider (oncologisch verpleegkundige), een diëtist en psycholoog. 

Na de genezing van een kankerdiagnose volgt er vaak een jarenlange opvolging waarbij we nog regelmatig bloed afnemen, scans nemen of een endoscopie uitvoeren. Ook deze opvolging gebeurt op onze dienst.

Wat veroorzaakt spijsverteringskankers?

Spijsverteringstumoren kunnen op meerdere manieren ontstaan. Aan sommige oorzaken, zoals je genetische aanleg, kan je zelf niets veranderen. Andere factoren heb je meer in de hand, zoals je levensstijl. Door niet te roken, weinig of geen alcohol te drinken, voedzaam te eten en voldoende te bewegen, verklein je het risico op een spijsverteringstumor.

Screening en preventie

Er bestaan preventieve maatregelen en screenings die helpen om kanker te voorkomen of in een vroeg stadium op te sporen. Welke dat zijn, hangt af van het type kanker. Voorbeelden zijn het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker of een vaccinatie tegen het hepatitis B-virus om leverkanker te voorkomen. Je arts kan je hier meer over vertellen.

Onze artsen in dit expertisecentrum

Ons team bestaat uit maag- en darmspecialisten met expertise in oncologie.

Begeleidingsteam

Marleen Segers

verpleegkundig consulent

Jana Vanderheyden

Oncopsycholoog

Laatst bijgewerkt op 27/08/2024
1 - 2 van 2
Filters
Conventiestatus
Locatie
Algemene heelkunde Kliniek voor spijsverteringstumoren

Dr. Philip Boons

ZAS Augustinus ZAS Vincentius
Gastro-enterologie Kliniek voor spijsverteringstumoren

Dr. Jozef Wauters

ZAS Augustinus ZAS Vincentius
1 - 6 van 6
Filters
Locatie

Beeldvorming bij (vermoeden van) kanker

Bij de diagnose en ook tijdens de behandeling en opvolging van vaste tumoren zijn meestal regelmatige beeldvormingsonderzoeken aangewezen.

Bloedonderzoek bij vaste tumoren

Bij de diagnose, tijdens en na de behandeling van kanker gebeurt regelmatig een bloedonderzoek. Dat is nodig om de impact van de ziekte en therapie op het lichaam na te gaan.

Colonoscopie

coloscopie, endoscopisch onderzoek van de dikke darm, darmonderzoek
Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm. Hiervoor gebruiken we een endoscoop: een buisje met op het einde een kleine camera. Die brengen we voorzichtig in via de anus.

Echo-endoscopie

Hiervoor brengen we via je mond of anus een buisje in, met op het uiteinde een echoapparaat. Daarmee bekijken we je spijsverteringskanaal. Soms nemen we weefsel af voor onderzoek.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie onderzoekt de arts de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met een endoscoop. Dat is een soepel buisje dat via de mond wordt ingebracht. 

Weefselonderzoek bij (vermoeden van) kanker

pathologisch onderzoek, microscopisch onderzoek
Voor de diagnose van vaste tumoren is weefselonderzoek cruciaal. Daarvoor is meestal een biopsie of punctie van het verdacht weefsel aangewezen.
1 - 4 van 4
Filters
Locatie

Chemotherapie

behandeling met cytostatica of cytotoxische middelen
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of de celdeling verstoren.

Doelgerichte therapie

doelgerichte medicijnen, targeted therapy
Doelgerichte geneesmiddelen werken in op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Ze blokkeren bepaalde processen die leiden tot celdeling.

Immunotherapie

immuuntherapie
Bij immunotherapie wordt je immuunsysteem met geneesmiddelen aangepast of versterkt om kankercellen te bestrijden en te vernietigen.

Klinische studies Oncologie

experimentele kankerbehandeling, trial
Klinische studies vormen de basis van de medische vooruitgang. Ze onderzoeken nieuwe behandelingen of nieuwe combinaties van behandelingen en hun werkingsmechanisme.
1 - 5 van 5
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Augustinus

Bel ons

Secretariaat
Oncologisch dagziekenhuis

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Cadix

Kempenstraat 100 , 2030 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Cadix

Bel ons

Secretariaat

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Middelheim

Lindendreef 1 , 2020 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Middelheim

Bel ons

Secretariaat

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Palfijn

Lange Bremstraat 70 , 2170 Merksem
Contacteer

Contacteer Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Palfijn

Bel ons

Secretariaat
Oncologisch dagziekenhuis

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Vincentius

Sint-Vincentiusstraat 20 , 2018 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Kliniek voor spijsverteringstumoren in ZAS Vincentius

Bel ons

Secretariaat

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst