Wat is hoofd-halskanker?
Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor tumoren ter hoogte van je lippen, tong, mond, verhemelte, wangen, keel, amandelen, stembanden, sinussen, neusholte, speekselklieren en gehoorgang. Die soorten kanker komen weinig voor.
Gespecialiseerde zorg
Onze kliniek voor hoofd-halstumoren is een van de grootste behandelaars van tumoren in het hoofd-halsgebied in Vlaanderen. Waarom is dat belangrijk? Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat een behandeling voor dit type kanker een betere overleving kent in ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in dit type dan in ziekenhuizen waar ze weinig tumoren in het hoofd-halsgebied behandelen.
Als je in onze Kliniek voor hoofd-halstumoren geopereerd wordt, heeft niet alleen je chirurg veel ervaring met die ingreep, maar ook alle andere artsen en paramedici die bij je behandeltraject betrokken zijn.
Snelle diagnose en behandeling van mondletsels
Bij mondletsels leidt uitstel van de diagnose en behandeling tot een slechtere prognose. Daarom willen we dat patiënten met mondletsels zo snel mogelijk bij een van onze MKA-chirurgen terechtkunnen. Als je huisarts, tandarts of medisch specialist een mondletsel ziet dat mogelijk kwaadaardig is en ons daarvan via mail op de hoogte brengt, nemen we binnen de 48 uur (met uitzondering van feestdagen en weekends) contact met je op. We plannen dan zo snel mogelijk een afspraak in bij onze mondletsel fasttrack kliniek.
Multidisciplinaire aanpak
De behandeling van hoofd-halstumoren is complex. Voor de diagnose, behandeling en opvolging van hoofd-halstumoren werken gespecialiseerde artsen en paramedici uit verschillende disciplines nauw samen binnen de Kliniek voor hoofd-halstumoren. Zo kunnen we het hoogste niveau van oncologische zorg garanderen en iedereen een zorgtraject op maat aanbieden.
Bij de behandeling van hoofd-halstumoren zijn NKO-artsen, MKA-chirurgen, medisch oncologen en radiotherapeut-oncologen betrokken. Rond de diagnose en tijdens de opvolging brengen ook specialisten uit andere disciplines hun expertise in, zoals anatoom-pathologen, radiologen en specialisten nucleaire geneeskunde.
Diagnose
De diagnose stellen we op basis van een biopt, een weefselstaal dat we uit de tumor nemen. Daarna onderzoeken we hoe groot de tumor is en of die doorgroeit in omliggende weefsels zoals je kaakbot. We onderzoeken ook of de tumor uitgezaaid is naar de lymfeklieren in je hals en naar je longen of andere organen.
Lees meer over mogelijke onderzoeken om een hoofd-halstumor vast te stellen.
Behandeling
Tijdens het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) bespreken we de optimale behandelingsstrategie. In het geval van mondholtekanker stellen de artsen meestal een operatie voor, soms nog gevolgd door radiotherapie en/of chemotherapie. Kanker op andere plaatsen in je hoofd-halsgebied behandelt de arts in veel gevallen in eerste instantie met radiotherapie en/of chemotherapie. Je behandelend arts bespreekt samen met jou het behandelplan.
Lees meer over mogelijke behandelingen van hoofd-halstumoren.
Gespecialiseerd begeleidingsteam
Voor, tijdens en na je behandeling word je begeleid door een hoofd-halsverpleegkundige, logopedist, diëtist, sociaal medewerker en psycholoog. Het hele team heeft veel ervaring met het begeleiden en behandelen van mensen met hoofd-halskanker en heeft oog voor de specifieke problemen die dat soort kanker met zich meebrengt.
Ondersteunende activiteiten
Na de behandeling van een hoofd-halstumor kan je problemen ervaren met eten, praten, slikken en/of je uiterlijk. Voor sommigen heeft dat een invloed op hun sociaal leven. Met lezingen en workshops probeert het team van de Kliniek voor hoofd-halstumoren je handvaten te geven om weer mee te doen in de maatschappij. Voorbeelden zijn een kookworkshop voor hoofd-halskankerpatiënten en specifieke themanamiddagen over spraak- en stemproblemen en eet- en slikmoeilijkheden.
Niet alleen de ziekte, maar ook de kankerbehandeling zijn zwaar voor je lichaam. Met ons bewegingsprogramma voor mensen met kanker helpen we je om je energie, conditie en welzijn weer op peil te brengen.
Oorzaken?
De belangrijkste oorzaken van hoofd-halskanker zijn:
- roken
- overmatig alcoholverbruik: reeds vanaf 3 eenheden per dag is er een verhoogd risico bij mannen, bij vrouwen zelfs vanaf 2 eenheden per dag
De combinatie van roken en drinken geeft een sterke verhoging van het risico.