banner website

Chirurgie bij mondholtekanker

De chirurg verwijdert de tumor en reconstrueert het deel van de mondholte dat is aangedaan tijdens de operatie.

Mondholtekanker behandelen we in de meeste gevallen met een operatie. De chirurg verwijdert de tumor met een marge (rand) gezond weefsel en in veel gevallen ook de lymfeklieren in je hals.

Weefselonderzoek

De patholoog onderzoekt de tumor en de halsklieren die de chirurg verwijderd heeft. Zo kunnen we controleren of de tumor helemaal weg is. De patholoog bekijkt ook of er bepaalde kenmerken aanwezig zijn waardoor je een aanvullende behandeling nodig hebt, zoals radiotherapie of chemotherapie. Die uitslag is vaak pas bekend als je het ziekenhuis al verlaten hebt.

Weefseltransplantatie

Nadat de tumor is weggenomen, mis je, afhankelijk van waar die zich bevond, een deel van je tong, wang of kaak. Om ervoor te zorgen dat je na de operatie weer kan eten, praten en slikken reconstrueert de chirurg het defect. In de meeste gevallen gebruikt de chirurg daarvoor een vrij weefseltransplantaat van een ander lichaamsdeel. Dat wordt ook wel een ‘vrije lap’ genoemd.

Voor het reconstrueren van je tong, wang of mondbodem gebruikt de arts vaak een vrije lap van je bovenbeen (ALT-flap) of je pols (radialislap). Voor het reconstrueren van je onderkaak is dat vaak een vrije lap van je onderbeen (fibulaflap), je schouder (scapulaflap) of je bekken (DCIA-flap).

Om de flap van doorbloeding te voorzien, sluit de chirurg bloedvaten van het weefsel aan op de bloedvaten in je hals. Dat gebeurt onder een microscoop. Zo heeft de flap een eigen bloedtoevoer.  

Tracheotomie

Na de ingreep is er vaak veel zwelling in je mond. Als de chirurg denkt dat er mogelijk te veel zwelling is om nog goed te kunnen ademhalen, plaatst die een tracheotomie. Dat is een buisje in je keel, waardoor je kan ademhalen. Is de zwelling voldoende verminderd? Dan wordt de tracheotomie verwijderd. Dat is meestal na enkele dagen.  

Na de operatie

Na de operatie verblijf je 24 tot 48 uur op de afdeling Intensieve zorg. Daar worden jij en het weefseltransplantaat intensief in de gaten gehouden. Als de rest van je conditie het toelaat, ga je naar de Medium Care. Als de tracheotomie is weggenomen en de rest van je conditie het toelaat, kan je naar de afdeling. De meeste patiënten liggen ongeveer 2 weken in het ziekenhuis.

Neus-maagsonde

Omdat er veel in je mond gebeurd is, is ook eten, praten en slikken anders. Meteen na de ingreep word je gevoed met een neus-maagsonde. Enkele dagen na de operatie leer je onder intensieve begeleiding van de logopedist opnieuw slikken. Als je weer zelfstandig voldoende voedsel kan innemen, wordt je neus-maagsonde verwijderd.  

Veel ervaring en gespecialiseerde zorg

Als je in onze Kliniek voor hoofd-halstumoren geopereerd wordt, heeft niet alleen je chirurg veel ervaring met die ingreep, maar ook alle andere artsen en paramedici die bij je behandeltraject betrokken zijn.

Voor, tijdens en na je behandeling word je begeleid door een hoofd-halsverpleegkundige, logopedist, diëtist, sociaal medewerker en psycholoog. Het hele team heeft veel ervaring met het begeleiden en behandelen van mensen met hoofd-halskanker en heeft oog voor de specifieke problemen die dat soort kanker met zich meebrengt. 

Laatst bijgewerkt op 03/07/2024
1 - 5 van 5
Filters
Functie
Locatie
Kliniek voor hoofd-halstumoren NKO (neus-, keel- en oorziekten)

Dr. Sophie De Schepper

ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren MKA (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie) 

Prof. Dr. Olivier Lenssen

ZAS Middelheim
Borstkliniek Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor urologische tumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Dirk Schrijvers

ZAS Augustinus ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren NKO (neus-, keel- en oorziekten)

Dr. Nicholas Van Bruaene

ZAS Hoge Beuken ZAS Middelheim
Kliniek voor hoofd-halstumoren MKA (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie) 

Dr. Sien Van Roy

ZAS Middelheim
1 - 1 van 1
Filters
Locatie