Hemofilie Referentie Centrum Antwerpen, Hematologie, Kliniek voor stamceltransplantatie en immuuntherapie
Dienst

Hematologie

Bloedziekten, Bloedstollingsziekten
Onze hematologen behandelen aandoeningen van het bloed, het beenmerg, de milt en het lymfestelsel.

Met welke aandoeningen kan je bij ons terecht?

We behandelen ziekten en problemen van het bloed en de bloedvormende structuren. Het kan gaan over een aandoening aan:

Voor welke behandelingen kan je bij ons terecht?

We bieden intensieve, gespecialiseerde behandelingen aan zoals bloedtransfusies, chemotherapie, immunotherapie en stamceltransplantaties.

Je hematoloog kan je ook voorstellen om deel te nemen aan een klinische studie. Het doel daarvan is nieuwe medicijnen of nieuwe combinaties van medicijnen uittesten.

Gespecialiseerd multidisciplinair team

Onze hematologen in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Joostens, ZAS Middelheim en ZAS Palfijn werken onderling nauw samen. Ze worden bijgestaan door een team van gespecialiseerde verpleegkundigen, kinesitherapeuten, diëtisten, sociaal assistenten en psychologen. Regelmatig is er multidisciplinair overleg tussen alle hematologen, een klinisch bioloog, een gespecialiseerd anatoompatholoog en een radiotherapeut.

Samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen

Bij een allogene stamceltransplantatie krijg je stamcellen van een donor toegediend. Om na te gaan of de cellen van de donor compatibel zijn met je eigen cellen, is HLA-typering  nodig. Voor dat bloedonderzoek werken we samen met Rode Kruis-Vlaanderen.

Bloedstollingsziektes

Het Hemofilie referentiecentrum Antwerpen is gespecialiseerd in de behandeling, opvolging en begeleiding van mensen met een erfelijke bloedstollingsziekte (onder andere hemofilie en de Von Willebrandziekte). 

Stamceltransplantatie en immunotherapie

In de Kliniek voor stamceltransplantatie en immunotherapie behandelen we meestal kwaadaardige bloedziekten met bloedvormende stamcellen en/of afweercellen.

Laatst bijgewerkt op 03/01/2025
Filters
1 - 9 van 9
Hematologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Dimitri Breems

ZAS Cadix ZAS Palfijn
1 - 3 van 3

Beenmergonderzoek

Bij een beenmergpunctie zuigt de arts met een naald wat beenmerg uit je bot. Bij een botbiopsie of botboring wordt er een stukje bot weggenomen. Het labo onderzoekt dat materiaal.

Klierbiopsie

Bij een klierbiopsie neemt de hematoloog een klier weg om die te laten onderzoeken in het labo. Het is een kleine ingreep onder lokale verdoving.

Lumbaalpunctie

ruggenprik
Bij een lumbaalpunctie zuigt de arts met een dunne naald een kleine hoeveelheid vocht uit je ruggenmergkanaal. Het labo onderzoekt dat ruggenmergvocht of liquor.
1 - 9 van 9

Allogene stamceltransplantatie

allogene SCT, beenmergtransplantatie, stamceltherapie
Bij een allogene stamceltransplantatie krijg je na intensieve chemotherapie en/of radiotherapie gezonde stamcellen van een donor om zieke bloedcellen in je beenmerg te vervangen.

Autologe stamceltransplantatie

autologe SCT, stamceltherapie, beenmergtransplantatie
Een stamceltransplantatie vervangt zieke stamcellen in je beenmerg door gezonde. Bij een autologe stamceltransplantatie komen de gezonde stamcellen uit je eigen bloed.

Behandeling Von Willebrandziekte

Medicijnen kunnen voor een betere stolling zorgen. Bij vrouwen kunnen hormonale behandelingen helpen. Soms krijg je de Von Willebrandfactor van gezonde personen toegediend.

Behandelschema’s medicijnen voor bloed- en lymfeklierkanker

Hoe vaak krijg je een bepaald medicijn toegediend of moet je het zelf innemen? Wat zijn mogelijke nevenwerkingen? Hoe ga je daar het best mee om? Per medicijn geven we uitleg.

Bloedtransfusie

Bij een bloedtransfusie krijg je via een infuus bloed van een donor toegediend. Dat kunnen rode bloedcellen (erytrocyten), bloedplaatjes (trombocyten) of plasma zijn.

Chemotherapie

behandeling met cytostatica of cytotoxische middelen
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of de celdeling verstoren.

Immunotherapie bij bloedkankers

immuuntherapie bij bloedkankers
Immunotherapie stimuleert je afweersysteem om kankercellen op te ruimen. Je krijgt afweercellen toegediend die ‘getraind’ zijn om kankercellen te herkennen en te vernietigen.

Infuustherapie

infuusbehandeling
Bij een tekort aan bijvoorbeeld ijzer, vitamines of immunoglobuline kan je hematoloog voorstellen om die stoffen toe te dienen via een infuus.

Klinische studies Hematologie

Je hematoloog kan je voorstellen om deel te nemen aan een klinische studie. Het doel daarvan is nieuwe medicijnen of nieuwe combinaties van medicijnen uittesten.
1 - 5 van 5
Banner website
Raadpleging hematologie: route 6 | Hematologisch dagziekenhuis: route 191

Hematologie in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Hematologie in ZAS Augustinus

Bel ons

Raadpleging

vanaf 8.00 uur tot 17.30 uur

Opnameafdeling

Volg route 191

Dagzaal

Volg route 191

Voor het oncologisch dagziekenhuis volg route 7 (ingang Oosterveld) , voor het hematologisch dagziekenhuis volg route 191 

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Cover page of the brochure Afname stamcellen en autologe stamceltransplantatie Afname stamcellen en autologe stamceltransplantatie
Cover page of the brochure Allogene stamceltransplantatie Allogene stamceltransplantatie
Cover page of the brochure Autologe stamceltransplantatie Autologe stamceltransplantatie
Cover page of the brochure Bloed kruipt waar het niet kan gaan Bloed kruipt waar het niet kan gaan
Cover page of the brochure Bloedtransfusie Bloedtransfusie
Cover page of the brochure Bloedtransfusie voor kinderen. Ga je mee met Zeth en Aadje op ontdekkingsreis? Bloedtransfusie voor kinderen. Ga je mee met Zeth en Aadje op ontdekkingsreis?
Cover page of the brochure Chemotherapie Chemotherapie
Cover page of the brochure Ontslag na een autologe stamceltransplantatie Ontslag na een autologe stamceltransplantatie
Cover page of the brochure Potentiële donor HLA Potentiële donor HLA
Cover page of the brochure Wat moet je weten over een intraveneus poortsysteem (IPS)? Wat moet je weten over een intraveneus poortsysteem (IPS)?