Hemofilie Referentie Centrum Antwerpen, Hematologie, Kliniek voor stamceltransplantatie en immuuntherapie
Expertisecentrum

Hemofilie referentiecentrum Antwerpen

Het Hemofilie referentiecentrum Antwerpen is gespecialiseerd in de behandeling, opvolging en begeleiding van mensen met een erfelijke bloedstollingsziekte.

Het Hemofilie referentiecentrum Antwerpen richt zich tot iedereen die hemofilie, de Von Willebrandziekte of een andere erfelijke bloedstollingsziekte heeft. Je huisarts of een arts-specialist moet vooraf de diagnose hebben gesteld.

Multidisciplinair team

Het Hemofilie referentiecentrum Antwerpen is een samenwerking tussen ZAS en UZA. Het is sinds 1 maart 2016 door het RIZIV erkend als een van de vijf expertisecentra voor hemofilie in België.

Het centrum is gevestigd in het UZA, maar de behandeling en de verzorging vindt in zowel UZA als ZAS plaats. Het multidisciplinaire team van het centrum helpt je om zo goed mogelijk met je ziekte te leven, door je te leren om met de hemofilie en de behandeling ervan om te gaan.

Zorg op maat

Het referentiecentrum biedt geïndividualiseerde zorgprogramma’s aan. Afhankelijk van de ernst van de ziekte en van je behoeften, kan het multidisciplinair team jou de volgende zorg aanbieden:

  • Bij de diagnose een volledig aanvangsbilan van je ziekte en de gevolgen ervan opstellen en evolutiebilans opmaken.
  • Nuttige kennis bijbrengen aan jou en je naasten over je ziekte, de nodige voorzorgsmaatregelen en de behandeling.
  • De volledige gespecialiseerde verzorging coördineren.
  • Gespecialiseerde verzorging door kinesitherapeuten, verpleegkundigen en psychologen.
  • Bloedstollingsfactoren voorschrijven en de getuigschriften en behandelingsbilans voor de terugbetaling van de bloedstollingsfactoren beheren.
  • De toediening van de bloedstollingsfactoren opvolgen.
  • Indien nodig andere behandelingsmethodes voorschrijven.

Terugbetaling

Als je wordt opgevolgd in een Hemofilie referentiecentrum, komt de ziekteverzekering via je ziekenfonds tegemoet in je kosten voor die opvolging.

Meer lezen over de terugbetaling van de opvolging in een Hemofilie referentiecentrum

1 - 5 van 5
Filters
Locatie

Beenmergonderzoek

Bij een beenmergpunctie zuigt de arts met een naald wat beenmerg uit je bot. Bij een botbiopsie of botboring wordt er een stukje bot weggenomen. Het labo onderzoekt dat materiaal.

Bloedonderzoek

Via bloedonderzoeken schatten we de nierfunctie in, kijken we de zoutbalansen na en sporen we risicofactoren op hart- en vaatlijden zoals diabetes en cholesterolverhoging op.

Desmopressinetest

DDAVP-test
Deze test meet het effect van het geneesmiddel desmopressine (onder andere verkocht onder de merknaam DDAVP) op de bloedstolling in je bloed.

Erfelijkheidsonderzoek

Met dit type onderzoek bekijkt een arts of je een aandoening in je genen hebt.

Lumbaalpunctie

ruggenprik
Bij een lumbaalpunctie zuigt de arts met een dunne naald een kleine hoeveelheid vocht uit je ruggenmergkanaal. Het labo onderzoekt dat ruggenmergvocht of liquor.
1 - 8 van 8
Filters
Locatie

Allogene stamceltransplantatie

allogene SCT, beenmergtransplantatie, stamceltherapie
Bij een allogene stamceltransplantatie krijg je na intensieve chemotherapie en/of radiotherapie gezonde stamcellen van een donor om zieke bloedcellen in je beenmerg te vervangen.

Autologe stamceltransplantatie

autologe SCT, stamceltherapie, beenmergtransplantatie
Een stamceltransplantatie vervangt zieke stamcellen in je beenmerg door gezonde. Bij een autologe stamceltransplantatie komen de gezonde stamcellen uit je eigen bloed.

Behandeling hemofilie

De behandeling van hemofilie bestaat uit de toediening (inspuiting) van stollingsfactoren om het tekort aan stollingseiwit te compenseren.

Behandeling Von Willebrandziekte

Medicijnen kunnen voor een betere stolling zorgen. Bij vrouwen kunnen hormonale behandelingen helpen. Soms krijg je de Von Willebrandfactor van gezonde personen toegediend.

Bloedtransfusie

Bij een bloedtransfusie krijg je via een infuus bloed van een donor toegediend. Dat kunnen rode bloedcellen (erytrocyten), bloedplaatjes (trombocyten) of plasma zijn.

Chemotherapie

behandeling met cytostatica of cytotoxische middelen
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of de celdeling verstoren.

Infuustherapie

infuusbehandeling
Bij een tekort aan bijvoorbeeld ijzer, vitamines of immunoglobuline kan je hematoloog voorstellen om die stoffen toe te dienen via een infuus.

Klinische studies Hematologie

Je hematoloog kan je voorstellen om deel te nemen aan een klinische studie. Het doel daarvan is nieuwe medicijnen of nieuwe combinaties van medicijnen uittesten.
1 - 1 van 1
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Hemofilie referentiecentrum Antwerpen in ZAS Cadix

Kempenstraat 100 , 2030 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Hemofilie referentiecentrum Antwerpen in ZAS Cadix

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener