Maak een afspraak
Je kan een afspraak maken met het expertisecentrum voor complexe pancreaschirurgie via het secretariaat van de dienst Gastro-enterologie of via mijn.zas.be. Je hebt een doorverwijzing nodig van je huisarts of gastro-enteroloog.
Wat is een expertisecentrum?
Sommige aandoeningen zijn zo zeldzaam dat ze in een gemiddeld ziekenhuis maar een paar keer per jaar voorkomen. Toch wil je als patiënt terechtkunnen bij artsen en zorgverleners die voldoende ervaring hebben met jouw specifieke aandoening, zeker als die complex is. Daarom worden bepaalde vormen van zorg gebundeld in gespecialiseerde ziekenhuizen: de zogeheten expertisecentra.
Expertisecentra voor complexe pancreaschirurgie
Sinds 2020 gebeuren complexe pancreasoperaties alleen nog in een aantal daarvoor erkende centra. Om die erkenning te krijgen, moeten de ziekenhuizen aantonen dat ze voldoende van deze complexe pancreasoperaties per jaar uitvoeren. In het centrum werken pancreasexperts samen om kennis te delen en ervaring op te bouwen. Dit komt de kwaliteit van de zorg ten goede.
Wanneer terugbetaald?
Complexe pancreaschirurgie wordt alleen terugbetaald door het RIZIV als de ingreep werd uitgevoerd in een erkend ziekenhuis zoals ZAS. Dat werd beslist in de zogeheten pancreasconventie.
Wie kan er terecht in het expertisecentrum?
In het expertisecentrum helpen we mensen die een ernstige aandoening aan de pancreas hebben en daarvoor een complexe operatie moeten ondergaan. Meestal gaat het om patiënten met pancreaskanker, maar soms opereren we ook bij pancreatitis, een goedaardig gezwel of andere complexe pancreasaandoeningen.
Wat gebeurt er in het expertisecentrum?
Tijdens een multidisciplinair overleg beoordelen de experts samen of een patiënt met een complexe pancreasaandoening in aanmerking komt voor een ingreep.
In het centrum worden complexe pancreasoperaties uitgevoerd, zoals een Whipple-operatie, een verwijdering van de pancreasstaart en/of pancreaslichaam of een pancreassparende operatie.
Wie werkt er?
- Gastro-enterologen: artsen gespecialiseerd in het spijsverteringsstelsel.
- Digestieve oncologen: artsen gespecialiseerd in kanker in het spijsverteringsstelsel.
- Pancreaschirurgen: artsen gespecialiseerd in het uitvoeren van operaties aan de pancreas.
- Artsen endocriene heelkunde: artsen gespecialiseerd in het hormoonsysteem.
- Andere gespecialiseerde zorgverleners, zoals pancreasverpleegkundigen, psychologen, radiologen, anesthesisten, diëtisten en kinesitherapeuten.
Samenwerkingen
Veel van onze zorgverleners zitten ook in de Endoscopie Vereniging Antwerpen (EVA). De specialisten in dat centrum doen aan hoogtechnologisch endoscopisch onderzoek om complexe pancreasaandoeningen op te sporen en in kaart te brengen.
We maken bovendien deel uit van de Kliniek voor spijsverteringstumoren voor de diagnose, behandeling en preventie van kanker in het spijsverteringsstelsel. Die medische specialisatie wordt ook wel eens digestieve oncologie genoemd.
Vragen?
- Heb je nog vragen over het expertisecentrum? Neem dan gerust contact op met de dienst Gastro-enterologie of vraag meer informatie aan je huisarts of spijsverteringsdokter.
- Heb je vragen over je ingreep, bijvoorbeeld na je operatie? Contacteer dan de dienst Algemene heelkunde.