De dag voor je opname

Hoe moet je je voorbereiden op een ingreep? Wanneer moet je in het ziekenhuis zijn?

Voorbereiding op een ingreep of onderzoek

Word je opgenomen voor een ingreep/onderzoek onder algemene of gedeeltelijke (locoregionale) verdoving? Dan heeft je arts je vooraf geïnformeerd over nuchterheid en hygiëne.

Ik moet nuchter zijn, wat betekent dat?

  • Op de avond voor je operatie, onderzoek of behandeling, mag je vanaf 24 uur ‘s nachts niet meer eten, drinken, roken of snoepen.
  • Ben je diabetespatiënt? Dan neem je ook geen orale anti-diabetica en geen insuline (tenzij anders afgesproken met je arts).
  • Heb je toch gegeten of gedronken? Meld dit dan zeker aan een verpleegkundige op je afdeling. We moeten, in het belang van je eigen gezondheid, de ingreep waarschijnlijk even uitstellen.

Hoe moet ik me nog voorbereiden?

  • Neem de avond en/of de ochtend voor je ingreep een uitgebreide douche. Besteed extra aandacht aan intieme verzorging, navel-, voet- en tandhygiëne.
  • Verwijder make-up, nagellak, gelnagels, piercings, contactlenzen en juwelen. Bind lange haren samen.
  • Voor sommige ingrepen moet je onthaard worden. Vraag aan je arts of dit in jouw geval nodig is. Doe je het zelf, gebruik dan een tondeuse en geen scheermesje, om irritaties te voorkomen.

Wanneer moet ik in het ziekenhuis zijn?

We contacteren je de werkdag voor jouw opname met het exacte uur van je ingreep, onderzoek of behandeling. Je krijgt een sms, email of telefoon tussen 15 uur en 16 uur.

Uitzondering: word je opgenomen in Hoge Beuken? Dan vertelt een zorgverlener je bij de afspraak meteen het exacte uur van je ingreep of onderzoek.

Kreeg je geen bericht? Neem contact op met je zorgverlener of het ziekenhuis.

Meld je aan op het afgesproken uur. De balies openen om 7 uur en de inschrijvingen gebeuren in volgorde van de operatieplanning.