banner website

Niersteenverbrijzeling

Extracorporele Shock Wave Lithotripsie, Extracorporal Shock Wave Lithotripsy (ESWL)
De uroloog richt uitwendige schokgolven van hoge intensiteit zo precies mogelijk op de nierstenen om ze te verbrijzelen in kleine brokjes die je daarna uitplast.

Wanneer een niersteenverbrijzeling?

We gebruiken deze techniek voor de behandeling van stenen in de nier kleiner dan 2 cm en voor stenen in het bovenste 2/3de van de urineleider. De schokgolven verbrijzelen de steen in kleine brokjes die je via de natuurlijke weg uitplast. Om de steen helemaal te vergruizen, moet de behandeling meestal enkele keren herhaald worden. 

Waar gebeurt een niersteenverbrijzeling?

  • Een niersteenverbrijzeling gebeurt in het dagziekenhuis. Je hoeft dus niet in het ziekenhuis te overnachten.
  • De ingreep gebeurt in ZAS Augustinus, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn of ZAS Vincentius.
  • De controles achteraf vinden plaats in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Polikliniek Hof ter Schelde, ZAS Sint-Jozef, ZAS Vincentius of in de privépraktijk van je uroloog. 

Voorbereiding op een niersteenverbrijzeling

  • Tijdens een consultatie vooraf bespreekt je uroloog het verloop van de ingreep en de soort pijnstilling (via de mond of via een infuus) of verdoving (sedatie of volledige verdoving).
  • Bij een volledige verdoving vragen we je om vooraf de vragenlijst voor de preoperatieve voorbereiding in te vullen of je krijgt een uitnodiging voor een gesprek met een van onze anesthesisten.
  • Ben je allergisch voor latex of bepaalde medicijnen of producten? Meld dat dan zeker aan je arts.
  • Neem je bloedverdunners? Je arts zal zeggen of het nodig is om tijdelijk te stoppen met die in te nemen en zo ja vanaf wanneer. 

Aandachtspunten dag van de niersteenverbrijzeling

  • Als je alleen pijnstilling en geen verdoving krijgt, moet je niet nuchter zijn. We vragen je om een half uur voor de ingreep via de mond een pijnstiller te nemen of je krijgt pijnstilling via een infuus.
  • Als de ingreep onder sedatie of volledige verdoving gebeurt, moet je de dag van de ingreep wel nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf 6 uur voor de ingreep niet meer mag eten, drinken of roken.
  • Neem je dagelijkse medicatie zoals gewoonlijk met een klein beetje water.
  • Vlak voor het vertrek naar de operatiekamer doe je eventuele juwelen, piercings, lenzen of tandprothesen uit en trek je een operatieschortje aan. 

Verloop niersteenverbrijzeling

  • Je wordt geïnstalleerd op de verbrijzelaar. We vragen je om in kleine stapjes op de tafel te verschuiven. Zo komt de niersteen in het vizier van het toestel. Dat maakt het makkelijker om de steen op de juiste plaats te krijgen door de tafel te bewegen.
  • Bij een niersteenverbrijzeling met volledige verdoving brengt de anesthesist je daarna in slaap.
  • De uroloog plaatst het behandelingskussen tegen je lichaam. De schokgolven trillen de steen in kleinere stukjes.
  • Als je niet volledig verdoofd werd, mag je meteen na de ingreep naar huis.
  • Als je volledig verdoofd werd, mag je zodra je hersteld bent van de verdoving naar huis. Meestal is dat ongeveer 3 uur na de ingreep. 

Controle en aandachtspunten na een niersteenverbrijzeling

  • Je krijgt een afspraak om op controle te komen. Je uroloog vraagt om vooraf een röntgenfoto  of CT-scan  van je buik te laten nemen.
  • Het is belangrijk dat je de eerste dagen na de behandeling goed drinkt met kleine slokjes. Als je te veel in één keer drinkt, kan je koliekpijn krijgen wanneer een steenfragmentje de urineleider (deels) verspert.
  • Filter de eerste dagen na de ingreep je urine met een steenzeefje om steengruis op te vangen en breng dat steengruis mee naar de consultatie. Je uroloog kan het gruis eventueel laten onderzoeken in het labo om de samenstelling van de niersteen te achterhalen. 

Mogelijke ongemakken na een niersteenverbrijzeling

De vergruisde deeltjes moeten via je urine naar buiten komen. Als ze de urineleider blokkeren, kan je een nierkoliek krijgen. Dat gebeurt niet als er voor de niersteenverbrijzeling bij jou een dun slangetje in de urineleider (JJ-stent) werd geplaatst om de urine vlot te laten wegstromen.

Als je een nierkoliek krijgt, raden we je aan om gespreid over de hele dag kleine slokjes water te drinken in plaats van grote glazen op korte tijd en om een ontstekingsremmend medicijn te nemen (bijvoorbeeld Voltaren, Brufen, diclofenac, ibuprofen …).

Blijft de pijn ondraaglijk? Bel dan naar de dienst Urologie of meld je op de dienst Spoed. De uroloog gaat dan na of een aanvullende behandeling nodig is: een kijkoperatie om de stenen weg te halen (ureterorenoscopie) of de plaatsing van een ontlastend buisje van de nier naar de blaas om de urine vlot te laten wegstromen (JJ-stent). 

Na de ingreep is het niet ongewoon om wat bloed te plassen. Dat stopt meestal enkele dagen na de ingreep, maar kan terugkeren als de stenen via de natuurlijke weg naar buiten komen. Goed drinken kan helpen de urine schoon te spoelen. 

Als het steengruis in het onderste deel van je urineleider zit, kan dat je blaas prikkelen en het gevoel geven van dikwijls te moeten wateren. Het urineren kan dan ook branderig zijn. 

Een aanhoudende pijnlijke plasdrang met onzuivere troebele urine en eventueel koorts kan op een urineweginfectie wijzen. Dat is zeer zeldzaam. Als je arts vaststelt dat je een infectie hebt, krijg je antibiotica. 

Soms kan je na de behandeling ter hoogte van de behandelingsplaats een schaafwonde of blauwe plek (hematoom) hebben. Dat is een gevolg van de schokgolven die overgaan op je lichaam. Als je de schaafwonde of blauwe plek insmeert met iso-Betadine-gel of Flammazine-zalf, zal die snel verdwijnen. 

Welke resultaten mag je verwachten van een niersteenverbrijzeling?

Als de stenen te hard of te groot zijn, kan het zijn dat een eenmalige behandeling niet voldoende is. In dat geval kan de uroloog de behandeling herhalen of de stenen op een andere manier wegnemen: via een dun hol buisje door de plasbuis (ureterorenoscopie) of via een buisje door de huid (percutane nefrolitholapaxie). 

Bijzondere omstandigheden

We geven hier algemene informatie en ook extra informatie naast het gesprek met je uroloog. Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat we onze aanpak wat moeten veranderen. Als dat het geval is, zal de uroloog je dat zeker laten weten.

Vragen?

Stel ze gerust aan je arts of aan de verpleging. 

Laatst bijgewerkt op 31/03/2025
1 - 1 van 1