ZAS UKJA nodigt je graag uit voor het live seminarie: Uit de kunst! Beeldende therapie voor jeugd met aan autisme gerelateerde problemen.
In beeldende therapie wordt doelgericht en ervaringsgericht gewerkt met beeldende materialen, zoals schilder- en tekenmaterialen, klei, hout, textiel. Communiceren via het beeldend werken sluit vaak goed aan bij de doelgroep en onderscheidt zich van ‘lineaire’ verbale communicatie tussen twee personen.
Tijdens haar promotieonderzoek (Schweizer, 2020), werden kernelementen van de behandeling onderzocht, gedefinieerd en geëvalueerd: Redenen voor verwijzing; typerende elementen van het therapeutisch proces; de aanpak door de beeldend therapeut; voorwaarden die positieve verandering bevorderen; uitkomsten van de behandeling.
In deze lezing wordt informatie uit wetenschappelijk praktijkonderzoek gepresenteerd. Er wordt achtergrond informatie gegeven over de ervaringsgericht aanpak van beeldend therapie. Het behandelprogramma ‘Zelf in beeld’ wordt toegelicht met de uitkomstmaten ‘zelfperceptie’, ‘emotieregulatie’, ‘flexibiliteit’ en ‘sociaal gedrag’. Dit programma leverde tijdens het promotieonderzoek een percentage van 57% succesvolle behandelingen op de uitkomstmaten ‘flexibiliteit’ en ‘sociaal gedrag’. Alle deelnemers meldden dat kinderen gelukkiger en stabieler waren na behandeling
Spreker: Dr. Celine Schweizer is beeldend therapeut, supervisor en docent- onderzoeker. Zij is werkzaam bij Bachelor Vaktherapie van NHLStenden hogeschool in Leeuwarden en Master Vaktherapie bij Hogeschool Arnhem Nijmegen.
In 2020 promoveerde Celine bij Rijks universiteit Groningen, met als onderwerp: “Beeldende therapie voor kinderen met aan autisme gerelateerde problemen. Ontwikkeling van een behandelprogramma en eerste evaluatie.” Zie ook een korte animatie over het proefschrift (3 min): https://youtu.be/cVAAzRHZnb0
Sinds haar promotie werkt Celine aan verschillende projecten, onder andere onderzoek naar de implementatie van het behandelprogramma ‘Zelf in beeld’ in speciaal onderwijs. Daarnaast initieerde zij Atelier Connect, een samenwerking met het Fries museum en het Drachtser Lyceum. Dit project heeft als doel sociaal communicatief gedrag bij jongeren met extra ondersteuningsbehoefte te stimuleren via kunst kijken en kunst maken.
Praktisch:
• Het seminarie start om 09.00 u. en eindigt om 10.30 u.
• Inschrijven kan tot en met 5 september via https://forms.office.com/e/3ErPbGN4cF
• Accreditering werd aangevraagd
• Het inschrijvingsgeld voor dit seminarie bedraagt 25 euro incl. BTW voor externe deelnemers. Geen inschrijvingskosten voor ZAS-medewerkers.
Contact:
Kirsten De Meulenaer
kirsten.demeulenaer@zas.be
03 280 49 34
Betalingsvoorwaarden:
Met factuur: Gelieve dit bedrag te storten op rekeningnummer BE42 0910 1010 0254 met volgende mededeling: UKJA datum seminarie/naam deelnemer/KPL 8015109. Wenst u een factuur, vul dan de facturatiegegevens in via het inschrijvingsformulier. De factuur wordt per mail verzonden.
Zonder factuur: Gelieve dit bedrag te storten op rekeningnummer BE27 0910 1084 9073 met volgende mededeling: UKJA datum seminarie/naam deelnemer/KPL 8015109. Na storting op dit rekeningnummer kan u geen factuur meer aanvragen. Indien u dit wenst, kan u een betalingsbewijs aanvragen via Kirsten De Meulenaer.