Wat is hallux rigidus?
Hallux betekent ‘teen’ en rigidus betekent ‘stijf’. Hallux rigidus is dus Latijn voor een stijve grote teen. Meer concreet is het kraakbeen aan het basisgewricht van je grote teen beschadigd. De medische term hiervoor is artrose.
Hoe ontstaat hallux rigidus?
Je kan je grote teen bewegen dankzij een inwendige scharnier: je gewricht. Over je gewricht ligt kraakbeenweefsel. Dat laagje weefsel vermindert de wrijving tussen de botten en laat ze vlot over elkaar glijden. Als het kraakbeen verslijt en niet meer glad is, kan het bewegen van je grote teen pijn doen. Hierdoor kan je de teen niet meer goed bewegen.
Niet hetzelfde als hallux valgus
Hallux rigidus (een stijve grote teen) is niet hetzelfde als hallux valgus (een scheve grote teen). Bij hallux valgus staat je grote teen scheef en kan er een knobbel ontstaan aan de binnenzijde van de voet. Bij hallux rigidus bevindt de knobbel zich eerder aan de bovenkant van de voet.
Wat is de oorzaak?
Het verslijten van je kraakbeen heeft vaak met ouderdom te maken. Toch kan je ook al op jongere leeftijd artrose aan je grote teen krijgen, bijvoorbeeld omdat je vroeger een ongeval hebt gehad. Ook sommige aandoeningen zoals jicht of reumatoïde artritis kunnen artrose in je teengewricht veroorzaken.
Wat kan je ertegen doen?
Artrose aan je grote teen kan je helaas niet ongedaan maken. Kraakbeen dat je kwijt bent, komt niet meer terug. Wat je wel kan doen, is het gewricht zo goed mogelijk ondersteunen.
Niet-operatieve behandelingen
Kies schoenen met een brede, eerder ronde neus (tenenbox), een goede afrol en een stevige zool die schokken goed opvangt. Vermijd (hoge) hakken.
Ook op maat gemaakte steunzolen kunnen extra ondersteuning bieden aan het gewricht van je grote teen en de (pijnlijke) beweging beperken.