Wil je patiënt weer aan het werk?

Wil een van je patiënten aan het werk tijdens of na een langdurige ziekte? Verwijs hem door naar Werkschakel. Of lees zelf meer over de begeleiding en expertise bij ZAS.

‘Werkschakel’ wil personen met gezondheidsuitdagingen en hun zorgprofessionals bereiken, informeren, motiveren en sensibiliseren naar werk. Het project rond re-integratie op de arbeidsmarkt wordt gefinancierd door de overheid en maakt bij ZAS deel uit van het behandelplan. In elke ZAS-campus is een Werkschakel-team (een coach van Werkschakel en een gespecialiseerde zorgprofessional van ZAS) aanwezig. Werkschakel loopt van 1 februari 2024 tot eind 2025. Deelname is gratis. Meer weten over Werkschakel

Deel de flyer of affiche met je patiënten 

Het Multidisciplinair Pijncentrum van ZAS Hoge Beuken bundelde 10 jaar ervaring over arbeidsre-integratie bij pijnpatiënten in het boek ‘Dokter, mag ik terug gaan werken?’. Het boek richt zich op zorgverleners die met pijnpatiënten werken, maar ook patiënten kunnen het lezen. Lees het boek op papier of bestel je online exemplaar

ZAS pioniert met arbeidsre-integratie

Werk en maatschappelijke participatie zijn belangrijk voor het welzijn van patiënten. Arbeidsongeschiktheid haalt patiënten vaak verder onderuit en kan hen angstig of onzeker maken. Daar is ZAS zich van bewust. Het voorkomen van langdurige arbeidsongeschiktheid sluit aan bij de duurzame totaalzorg die we bieden.  

Bij ZAS is arbeidsre-integratie daarom een vast element in het behandelplan van patiënten vanaf de start van hun zorgtraject.  Het toekomstperspectief bevordert immers het herstel. Bovendien heeft iedereen recht op werk.  

We focussen daarom op wat wel nog kan en werken daarvoor samen met werkgevers, ziekenfondsen en de VDAB, GTB en GOB (=transmurale zorg). Voor patiënten is het vaak een rijpingsproces waarbij ze stap voor stap hun gezondheidsprobleem erkennen en aan hun maatschappelijke reconnectie werken door in te zetten op kansen en mogelijkheden.

Om arbeidsre-integratie te verankeren in het DNA van elke zorgverlener bij ZAS sensibiliseert de organisatie zijn medewerkers en kunnen medewerkers opleiding volgen rond arbeidsre-integratie. ZAS wil blijven pionieren op het vlak van zorg en werk en ziet arbeidsre-integratie als outcome parameter van onze zorg.

De know-how rond werkhervatting bundelt ZAS in de stuurgroep ‘Zorg voor werk’. De stuurgroep detecteert noden, informeert en sensibiliseert rond werkhervatting, binnen én buiten het ziekenhuis. Meer weten? Contacteer Filip Cassimon!

Ook buiten het ziekenhuis bundelt het Multidisciplinair Pijncentrum van ZAS sinds 2017 expertise rond arbeidsintegratie. Dat gebeurt in het Re-integratie overleg voor pijn- en revalidatiecentra Antwerpen (ROPRA) waarin alle pijn – en revalidatiecentra uit de regio regelmatig overleggen samen met de arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, GTB en GOB. Het aantal aanwezigen op het ROPRA-overleg breidt jaar na jaar uit. Ondertussen nemen de mutualiteiten, arbeidsartsen, medewerkers van het departement werk en economie van de stad Antwerpen en huisartsen deel. 

Laatst bijgewerkt op 13/12/2024