Behandeling voortzetten in de thuisomgeving
OPAT of Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy is het parenteraal toedienen van antimicrobiële middelen gedurende meerdere dagen aan patiënten in thuishospitalisatie. In de praktijk zal een thuisverpleegkundige de medicatie (meestal antibiotica) via de bloedbaan toedienen, de dagelijkse zorgen van de intraveneuze katheter en de observatie van de gezondheidstoestand van de patiënt in zijn leefomgeving op zich nemen, dit in navolging van een ziekehuisopnamen.
Door een OPAT-traject kan de behandeling van de patiënt op een veilige en doeltreffende manier worden voortgezet in de thuisomgeving, waardoor de patiënt dagelijkse activiteiten sneller kan hervatten. Zo streven we ernaar een betere kwaliteit van zorg te bieden aan de patiënt.
Voorwaarden voor OPAT
De patiënt moet in aanmerking komen voor een OPAT-traject en de therapie moet haalbaar zijn voor de thuisverpleging om toe te dienen.
Dit wordt geëvalueerd door het OPAT-zorgteam in het ziekenhuis. Het team bestaat uit de OPAT-coördinator, een infectioloog, een microbioloog en een ziekenhuisapotheker. Het staat in nauw contact met de behandelende arts van de patiënt, het verpleegkundig team van de afdeling waar de patiënt verblijft en de sociale dienst in het ziekenhuis. Voor het plaatsen van de intraveneuze katheter zijn de anesthesisten of vaatchirurgen betrokken. Verder werkt het OPAT-zorgteam samen met de huisarts en de betrokken thuishulporganisatie.
- Wanneer er een nieuwe OPAT-aanvraag binnenkomt, contacteert de OPAT-coördinator de desbetreffende teamleden. Elk van hen beoordeelt: de indicatie, de mate waarin de infectie onder controle is, de antimicrobiële therapie en de duur hiervan. Op basis hiervan wordt geëvalueerd of de patiënt in aanmerking komt voor een OPAT-traject.
- De antimicrobiële therapie moet minstens 5 behandeldagen kunnen worden verdergezet in de leefomgeving van de patiënt en bestaat uit maximum 3 toedieningen per dag. Daarnaast is het van belang dat de patiënt klinisch en biochemisch voldoende stabiel is. Voldoende zelfredzaamheid of omkadering in de leefomgeving is essentieel.
- Tot slot moet de patiënt instemmen met het OPAT-traject via Informed Consent.
- De kostprijs van een OPAT-traject hangt af van patiënt tot patiënt, maar kost niet meer dan een verder verblijf in het ziekenhuis. De geschatte kostprijs wordt via een informatiegesprek met de patiënt telkens meegedeeld.
De antibiotica en het materiaal worden steeds afgeleverd door de apotheek van het ziekenhuis.
Contact
- Mail: [email protected]
- OPAT-coördinator: Charlotte Poppeliers
Telefonisch bereikbaar op 0470 70 61 89 van maandag tot vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur.