Wat is EVA?
EVA staat voor Endoscopie Vereniging Antwerpen. Het is een samenwerking tussen de diensten Gastro-enterologie van verschillende campussen binnen Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) op het vlak van hoogtechnologische endoscopische technieken.
Wat is een endoscopie?
Een endoscopie is een onderzoek waarbij we een dunne buis via een lichaamsopening (zoals je mond of anus) naar binnen brengen om organen aan de binnenkant te bekijken en ze soms meteen te behandelen.
Welke soorten endoscopie behandelt EVA?
EVA-artsen en -verpleegkundigen voeren geen standaardingrepen uit maar zijn gespecialiseerd in hoogtechnologische endoscopische onderzoeken en behandelingen. Kortom, je kan bij EVA terecht voor:
1. Onderzoeken die niet vaak voorkomen
We bundelen zeldzame onderzoeken zo veel mogelijk bij dezelfde artsen zodat die er ervaren experts in worden.
2. Behandelingen waarvan het materiaal erg duur is
We verzamelen al het hoogtechnologische materiaal op één plaats zodat we er samen gebruik van kunnen maken.
3. Onderzoeken en behandelingen die complex zijn
We verdiepen ons in de meer complexe en zeldzame gevallen. Om die focus te behouden, doen we bij EVA geen andere dagdagelijkse onderzoeken of ingrepen.
Waarom is EVA opgericht?
We merkten dat het beter is voor patiënten als we onze technologie en kennis van endoscopische technieken bundelen. Zo krijg je als patiënt de best mogelijke endoscopie bij een arts met voldoende ervaring.
Wie maakt deel uit van EVA?
Bij ZAS zijn er 5 artsen werkzaam binnen EVA. Deze EVA-artsen voeren complexe endoscopische onderzoeken en behandelingen uit die minder vaak voorkomen en die dus een specifieke expertise vragen. Zij kregen hiervoor een aparte opleiding.
Welke patiënten komen bij EVA terecht?
De artsen en verpleegkundigen van EVA behandelen:
- Patiënten met ziekten aan het spijsverteringskanaal. (Gastro-enterologie)
- Patiënten met ziekten aan de lever, galwegen of pancreas. (Hepatologie)
- Patiënten met tumoren in het spijsverteringsstelsel. (Digestieve Oncologie)
Wat is het voordeel van EVA?
- Specialisten
De zorgverleners binnen het EVA-project zijn opgeleid om hoogtechnologische endoscopietechnieken te mogen uitvoeren. Je bent dus gegarandeerd in handen van een specialist.
- Ervaring
We bundelen bewust deze technieken bij bepaalde artsen. Hoe vaker een arts een procedure verricht, hoe beter die erin wordt. Dat geldt ook voor de EVA-verpleegkundigen.
Waar is EVA werkzaam?
Binnen Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) zijn er verschillende campussen waar EVA-zorgverleners werken. De EVA-onderzoeken en behandelingen gebeuren voornamelijk in ZAS Palfijn, ZAS Augustinus en ZAS Middelheim. Word je opgenomen in het ziekenhuis en heb je een complexe endoscopie nodig? Dan kan het zijn dat je voor een EVA-behandeling naar een andere campus gebracht wordt. Dat gebeurt dan per ambulance en is alleen voor de procedure en het kortstondige herstel achteraf. Ook zonder ziekenhuisopname is het mogelijk dat je EVA-onderzoek of je behandeling niet doorgaat op de campus van je oorspronkelijke consultatie.
Kan ik zelf een afspraak maken?
Nee. Je kan niet op eigen initiatief een afspraak maken met een arts van het EVA-project. De onderzoeken zijn te specialistisch en kunnen enkel door verwijzende gastro-enterologen worden gevraagd. Ook je huisarts zal eerst met één van de artsen contact opnemen, alvorens een afspraak binnen het EVA-project wordt uitgevoerd.
Waarvoor kan je zoal bij ons terecht?
- ERCP met behandeling van galwegen- of pancreasproblemen
- Het plaatsen van stents in de slokdarm of duodenum
- Endoscopische behandeling van een Zenker-divertikel
- Echo-endoscopie (diagnostisch en therapeutisch)
- Hoge-resolutie-manometrie en impedantiemeting
- POEM-operatie (perorale endoscopische myotomie)
- BARXX-behandeling van een Barrett-carcinoom of -dysplasie
- Cholangioscopie: behandeling van de galwegen via kleine scoop
- SBE: Single Balloon Enteroscopie
- ESD: endoscopische submucosale dissectie