Na een vermageringsoperatie doorloop je 3 fases van aangepaste voeding:
- Vloeibare voeding
- Zachte voeding
- Gezonde voeding
Fase 1: vloeibare voeding
Na je operatie is het aan te raden om enkel vloeibare en verdunde voeding in te nemen. Zo wordt het nieuw gevormde maagreservoir niet uitgerekt.
Na een ESG eet je de eerste 3 weken na de ingreep vloeibare voeding. Bij een gastric bypass en sleeve gastrectomie doe je dat 1 week na de ingreep.
Net zoals bij het preoperatief dieet is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. Het lichaam heeft eiwitten nodig om spieren en andere lichaamsweefsels op te bouwen en te genezen van de operatie. Door de operatie verlies je ook snel gewicht. Om te voorkomen dat ook spierweefsel wordt afgebroken, moet je voldoende eiwitten innemen. Het is niet altijd even gemakkelijk om deze behoeftes voldoende te dekken, omdat je slechts kleine volumes kan verdragen. De voorkeur gaat uit naar eiwitrijke, vetarme voedingsmiddelen zoals melk, platte kaas, yoghurt, …
Gebruik ook eiwitpoeder of eiwitshakes (let op het suikergehalte). Dit poeder kan je makkelijk toevoegen aan je yoghurt, melk, soep of pudding.
Fase 2: zachte voeding
Zachte voeding is gewone voeding die je maalt of fijn snijdt. Ze bevat geen harde stukjes meer. Voor je bereidingen kan je een staafmixer, blender of aardappelstamper gebruiken.
Na een ESG schakel je van de 4e tot en met de 7e week na de ingreep over op zachte voeding. Bij een gastric bypass en sleeve gastrectomie doe je dat in de 2e en 3e week na de ingreep.
Fase 3: gezonde voeding
In fase 3 schakel je geleidelijk over op een gezonde eiwitrijke, energiebeperkte en vastere voeding. De voeding moet niet meer gemixt of gepureerd worden. Neem de eerste 2 weken van deze fase wel nog licht verteerbare voeding in. Let erop dat er dagelijks voldoende eitwitten in je maaltijden zitten.
Na een ESG eet je vanaf de 8e week na de ingreep gezonde voeding. Bij een gastric bypass en sleeve gastrectomie doe je dat vanaf de 4e week na de ingreep.
Belangrijke voedingsregels voor een optimaal gewichtsverlies
- Neem aan tafel een correcte houding aan
- Kauw goed
- Gebruik kleine maaltijden en eet rustig
- Gebruik naast de 3 kleine hoofdmaaltijden nog enkele eiwitrijke tussendoortjes
- Stop met eten na het eerste gevoel van volheid
- Drink niet tijdens de maaltijden
- Eet maximum 2 stukken fruit per dag
- Vermijd gesuikerde dranken, snoep, koekjes, chocolade, ijs en andere suikerrijke voedingsmiddelen
- Drink 1,5 liter water, thee, koffie, ongesuikerde dranken
- Beperk het alcoholgebruik
- Maak gebruik van vetarme kooktechnieken
Gedetailleerde informatie vind je in de brochures van het Obesitascentrum.