Hoe ontstaat huidkanker?

Gewone huidcellen worden kwaadaardig en delen zich ongeremd. Mogelijke oorzaken zijn te grote blootstelling aan uv-straling, je huidtype, andere aandoeningen of erfelijke factoren.

Oorzaken huidkanker

Huidkanker ontstaat vaak, maar niet uitsluitend, door te veel blootstelling aan uv-straling. Je komt in aanraking met uv-straling door de zon of door gebruik van de zonnebank. Als je huid te vaak en te lang aan uv-straling wordt blootgesteld, kunnen je huidcellen beschadigd raken. Daardoor kan huidkanker ontstaan. Bij melanoom vormt overmatige zonblootstelling op zeer jonge leeftijd een risico.

Ook je huidtype speelt een rol bij het ontstaan van huidkanker. Als je een lichte huid hebt die snel verbrandt in de zon, heb je een groter risico op huidkanker dan met een donkere huid.

In sommige gevallen vergroten andere gezondheidsproblemen het risico op huidkanker. Bijvoorbeeld bepaalde medicatie bij een orgaantransplantatie of aandoeningen met een verminderde immuniteit.

Ook erfelijke factoren kunnen soms een rol spelen.

Symptomen huidkanker

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op je huid, zoals een nieuwe pigmentvlek die plots ontstaat, een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek.  

Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen.  

Een melanoom ziet er niet altijd hetzelfde uit als een gewone pigmentvlek. De vlek verschilt in grootte, vorm, rand en kleur. 

Hoe verdachte vlekjes herkennen?

Een melanoom ziet er meestal niet hetzelfde uit als een gewone pigmentvlek. Met de ABCDE-regel weet je waar je aandachtig voor moet zijn en kan je regelmatig zelfonderzoek doen. Meer lezen over zelfonderzoek om verdachte vlekjes te herkennen.

Hoe jezelf beschermen tegen huidkanker?

Het is belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen uv-straling, zoals zonlicht. Draag daarom beschermende kledij als de zon schijnt, zoals een zonnehoed en zonnebril. Bescherm daarnaast je huid door je goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, zoals zonnecrème met SPF 50+.