Expertisecentrum

Kliniek voor huidtumoren

Je kan bij de Kliniek voor huidtumoren terecht voor de opsporing, diagnose, behandeling en opvolging van kwaadaardige huidkankers.

Vroege opsporing

Een verandering op je huid, zoals een moedervlek die van kleur of grootte verandert, kan wijzen op huidkanker. Veranderingen laat je best zo snel mogelijk controleren door een dermatoloog. Als de dermatoloog huidkanker vermoedt, verwijst hij je door naar onze Kliniek voor huidtumoren. Een vroege herkenning of behandeling kan bij ernstige vormen van huidkanker levensreddend zijn.  

Multidisciplinaire aanpak

Ernstige huidtumoren vragen een multidisciplinaire aanpak. In de Kliniek voor huidtumoren werken gespecialiseerde artsen en paramedici uit verschillende disciplines nauw samen. Zo kunnen we het hoogste niveau van oncologische zorg garanderen en iedereen een zorgtraject op maat aanbieden.

Bij de behandeling van huidtumoren zijn dermatologen, (plastisch) chirurgen, medisch oncologen en radiotherapeut-oncologen betrokken. Rond de diagnose en tijdens de opvolging brengen ook specialisten uit andere disciplines hun expertise in, zoals anatoom-pathologen, radiologen en specialisten nucleaire geneeskunde. 

Gespecialiseerd begeleidingsteam

Voor, tijdens en na je behandeling word je begeleid door gespecialiseerde verpleegkundigen, psychologen, diëtisten en de sociale dienst. Samen zorgen we voor een zo comfortabel mogelijk traject in de behandeling van huidkanker. 

Raadpleging Dermatologie-Oncologie

Patiënten met een nieuwe diagnose van huidkanker worden gezien op een joint raadpleging. Wat betekent dat? Bij je eerste gesprek met de oncoloog plannen we meteen alle data voor de verschillende onderzoeken die nodig zijn. Je maakt ook kennis met de (plastisch) chirurg die je zal opereren. De operatie en de opvolging erna plannen we ook in.

Zo is je volledige behandeltraject ingepland tijdens de eerste raadpleging. Alle afspraken volgen elkaar op die manier snel op en jij weet op voorhand wat er wanneer zal gebeuren. Een afspraak voor deze joint raadpleging is altijd op doorverwijzing van een dermatoloog of huisarts. 

Behandelplan

Tijdens het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) bespreken we de optimale behandelingsstrategie. Je behandelend arts bespreekt samen met jou het behandelplan. 

Lees meer over mogelijke behandelingen van huidtumoren.

Hoe ontstaat huidkanker?

Huidkanker ontstaat doordat gewone huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Mogelijke oorzaken daarvan zijn een te grote blootstelling aan uv-straling, je huidtype, andere gezondheidsproblemen of erfelijke factoren. Meer lezen over oorzaken en symptomen van huidkanker 

Hoe jezelf beschermen tegen huidkanker?

Het is belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen uv-straling, zoals zonlicht. Draag daarom beschermende kledij als de zon schijnt, zoals een zonnehoed en zonnebril. Bescherm daarnaast je huid door je goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, zoals zonnecrème met SPF 50+. 

Laatst bijgewerkt op 27/08/2024
1 - 7 van 7
Filters
Conventiestatus
Locatie
Kliniek voor huidtumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Nathalie Blockx

ZAS Augustinus ZAS Middelheim
Borstkliniek Kliniek voor gynaecologische tumoren Kliniek voor huidtumoren Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Melanie Machiels

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor huidtumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Nathalie Meireson

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor huidtumoren Kliniek voor neurologische tumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Annemie Rutten

ZAS Augustinus
Kliniek voor hoofd-halstumoren Kliniek voor huidtumoren Kliniek voor longtumoren Kliniek voor urologische tumoren Medische oncologie Oncologisch centrum Antwerpen

Dr. Simon Van Wambeke

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Kliniek voor huidtumoren Kliniek voor longtumoren Kliniek voor urologische tumoren Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Frederik Vandaele

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
Kliniek voor gynaecologische tumoren Kliniek voor huidtumoren Kliniek voor spijsverteringstumoren Oncologisch centrum Antwerpen Radiotherapie

Dr. Sabine Vanderkam

ZAS Augustinus ZAS Palfijn
1 - 5 van 5
Filters
Locatie

Beeldvorming bij (vermoeden van) kanker

Bij de diagnose en ook tijdens de behandeling en opvolging van vaste tumoren zijn meestal regelmatige beeldvormingsonderzoeken aangewezen.

Echografie lymfeklieren bij huidkanker

Met een echografie bekijkt de arts of er uitzaaiingen zijn naar je lymfeklieren. Is er een vermoeden van uitzaaiingen? Dan vindt er een punctie plaats.

FDG-PET/CT-scan

Dit onderzoek combineert een PET-scan en CT-scan en brengt de beelden samen. Zo worden mogelijke uitzaaiingen in lymfeklieren of bepaalde organen opgespoord.

Schildwachtklieronderzoek bij huidkanker

sentinelnode-procedure, sentinelnodescintigrafie bij huidkanker, sentinelscintigrafie, sentinelklieronderzoek, schildwachtklierprocedure, schildwachtlymfeklieronderzoek
Je lymfeklieren worden in beeld gebracht om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn.

Weefselonderzoek bij (vermoeden van) huidkanker

Afhankelijk van de grootte van het letsel voert de arts een huidbiopt of diagnostische excisie uit.
1 - 6 van 6
Filters
Locatie

Chemotherapie

behandeling met cytostatica of cytotoxische middelen
Chemotherapie is een behandeling met geneesmiddelen die de groei van kankercellen afremmen of de celdeling verstoren.

Chirurgie bij huidkanker

De huidtumor wordt via een operatie weggehaald. Chirurgie is van toepassing bij de meeste soorten huidkanker. 

Doelgerichte therapie

doelgerichte medicijnen, targeted therapy
Doelgerichte geneesmiddelen werken in op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Ze blokkeren bepaalde processen die leiden tot celdeling.

Immunotherapie

immuuntherapie
Bij immunotherapie wordt je immuunsysteem met geneesmiddelen aangepast of versterkt om kankercellen te bestrijden en te vernietigen.

Klieruitruiming bij huidkanker

radicaal klierevidement bij huidkanker
Als je klieren kwaadaardige cellen bevatten die niet krimpen door immunotherapie, dan kan de arts beslissen om alle klieren in een bepaalde regio te laten wegnemen.

Klinische studies Oncologie

experimentele kankerbehandeling, trial
Klinische studies vormen de basis van de medische vooruitgang. Ze onderzoeken nieuwe behandelingen of nieuwe combinaties van behandelingen en hun werkingsmechanisme.
1 - 2 van 2
Banner website
Route 6

Kliniek voor huidtumoren in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Kliniek voor huidtumoren in ZAS Augustinus

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Kliniek voor huidtumoren in ZAS Middelheim

Lindendreef 1 , 2020 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Kliniek voor huidtumoren in ZAS Middelheim

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener